Offline

Deze pagina staat eigenlijk offline, de informatie die op deze pagina staat is achterhaald. 
Mocht je toch op deze pagina zijn terecht gekomen, weet dan dan de informatie hieronder niet meer geldig is. 

Vanaf voorjaar 2020 start in Stokrooie een BIN (Buurt Informatie Netwerk) opgericht in samenwerking met de Stad Hasselt. 

Als je belangstelling hiervoor hebt, stuur dan een mailtje naar info@stokrooie.be

20-12-2015
20-12-2015

Buurtpreventie Bolderberg ook in Stokrooie

In Bolderberg werd recent een Buurt Preventie Netwerk opgericht en uitgebreid naar Stokrooie. Woon je in Stokrooie dan kan je gratis aansluiten. Ingeval er dan onveilige situaties zijn in de wijk wordt je via WhatsApp onmiddellijk hiervan op de hoogte gebracht Hoe werkt dit?...
>>meer lezen

Buurtpreventie Bolderberg - Viversel - Boekt - Stokrooie

                   Bolderberg - Viversel - Boekt - Stokrooie

In Bolderberg werd recent een Buurt Preventie Netwerk opgericht. Het omvat ook de aangrenzende deelgemeenten Viversel, Boekt én Stokrooie.
Woon je in Stokrooie dan kan je gratis aansluiten. Je hoeft hiervoor niets anders te doen dan gewoon een mailtje te sturen naar bin@bolderberg.be
In je mailtje zet je je naam, je gsm-nummer, je straat en huisnummer.

Hoe het werkt lees je hieronder in de info zoals die ook op de website van Bolderberg werd gepubliceerd.

Help elkaar om je veilig te voelen in je eigen huis en omgeving.
We weten allen dat het de onveiligste periode van het jaar is, nu het zo lang donker is. De gebeurtenissen in de wereld en in onze provincie doen hier zeker geen goed aan. Deze zullen velen een nog groter onveiligheidsgevoel geven. De politie doet wat mogelijk is om de burgers toch een veilig gevoel te geven. Maar, zij kunnen niet overal tegelijk zijn. Wij kunnen hier met zijn allen aan meehelpen om ons en onze buurt een veiliger gevoel te geven. Hoe? Door elkaars huis in het oog te houden en alle verdachte personen en auto’s in je buurt te melden aan de politie. Maar, wanneer we dit ook melden aan de “BIN Bolderberg” groep via de WhatsApp applicatie weet iedereen die aangesloten is dit onmiddellijk.

Iedereen van Bolderberg kan zich GRATIS aansluiten bij deze BIN groep. BIN staat voor “Buurt Informatie Netwerk”. De bedoeling is dat iedereen die deel uitmaakt van deze groep onmiddellijk weet dat er iets niet normaal is. Zij kunnen dan mee uitkijken naar abnormale gedragingen van individu(en) en/of auto's. Op die manier kan er zeer nuttige informatie aan de politie bezorgd worden om hun onderzoek te vergemakkelijken.

De originele groep BIN Bolderberg, kan zoals alle groepen maximum 100 leden tellen. Maar hij kan ook opgesplitst worden. Dit zal gebeuren naar locatie, de beheerders van elke groep kunnen meldingen doorsturen naar andere aanliggende groepen. Zo is er op de Halveweg in Zonhoven ook een groep aanwezig. En ook voor Stokrooie werd een aparte groep aangemaakt.

Wie zal er op de hoogte gebracht worden van een onveilige situatie?
Iedereen die zich heeft opgegeven om ook uit te kijken naar onveilige situaties en deze wil melden aan de groep.

Wat moet je doen om lid te worden? Installeer WhatsApp op je gsm en doe een mailtje naar bin (at) bolderberg (dot) be met de volgende gegevens: je naam, je gsm nummer, je straat en huisnummer.

Wat zijn de kosten? Geen!

Wanneer appt je de buurt?
WhatsApp buurtpreventiegroepen zijn extra ogen en oren voor de politie.
Zodra u iets verdachts ziet of hoort, zoals (vermoedens van) inbraak, oplichting, vernieling, straatroof, bedreiging of mishandeling dan kunt u eenvoudig via uw WhatsApp groep een melding maken. Op die manier is iedereen bij u in de buurt direct op de hoogte.

Je ziet een inbreker?
Bel dan direct 112 en plaats vervolgens een melding in uw WhatsApp groep, zo vergroten we samen de pakkans!

Maar, is het wel een inbreker, of?
Er is niet één type inbreker. Inbrekers kunnen professioneel en georganiseerd bezig zijn, maar het kunnen ook jongens uit uw eigen buurt zijn die inbreken. Het belangrijkste om op te letten, is gedrag. U weet zelf wat ‘normaal’ gedrag is in uw wijk. De tijden en plaatsen dat er bekende, of juist onbekende mensen langslopen. De routes die gereden en gefietst worden. Plekken waar je stilstaat of normaal gesproken doorloopt. Daardoor valt gedrag dat afwijkt extra op. Wanneer u het zogenoemde onderbuikgevoel’ heeft dat er iets niet klopt, kunt u 1-1-2 bellen.

