Sint-Amanduskerk

De ruwbouw van de Sint-Amanduskerk dateert van 1851. Men heeft het volledige einde van de werken niet afgewacht want het gebouw werd in dienst genomen voor het opdragen van een eerste mis op 1 februari 1852. De toren en het interieur waren toen nog niet voltooid. Dat gebeurde pas later in 1855.

De nieuwe kerk werd toegewijd aan de heilige Amandus, de "Apostel van Vlaanderen". Ze werd gebouwd onder leiding van de Witte Paters Norbertijnen van Averbode, die verblijf hielden in een toenmailig pastorijgebouw in het dorp. Voor de pastorij uit 1867 moest materiaal van goede kwaliteit worden gebruikt. Het gebouw werd gesloopt omstreeks 1965 en vervangen door de huidige pastorij.

Van in het begin was er voor de inrichting van de kerk meestal geldgebrek, zodat de verdere inrichting slechts langzaam kon worden verwezenlijkt volgens de giften van edelmoedige parochianen of met persoonlijke giften van de pastoor. De huidige glasramen dateren van na de  tweede Wereldoorlog rond 1956.

In de klokkentoren hangt sinds 1950 een grote klok van 518 kg. Deze kwam in vervanging van de grote en kleine klok die door de Duitse bezetter tijdens WOII werden weggehaald om te smelten tot kanonnen. Op de voorzijde van de nieuwe klok staat een tekst, aan de achterkant een beeltenis van de H.Amandus en daaronder de naam "stokrooi".

Uit: Stokrooie in woord en beeld - Jozef Jamers

Unieke collectie schilderijen

In de Sint-Amanduskerk bevindt zich een unieke collectie schilderijen.
Zie navigatie links "schilderijen" of klik hier

Zoek in Stokrooie.be

Onze sponsors

Schrijf je in voor de gratis Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een geschenk. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven.
Privacyverklaring 

Vul hier je gegevens in:

VRT NWS

Flexbussen van De Lijn vervoeren gemiddeld 1,2 reizigers: "Het blijken goedkope privé-taxi's"
Sinds de invoering van de nieuwe vervoersplannen van De Lijn vervoeren de flexbussen gemiddeld 1,2 reizigers per rit. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Els Robeyns (Vooruit) heeft opgevraagd bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). Het zogenoemde flexvervoer moest het paradepaardje worden van het openbaar vervoer in Vlaanderen, maar lijkt meer op een soort goedkoop taxivervoer, en dat op kosten van de belastingbetaler.
>> meer lezen

Weer voor Stokrooie

Volg ons op Twitter