2016

18-08-2016
18-08-2016

Geen Stokrooie Droom-Feest in 2016
In 2016 zal er net zoals vorig jaar geen Stokrooie Droom-Feest doorgaan. Omwille van organisatorische redenen moeten we een jaartje overslaan. Inmiddels genieten we samen met jou van een mooie en zonnige zomer en kijken we alvast uit naar een volgende editie.

Stokrooie droomfeest 2014

Verslag en foto's 2014

Wijkwerking Stokrooie organiseerde op 7 september als activiteit tijdens het Stokrooie Droomfeest “een geleide Water-Wandeling” langs het Albertkanaal in Stokrooie. Het mooie weer zat ons die dag echt mee.
Er kwamen zo'n 50 inwoners opdagen, ook enkele personen van buiten Stokrooie. Bij de inschrijving kregen de deelnemers verschillende folders mee over de vissen en flora in en om het water.  Zo o.a.  “planten aan en in het water” en “kijk eens onder water”.


Namens Wijkwerking Stokrooie gaf Bieke Jongen het startsein en tijdens haar welkomswoordje stelde ze de twee gidsen voor: Jos De Moor (stadsgids van de Stad Hasselt) en Kristof Ramaekers (verantwoordelijk ambtenaar waterwerken van de Stad Hasselt). Voordat wij richting kanaal gingen legde Jos De Moor uit over het ontstaan en de geschiedenis van 75 jaar kanaal in Stokrooie. (Jos is dan wel stadsgids van Hasselt maar wist vooraf niets over het kanaal in Stokrooie. Speciaal voor onze wandeling heeft hij vooraf de hele geschiedenis ingestudeerd over het Albertkanaal en Stokrooie).

Na de uitgebreide uitleg gingen wij in lange rij richting naar de kanaalbrug van Stokrooie, daar werden verder anekdotisch verteld over het uitgraven van het kanaal. Zo werd er tijdens de oorlog ook enkele bruggen in Stokrooie opgeblazen om de Duitsers te hinderen in hun opmars.

Verder kregen we ook uitleg over de geplande werken aan de bruggen van het Albertkanaal. In de volgende jaren wordt er meer en grotere schepen verwacht op het Albertkanaal. Er dienen 16 bruggen volledig herbouwd te worden o.a. de spoorbrug in Kuringen en de brug van Stokrooie, andere bruggen zouden aangepast worden. Het is de bedoeling dat alle bruggen een doorvaarthoogte krijgen van minimum 9.10 meter waaronder de hogere vrachtschepen ook kunnen passeren.

Momenteel is er nog niets concreet beslist over hoe de kanaalbrug in Stokrooie zal worden aangepakt. De werken kunnen immers een jaar duren en dan kan er bv. gekozen worden om naast de bestaande kanaalbrug een tijdelijke (nood)brug te bouwen terwijl de oude brug wordt afgebroken en heraangelegd op een een hoger niveau. Een andere oplossing zou kunnen zijn om naast de bestaande brug onmiddelijk een nieuwe verhoogde brug te bouwen en later dan de huidige brug af te breken. Maar zoals gezegd, de studies hierover zijn nog niet afgerond. Wat wel vast staat is dat de hinder voor het verkeer tot een minimum zal worden beperkt. De Stokrooieweg is inmiddels een drukker verkeersader geworden dat het niet haalbaar zou zijn om gedurende een jaar al dit verkeer om te leiden via Kuringen of Lummen. Streefdatum voor Europa is 2020, dan zouden de werken voltooid moeten zijn.


Het laatste stuk van onze wandeling ging over de rioleringswerken in Stokrooie-Noord. Kristof Ramaekers had het eerst over de rioleringswerken die uitgevoerd zijn in de verschillende deelgemeenten of die binnenkort nog dienen uitgvoerd te worden. Hij benadrukte meermaals dat mensen bewust moeten worden van gescheiden afvalwater. Zo is er absoluut een verschil tussen regenwater en afvalwater en beiden moet gescheiden worden getransporteerd en verder bewerkt. 

