Avondwandeling Barbarakoor Diest (03/02/2008)

Ter gelegenheid van Maria Lichtmis hebben we  op zondag 03 feb. 2008 een avondwandeling gemaakt met optreden in de kapel van Hamelheide  te Stokrooie.

We vertrokken om 18 uur aan het mooi met kaarsen en fakkels verlichte huis van Toby en Tina.

Rond 18.30 uur zijn we aangekomen aan de kapel, waar Pierre Vanrijkel en Romain Driesmans ons verwelkomden. Na een boeiend historisch verhaal over de oorsprong van deze gebedsplaats, hebben we met het Barbarakoor een sfeervol intermezzo verzorgd met vierstemmige liederen. Bij aankomst aan de vertrekplaats wachtte ons een vorstelijk onthaal in de verwarmde tent met heerlijke verse erwtensoep met korstjes. Ook de hapjes en drankjes waren zeker niet te versmaden.

Onze voorzitter heeft ook nog een korte toelichting gegeven over de betekenis van Maria Lichtmis. Hij benadrukte ook het gevoel van licht en warmte dat je aan elkaar kan doorgeven, wat die avond zeker het geval was. Dit zeer geslaagd initiatief werd afgesloten rond 22.30 uur. De thuisblijvers hadden weer maar eens ongelijk.

 

De kapel van Hamelheide (korte geschiedenis)

De geschiedenis herhaalt zich wordt wel eens beweerd. Eeuwen geleden ontstond er een bidplaats te Stokrooie. Eerst bouwde men daar een kapel, later de Sint Amanduskerk. Vandaag bestaat er een tweede bidplaats in het uiterste oosten, in de bossen nabij de grens met Zolder, Zonhoven en Kuringen. Daar bevindt zich de huidige kapel van Hamelheide. De bedevaarders aanroepen er “Onze-Lieve-Vrouw van altijddurende bijstand ”. Toen de Hasselaar Frans Machiels in 1944 als treinmachinist zich temidden van de hevige bombardementen op het Hasseltse spoorwegstation bevond bad hij tot Onze-Lieve-Vrouw en beloofde haar een kapel te zullen bouwen, als hij het er levend vanaf zou brengen. Hij overleefde het en de beloofde kapel kwam er, op een stuk grond dat hij op de Hamelheide bezat. Al sinds 50 jaar is deze kapel een gebedshuis. Op zaterdag 1 mei 2004 werd dit op Hamelheide op luisterrijke wijze gevierd. Vandaag wordt deze bidplaats nog steeds druk bezocht door bedevaarders. Met de steun van enkele trouwe vrienden wordt deze kapel met kruisweg onderhouden. Menige bedevaarder vindt er troost en bijstand, geen fietser of wandelaar passeert er zonder even halt te houden bij de kapel van “Onze-Lieve Vrouw van Altijddurende bijstand”

 

Tekst en foto's: Barbarakoor Diest
www.barbarakoor.com

Zoek in Stokrooie.be

Onze sponsors

Schrijf je in voor de gratis Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een geschenk. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven.
Privacyverklaring 

Vul hier je gegevens in:

VRT NWS

Weer voor Stokrooie

Volg ons op Twitter