Wat is verdacht gedrag?
Veel inbrekers bereiden zich (goed) voor als zij gaan inbreken. Zij selecteren – als zij de kans krijgen zelfs zorgvuldig – een huis: maken een inschatting hoe makkelijk ze binnen kunnen komen en bekijken van buiten wat er binnen voor het grijpen ligt. Ze schatten in hoe makkelijk ze weer weg kunnen komen en hoe goed er opgelet wordt door buurtbewoners. Het gedrag dat hierbij hoort, kunt u als buurtbewoner zien.

Denk hierbij aan speurend rondlopen, meerdere malen dezelfde route lopen, bij huizen naar binnen kijken, aanbellen, aan deuren of ramen voelen, om huizen heen lopen, gereedschap of een steen verstoppen (om later te gebruiken).

Wat kan je doen?
Ziet u één of meer van dit soort gedragingen, dan kunt u bijvoorbeeld deze persoon aanspreken.

Vragen of hij de weg zoekt of hulp nodig heeft. Is degene inderdaad zich aan het voorbereiden op een inbraak, dan zal uw aandacht het onaantrekkelijk maken om nog in te breken. Durft u dit niet, of heeft u er een slecht gevoel bij, dan belt u 1-1-2. U geeft door wat u ziet en de politie kan dan komen en misschien een inbraak voorkómen. Bovendien is in sommige gevallen het plegen van voorbereidingen voor een inbraak ook al strafbaar.

Wat wil de politie weten?
Belangrijke dingen om door te geven aan de politie zijn: (ingeschatte) leeftijd, lengte, postuur, haarkleur en kapsel, bijzondere of opvallende kenmerken zoals een tatoeage, kleding, eventueel vervoersmiddel (merk, model, kleur en kenteken), of iemand alleen is of samen met anderen, of iemand bijvoorbeeld een tas of een ander voorwerp bij zich heeft. Bel dus 1-1-2. Ze komen liever een keer voor niets, dan een keer te weinig!

112 bellen, waarom niet?
Na een inbraak blijkt regelmatig dat buurtbewoners getuige zijn geweest van de voorbereiding hiervan. Zij zagen dat de situatie afweek van de norm maar belden de politie niet, omdat zij bang waren dat het ‘toch niets was’. U hoeft niet bang te zijn dat de politie direct met sirene en zwaailicht eraan komt. De centralist die de 1-1-2-melding aanneemt zal u vragen wat er aan de hand is. Hij of zij zal dan een inschatting maken of de situatie aanleiding geeft om agenten erheen te laten gaan.

112 bellen heeft zin!
Een belangrijk deel van de (heterdaad)aanhoudingen die de politie doet, is na 1-1-2-meldingen van burgers!

Het aanhouden van een inbreker op heterdaad is zoveel gunstiger dan een inbraak achteraf oplossen. Niet alleen voor het (potentiële) slachtoffer van de inbraak, maar ook voor de politie. Het is moeilijk om inbraken op te lossen, zeker als er geen getuigen of sporen van de inbreker zijn.

Huisregels BIN
Deelnemers hebben minimaal de leeftijd van 18 jaar;
Deelnemers zijn woonachtig/gevestigd in Nederland en België;
WhatsApp is een burgerinitiatief.
De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt;
Gebruik de WhatsApp volgens de SAAR afkorting:

S = Signaleer
A = Alarmeer 112
A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen
R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon De bedoeling is dat we van de verdachte persoon zijn plannen verstoren. (“zaak stuk te maken”). Doe dit alleen als je dit veilig kan doen zonder risico’s, maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon;


Laat door middel van een Whats-App bericht aan elkaar weten dat 112 al gebeld is! Voorkom een regen van 112 meldingen;


Let op het taalgebruik. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke;
Speel geen eigen rechter en overtreedt geen regels/wetten. Dus ook geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het besturen van een voertuig;
Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken;
Gebruik deze Whats-App groep(en) alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact/privéberichten.

 

Aanvullende deelnemersvoorwaarden:
Het lid van de groep woont in de wijk van de groep;
Het niet houden aan de afspraken (kan) leiden tot verwijdering uit de groep;
In alle gevallen waarin deze voorwaarden niet voorzien beslissen de leden van de regiegroep in samenspraak met de politie en gemeente.

 

Alle info over het Buurt Informatie Netwerk kan je bekomen bij de dorpsraad van Bolderberg.
Tekst en info: Francis Holsteyns (Bolderberg)
Meer info: bin@bolderberg.be

Zoek in Stokrooie.be

Onze sponsors

Schrijf je in voor de gratis Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een geschenk. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven.
Privacyverklaring 

Vul hier je gegevens in:

VRT NWS

VUB-UZ Brussel: "Valt moeilijk te plaatsen, we hebben geen weet van publicaties van betrokken professor in wetenschappelijk onderzoek naar spermadonoren"
Het VUB-UZ Brussel betreurt dat een voormalige vruchtbaarheidsarts van het ziekenhuis in de jaren 70 sperma van een student zou hebben gebruikt om zonder zijn medeweten kinderen te verwekken. De toenmalige student doneerde naar eigen zeggen zaad voor wetenschappelijk onderzoek, maar uit een DNA-databank kwam er een match met twee donorkinderen van wie hij geen weet had.
>> meer lezen

Weer voor Stokrooie