Jessa bouwt toekomstig ziekenhuis in Hasselt

Het Jessa Ziekenhuis wil investeren in een nieuwbouw. Dat is noodzakelijk om als geaccrediteerd referentieziekenhuis de zorg te kunnen blijven bieden in een infrastructuur aangepast aan de noden van de patiënt. De huidige infrastructuur is zowel op campus Virga Jesse als op campus Salvator sterk verouderd terwijl het hier gaat om een van de grote referentieziekenhuizen in Vlaanderen, waar elke dag 2750 patiënten over de vloer komen en 3500 medewerkers en artsen werken. De afgelopen maanden werden intensief verschillende locaties onderzocht. De kogel is nu door de kerk. Jessa bouwt een nieuw ziekenhuis in Hasselt. Het wordt één van de grootste nieuwbouwprojecten van ziekenhuizen in Vlaanderen. De kostprijs van deze nieuwbouw wordt geschat op ± 400 mio euro.

Begin september onderzocht het Jessa Ziekenhuis samen met de Stad Hasselt welke open gebieden in Hasselt nog beschikbaar én geschikt zijn voor de nieuwbouw van Jessa inclusief parking en nevenfuncties. Acht sites werden grondig onderzocht op een aantal criteria, zoals o.a. bebouwbare oppervlakte, ontsluitingsmogelijkheden, mogelijkheden volgens het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen en het Gewestelijk Ruimtelijk Structuurplan, overstromingsrisico,…

Twee sites in Hasselt werden weerhouden, zijnde de “Salvator+ site” en de locatie “Pietelbeek Zuid”, twee gebieden die aan elkaar grenzen.

(lees verder onder foto)

Salvator+ (SA+): betreft de huidige Salvator site (10,26 ha) + aanpalende gronden = 16,75 ha

Pietelbeek-Zuid: betreft een verder te onderzoeken gebied van ± 50 ha tussen de Langveldstraat, de Luikersteenweg en de Rapertingenstraat

De totale oppervlakte van de 2 sites moet garantie geven op voldoende ruimte voor een groot acuut ziekenhuis met daarrond ook ruimte voor andere zorg gerelateerde functies die best dicht bij het ziekenhuis gelegen zijn (zoals vb. een huisartsenwachtpost, zorgwinkels, spin-offs, een zorghotel, ouderenvoorzieningen, zorgassistentiewoningen, opleiding- en onderzoeksfaciliteiten,….).

In een volgende fase onderzoekt een nog aan te stellen studiebureau de meest optimale inplanting van de activiteiten van het Jessa Ziekenhuis over één of beide sites. De nieuwbouw kan één gebouw vormen of bestaan uit diverse gebouwen verspreid over een ruimere site. De twee sites worden nu onderzocht op hun individualiteit en hun complementariteit. De resultaten van dit onderzoek verwachten we tegen eind maart 2017.
Wat de grootte van de nieuwbouw betreft verwacht men, gezien de evoluties naar minder klassieke hospitalisaties, kortere ligduur, meer ambulante zorg en digitalisering van de zorg, dat de footprint van het nieuwe ziekenhuis kleiner zal worden op vlak van traditionele verpleegafdelingen maar dat anderzijds de footprint voor andere functies zoals bijvoorbeeld dagziekenhuis zal toenemen.

Algemeen directeur dr. Yves Breysem: “Het Jessa Ziekenhuis heeft de ambitie als referentieziekenhuis te fungeren in een netwerk met de omliggende ziekenhuizen in Zuid-West Limburg, waarbij we meer en meer zullen samenwerken op vlak van zorg en ondersteunende diensten. Dit strookt met de beleidsvisie van ministers De Block en Vandeurzen. De nieuwbouw zal dan ook zeer flexibel moeten gebouwd worden zodat ruimtes eenvoudig om te vormen zijn voor andere doeleinden of uitbreidingen steeds mogelijk zijn.”

Burgemeester Nadja Vananroye heeft het traject nauw opgevolgd, eerst als voorzitter van het Ziekenhuis, nu als burgemeester. “Als hoofdplaats van Limburg spelen we ook in het domein van zorg een sleutelrol. Om niet enkel de vele uitdagingen op vlak van zorg maar ook de financiële uitdagingen het hoofd te bieden is een aantrekkelijk ziekenhuis cruciaal. Een goed bereikbaar ziekenhuis met een flexibele indeling zijn voor mij de randvoorwaarden en die gaan we nu vervullen.

Jessa streeft er naar de nieuwbouw in gebruik te kunnen nemen binnen 10 jaar.

Info: Perstekst Jessa Ziekenhuis

Op zondag 18 maart - opendeurdag Jessa Ziekenhuis

Het Jessa Ziekenhuis is het grootste ziekenhuis van Limburg en één van de grootste werkgevers in de provincie. Ook verschillende inwoners uit Stokrooie werken er. Dagelijks streven meer dan 3.000 medewerkers en 350 artsen naar de best mogelijke zorg voor de patiënten.

 

De drie campussen van het Jessa Ziekenhuis (Virga Jesse en Salvator in Hasselt en St.-Ursula in Herk-De-Stad) werken mee aan de opendeurdag op 18 maart. Je kan best gebruik maken van de speciale gratis parkings en het ziekenhuis zorgt voor veilig transport naar de drie campussen met pendelbussen.

 

Een kijkje achter de schermen

Je hebt voor één dag de unieke kans om een kijkje te nemen achter de schermen van tal van diensten en specialismen van de drie campussen van het Jessa Ziekenhuis. Bezoek onderzoeksruimten die anders niet toegankelijk zijn, volg talrijke demonstraties en kijk hoe onze meest geavanceerde toestellen werken.

 

  • Hoe werkt een CT-scanner?
  • Wat doen chirurgen bij een kijkoperatie?
  • Hoe onderzoeken dokters het hart?
  • Welke oefeningen volgen patiënten bij hun revalidatie?
  • Hoe werkt de ziekenhuisomroep VRTO?
  • Hoe verwerkt het laboratorium alle stalen?

 

Op deze en veel meer vragen krijg je een antwoord tijdens de opendeurdag. Met behulp van demonstraties, filmpjes en posters maken jong en oud op leerrijke wijze een boeiende reis doorheen de wondere wereld van het ziekenhuis.

 

Voor de allerkleinsten is er animatie en zijn er speciale attracties voorzien. Via een permanente gratis shuttledienst is het mogelijk om op enkele uren tijd meer dan één campus te bezoeken.

 

De opendeurdag kadert in de nationale Dag van de Zorg waaraan 170 zorg- en welzijnsorganisaties in heel Vlaanderen deelnemen en is ook een onderdeel van Made in Limburg, een initiatief van Het Belang van Limburg.

 

Kortom: een boeiende uitstap voor het hele gezin!

Zondag 18 maart 2012 van 10u tot 17u.

Bron en foto: Jessa Ziekenhuis  

 

Zoek in Stokrooie.be

Onze sponsors

Schrijf je in voor de gratis Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een geschenk. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven.
Privacyverklaring 

Vul hier je gegevens in:

VRT NWS

Nederlandse premier Rutte over snelheidsverlaging van 130 naar 100 km/u: "Dit is een rotmaatregel"
De Nederlandse premier Mark Rutte noemt de beslissing om de maximumsnelheid op Nederlandse snelwegen te verlagen naar 100 km per uur, een "een rotmaatregel". Maar tegelijk benadrukt hij hoe belangrijk het is. De snelheidsbeperking is een van de stappen die de overheid zet om het teveel aan stikstof in Nederland te verhelpen.
>> Read More

Weer voor Stokrooie

Volg ons op Twitter