Over Stokrooie...

Op deze en volgende pagina's verneem je meer over:

- Stokrooie van vroeger tot nu
- Stokrooie in cijfers
- De kerk
- Onderwijs
- Betekenis van de diverse straatnamen met foto's
- Stratenplan van Stokrooie

(klik op een item om er meer over te weten)

Stokrooie van vroeger tot nu...

De naam STOKROOIE is uit het Germaans afgeleid, nl. "stukka" en "roda", waarbij het eerste woord "hout, bos boomstronk" betekent en het tweede "gerooid". Stokrooie was dus een gerooid bos. Op het terrein waar bomen stonden, die gerooid werden, ontstond voor de elfde eeuw een bidplaats. Deze plaats zou gelegen zijn ter hoogte van de huidige toegang naar de Schabbestraat. De kapel, die op deze bidplaats werd gebouwd zou dateren uit de jaren 1500. Deze religeuze bidplaats behoorde tot de primitieve parochie Hasselt, maar als gemeenschap hing Stokrooie vanaf de 14de eeuw af van de heerlijkheid Vogelanck. Alzo diende Stokrooie twee heren te dienen: de ene op het gerechtelijk vlak, de andere op religieus gebied.

Binnen de heerlijkheid, de baronie van Vogelsanck, evolueerde de nederzetting Stokrooie onder het bestuur van Zolder. Dat op zijn beurt afhing van de heerlijkheid Vogelsanck, en dat op zijn beurt onderhorig was aan het Graafschap Loon en sinds 1366 afhing van het Prinsbisdom Luik. In 1380 kozen de heren van het Prinsbisdom Luik het Prinsenhof van Kuringen als hun verblijfplaats en gaven het nodige elan aan de ontwikkeling en uitbouw van de parochiegemeenschap Stokrooie. De abdij van Herckenrode en het Prinsbisdom Luik vormden de nederzetting Kuringen, waarbij ook Stokrooie behoorde.

Van 31 maart 1846 tot 31 december 1970 vormde Stokrooie een zelfstandige gemeente. Van 1 januari 1971 tot 31 december 1976 behoorde Stokrooie bij Kuringen en op 1 januari 1977 werd Kuringen gefusioneerd bij Hasselt.

(tekst André Bijnens)

Stokrooie in cijfers

Stokrooie heeft een oppervlakte van 6,27 km2
Stokrooie telt 1.881 inwomers (op 31/12/2007)
waarvan 49,92% mannen en 50,08% vrouwen
Coördinaten Stokrooie (deelgemeente Hasselt):  50°58' N - 5°16' E
Postcode Stokrooie: 3511 

Zoek in Stokrooie.be

Onze sponsors

Schrijf je in voor de gratis Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een geschenk. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven.
Privacyverklaring 

Vul hier je gegevens in:

VRT NWS

Liveblog - Nog niet duidelijk hoe Israël zal reageren na eerste overleg oorlogskabinet, VN-Veiligheidsraad zit samen
In Israël is het opnieuw rustig na de aanval vanuit Iran van afgelopen nacht. Volgens het Israëlische leger zijn zowat alle 300 drones en raketten onderschept. De internationale gemeenschap, waaronder de G7, veroordeelt de luchtaanval. De VN-Veiligheidsraad zit momenteel samen. Voor Iran kan het hierbij als vergelding blijven. Maar hoe zal Israël reageren? Het Israëlische oorlogskabinet kwam vandaag samen, maar heeft daar voorlopig nog geen antwoord op. Herlees hier de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.
>> meer lezen

Weer voor Stokrooie