 

Tot slot ging het over de problemen met de uitgevoerde rioleringswerken in Stokrooie Noord, hier is de laatste maanden veel over gesproken is. Kristof Ramaekers gaf toe dat er nog enkele zaken dienen te gebeuren, vooral in het licht van enkele serieuze regenbuiene gedurende de afgelopen maanden juli en augustus.

Maar, het was een interessante wandeling!

 

Tekst: Theo Vallons
Foto's: Theo Vallons en Ingrid Schepers

 

Zondagmorgen 7 september, en we zijn er klaar voor !

We zijn er klaar voor.Het Stokrooie Droomfeest kan beginnen. De drank staat klaar, het springkasteel wordt opgesteld, de gidsen van de water-wandeling zijn hun stembanden an het smeren... Kortom, Stokrooie is er klaar voor. 

Ook de weergoden hebben hun medewerking beloofd. De dag begint op vele plaatsen grijs en nevelig met lokaal soms dichte mist. Halverwege de dag breekt de zon hier en daar door het wolkendek en het blijft overwegend droog. Het blijft vrij zacht met maxima van 19 tot 21 graden. De wind blijft zwak, aan zee soms matig, eerst uit veranderlijke en later uit noordwestelijke richtingen.

Bron: KMI

Op zondag 7 september gaat het Stokrooie droomfeest door. Een organisatie van Wijkwerking Stokrooie. Als thema dit jaar staat 'Water-wandeling' centraal.

Vertrek aan het Ontmoetingscentrum Stokrode om 14 uur
Het is een buggy-vriendelijk traject van zo'n 4,5 km.
Deelname aan wandeling 1 € - inclusief verzekering
(met een maximumbedrag per gezin van 5 €) 

 

Geleide wandeling
We vertrekken aan het Ontmoetingscentrum en gaan naar de overzijde van het kanaal. Onder leiding van een gids vernemen we onderweg meer over 75 jaar Albertkanaal in Stokrooie, over de plannen verhoging van de kanaalbrug Stokrooie en alle info over de rioleringswerken in Stokrooie-Noord (dat is kant Bolderberg). 

 

Ontmoetingscentrum
In de zaal van het ontmoetingscentrum kan je terecht voor een gezellig terras met een groot assortiment aan dranken. Alles aan een democratisch tarief.

 

Kids

Voor de kinderen staat er een springkasteel en zijn er gezeldschapsspelen.

 

Goed doel
De opbrengst van het Stokrooie Droomfeest is voor een goed doel. 
Vorig jaar heeft Wijkwerking Stokrooie het bedrag van 150€ Kunnen schenken aan de St.Vincentius vereniging in Kuringen. Meer info hierover

 

Gezellig
Het wordt een gezellige namiddag voor de inwoners van Stokrooie en omstreken...
Zo kan je op een fijne manier met buren bijpraten tijdens een knabbel en een babbel. 

Flyer A5 - Stokrooie Droomfeest 2014
Flyer A5 Stokrooie Droomfeest 2014.pdf
Adobe Acrobat document 2.5 MB
08-08-2015
08-08-2015

Geen Stokrooie Droom-Feest dit jaar
In 2015 zal er geen Stokrooie Droom-Feest doorgaan. Omwille van organisatorische redenen moeten we in 2015 een jaartje overslaan. Inmiddels genieten we samen met jou van een mooie en zonnige zomer en kijken we alvast uit naar de editie van volgend jaar.

Zoek in Stokrooie.be

Onze sponsors

Schrijf je in voor de gratis Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een geschenk. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven.
Privacyverklaring 

Vul hier je gegevens in:

VRT NWS

"Schokkend" en "flagrante schending van internationaal recht": wereld reageert scherp na Israëlische luchtaanval op Rafah
De Israëlische luchtaanval op een tentenkamp in Rafah lokt heel wat internationale kritiek uit. Bij die aanval kwamen volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid dan ook 45 mensen om het leven en geraakten nog eens 249 anderen gewond. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu geeft aan dat "iets drastisch is foutgegaan", maar dat Israël de zaak onderzoekt. Verschillende landen veroordelen de aanval en willen de druk opvoeren om het offensief in Rafah stop te zetten, zoals het Internationaal Gerechtshof in Den Haag recent heeft bevolen.
>> meer lezen

Weer voor Stokrooie