Tijdens erfgoeddag 2016 is de Tuitermolen te bezichtigen

Zondag 24 april is het Erfgoeddag met als thema "Rituelen".

In het domein Herkenrode is er dan heel wat activiteit. Het kruidenkenniscentrum vertelt over "De brandnetel". Proef er brandnetelsoep en pesto van kruiden.

De bakoven in actie: brood van Herkenrode biomeel met Herkenrode biergist, fruitvlaai, en taartjes. De oven wordt gestookt met mutsaarts. De Tuiltermolen is te bezichtigen. Iedereen is welkom.

Openingsuren van 10.00u tot 17.00u

Tekst en foto's: Marina Martens (secretariaat Herkenrode)

Geslaagde erfgoeddag op Herkenrode en in Kuringen (verslag)

Afgelopen zondag 22/04/2012 was weer een geslaagde erfgoeddag op Herkenrode, met veel bezoekers voor de 'spannende' demonstraties van onze metaaldetectorvrienden en de gesmaakte powerpoint voorstelling over de archeologische campagne (2004-2006) op Herkenrode. Velen vonden ook de weg naar het belevingscentrum waar heldinnen hun verhaal deden.

Doch getrouw aan het thema van de erfgoeddag zijn wij ons oorspronkelijk opzet om de "Helden uit Kuringen" te gedenken niet vergeten. Onze voorzitter, André Convents en ondergetekende, secretaris van de erfgoedkring hebben in de vroege morgen Hulde gebracht aan het monument van Jan Habraken in de Joris Van Oostenrijkstraat te Kuringen. Priester Jan Habraken is in Kuringen een symbool voor allen die zich sinds jaar en dag inzetten voor de zwaksten in onze samenleving. Met hem huldigen wij dan ook alle sociale werkers van Kuringen, onze Helden.

Wij hopen dan ook dat de beeltenis van Jan, een mooi borstbeeld dat tijdelijk verwijderd werd, spoedig weer op de nieuwe sokkel wordt geplaatst.

In bijlage enkele beelden van de sobere plechtigheid.

 

Tekst en foto's: Marc Willems

 

Erfgoeddag ook in Herkenrode - zondag 22 april

Voor de twaalfde keer organiseren Vlaanderen en Brussel op zondag 22 april de Erfgoeddag. Het thema dit jaar is 'helden'. Ook de Stad Hasselt doet mee. Verschillenden gebouwen zullen die dag toegankelijk zijn voor het grote publiek. Wandelen, fietsen, tentoonstellingen enz... Plaatsen ontdekken waar de helden een rol hebben ingespeeld.

Ook de abdij Herkenrode is het bezoeken waard. Kennismaken met alle Hasseltse erfgoedkoningen (o.a. Stokrooie) kan u in het Stadsmus.

 

Erfgoedkring Herkenrode-Kuringen organiseert i.s.m. metaaldetectieclub ‘Amicus Metallum Hasselt-Kuringen’ en firma ‘De Muntzoeker’ doorlopend demonstraties met enkele metaaldetectoren en 2 dieptescanners (scannen ondergrond tot 6m diep). Er wordt uitleg gegeven hoe dit alles werkt en je mag zelf ook testen met een metaaldetector. Wie weet vind jij een schat en word je zo de grote held van de Erfgoeddag. In het poortgebouw wordt doorlopend een presentatie getoond over de archeologische opgravingen die enkele jaren geleden plaastvonden.

 

Daarnaast is er ook nog een leuke gezinszoektocht. Via diverse soorten opdrachten krijg je een heel andere kijk op de abdijsite en als je de oplossing vindt, wacht je sowieso een leuke verrassing.Meer informatie vind je op www.erfgoeddag.be 

 

Tekst: Theo Vallons en Erfgoedkring Herkenrode

Zoek in Stokrooie.be

Onze sponsors

Schrijf je in voor de gratis Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een geschenk. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven.
Privacyverklaring 

Vul hier je gegevens in:

VRT NWS

Nederlandse premier Rutte over snelheidsverlaging van 130 naar 100 km/u: "Dit is een rotmaatregel"
De Nederlandse premier Mark Rutte noemt de beslissing om de maximumsnelheid op Nederlandse snelwegen te verlagen naar 100 km per uur, een "een rotmaatregel". Maar tegelijk benadrukt hij hoe belangrijk het is. De snelheidsbeperking is een van de stappen die de overheid zet om het teveel aan stikstof in Nederland te verhelpen.
>> Read More

Weer voor Stokrooie

Volg ons op Twitter