Abdij van Herkenrode

Abdijenfilm over de geschiedenis van Herkenrode

Boeiende film van Film Collectief Curieus Hasselt over de geschiedenis van de Abdij van Herkenrode. (duur 20')

Info

De Abdij van Herkenrode grenst aan Stokrooie en is makkelijk te bereiken via het wandelpad / fietsroute (knooppunt 95) dat begint net tegenover het Ontmoetingscentrum in de Sint-Amandusstraat.

Een bezoek aan de Abdij van Herkenrode biedt je een perfecte combinatie tussen genieten van cultuur en heerlijk ontspannen in de natuur. Het omliggende 100 hectare grote natuurgebied en de schitterende kruidentuin zorgen voor een perfecte entourage van de middeleeuwse abdij. Ontdek de honderden kruiden en unieke gewassen in de kruidentuin!

Je vindt heel wat informatie over Herkenrode op deze site:
http://users.skynet.be/abdijherkenrode

De laatste jaren zijn er op de Abdij van Herkenrode grote restauratiewerkzaamheden bezig. Voor meer info en een actueel overzicht over de abdijsite en de restauratiewerkzaamheden: www.herkenrode.be

Kaarten over Herkenrode staan online

Als je geïnteresseerd bent in de kaartboeken van landmeter Peter Meysman, waarin de voornaamste goederen van Herkenrode staan afgebeeld en zijn beschreven, is er het heuglijke nieuws dat het Bisschoppelijk Archief van Luik deze online geplaatst heeft. Ze zijn te bekijken op onderstaande URL.

 

http://www.evequesdeliege.be/evl2/index.php

 

Tekst: Marc Willems

Abdijsite Herkenrode heeft een belevingscentrum

Tijdens de open monumentendag van 10 en 11 september 2011 is het bezoek en belevingscentrum feestelijk open gesteld voor het grote publiek. U kunt er rond kuieren en kennis maken door 600 jaar abdijgeschiedenis. Er zijn tientallen filmpjes te zien over het leven van vroeger in Herkenrode.

Ook is er een knuppelpad aangelegd dat leid naar de inspiratietuinen.

Praktische gegevens www.abdijsiteherkenrode.be  

tekst: Theo Vallons - foto Jolien Vallons

Geleide themawandeling op de abdijsite Herkenrode

Op de abdijsite Herkenrode herleeft een boeiend verleden in een prachtig natuurkader. Een gids neemt je mee op reis door de tijd. Op zondag 25 september 2011 is er een wandeling onder leiding van een toeristische gids (duurtijd 2 uur).

Zondag 25 september 2011 om 14 uur.
Vertrek: poortgebouw van Herkenrode.

Met UITpas: 1 i.p.v 2 euro.
Tel 011 23 95 40  toerisme@hasselt.be

(reserveren verplicht)

bron: De nieuwe Hasselaar

 

Tentoonstelling Erfgoedcel Herkenrode

De Erfgoedkring Herkenrode-Kuringen, de vzw Herkenrode en de Erfgoedcel Hasselt organiseren de tentoonstelling “Kuringen, artistiek in beeld”. Deze tentoonstelling omvat meer dan 170 werken van bekende en minder bekende kunstenaars met als onderwerp zowel actuele als verdwenen dorpszichten uit Kuringen, Heide, Schimpen, Tuilt, Herkenrode en Stokrooie.

Je kan de tentoonstelling in het poortgebouw van de Abdijsite Herkenrode bezoeken op zaterdag en zondag 10 en 11 september en zaterdag en zondag 17 en 18 september, telkens van 10 tot 18u. De inkom is gratis.

Het kappen van bomen te Herkenrode.

Op zondag 16 november 2008 om 11 uur organiseerde het Agentschap voor Natuur en Bos een infowandeling in Herkenrode, en dit naar aanleiding van het kappen van de bomen (rode beuk en paardenkastanje) langs de toegangsweg naar het klooster H. Hart. Omwille van de slechte weersomstandigheden kwamen er een tiental geïnteresseerden opdagen.

Jan Wellekens, technicus beheerder, gaf uitleg over de ziekten van de bomen die te maken hebben met de afwisseling van hoog- en laag grondwater en ook omdat de bomen te dicht bij elkaar stonden. Daar de bomen in een dermate slechte staat zijn was het veiligheidsrisico te groot geworden voor de gebruikers van de dreef. Om te voorkomen dat bomen zouden omwaaien werd langs beide zijden  over gegaan tot het rooien van de bomen.

De jonge beukenbomen aan de brug van de autosnelweg worden uitgegraven en opnieuw verplant op een ander plaats op het domein Herkenrode. De dreef wordt dit najaar terug aangelegd langs beide zijden vanaf de brug van de autosnelweg tot aan het klooster.  Er wordt om de 14 meter een rode beuk geplant.

De andere dreef die toegang geeft tot de Abdij: deze bomen zullen volgend jaar door een gespecialiseerde firma gesnoeid worden.
In de toekomst de bomen gerooid worden die eigenlijk niet thuis horen op het domein Herkenrode zodat er een mooie oppervlakte worden gecreëerd.

Tekst en foto: Theo Vallons

Zoek in Stokrooie.be

Onze sponsors

Schrijf je in voor de gratis Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een geschenk. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven.
Privacyverklaring 

Vul hier je gegevens in:

VRT NWS

Aantal kankerdiagnoses in ons land lag nooit zo hoog, overlevingskansen wel sterk gestegen
Meer dan 78.400 Belgen hebben vorig jaar te horen gekregen dat ze kanker hadden. Het aantal diagnoses in ons land lag nog nooit zo hoog. Tegelijk daalt het aantal mensen dat sterft aan kanker. En de overlevingskansen bij bepaalde kankers zijn, onder meer dankzij verbeterde behandelingen, sterk gestegen.
>> meer lezen

Weer voor Stokrooie