Witte zwaan gered in de Groene Delle

In een grote weide naast het natuurgebied De Groene Delle in Stokrooie is er enkele dagen geleden een mooie witte zwaan neergestreken. Omdat hij al enkele dagen op dezelfde plaats bleef werden buurtbewoners ongerust. Daarom contacteerden ze het  Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum van Heusden Zolder.
Niet lang daarna kwam er al een medewerker langs (toevallig woont hij zelf in Stokrooie). 
Hij legde uit dat hij eerst de zwaan ging benaderen om te kijken of hij zou opvliegen, desnoods zou hij een vangnet nemen mocht het nodig zijn. Daarna benaderde hij de zwaan rustig maar er was bij de zwaan weinig reactie te merken. Het dier stapte langzaam naar de buitenrand van de weide maar deed geen aangestalte om op te vliegen. Zonder veel moeite kon de medewerker hem vastnemen en naar de auto brengen. Hij vertelde ons dat de zwaan er erg uitgeput uitzag en daardoor waarschijnlijk de trekgroep niet had kunnen volgen.
Tijdens het transport naar het opvangcentrum wordt (om hem rustig te houden) een doek over de kop gelegd. Op het eerste zicht mankeerde de zwaan niets, het was nog een jong exemplaar. In het opvangcentrum zal hij grondig door een dierenarts onderzocht worden. Daarna wordt hij geplaatst in een met vogelnetten overspannen weide met vijver, voor verdere observatie.
De winter brengt hij dan door in deze beschermde omgeving om volgende lente aangesterkt te kunnen uit vliegen. En zover zwanen dit kunnen zal hij zijn redding in de Groene Delle nog lang blijven herinneren...

 

14 november 2012
Tekst en foto: Theo Vallons

Zoek in Stokrooie.be

Onze sponsors

Schrijf je in voor de gratis Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een geschenk. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven.
Privacyverklaring 

Vul hier je gegevens in:

VRT NWS

Liveblog - Nog niet duidelijk hoe Israël zal reageren na eerste overleg oorlogskabinet, VN-Veiligheidsraad zit samen
In Israël is het opnieuw rustig na de aanval vanuit Iran van afgelopen nacht. Volgens het Israëlische leger zijn zowat alle 300 drones en raketten onderschept. De internationale gemeenschap, waaronder de G7, veroordeelt de luchtaanval. De VN-Veiligheidsraad zit momenteel samen. Voor Iran kan het hierbij als vergelding blijven. Maar hoe zal Israël reageren? Het Israëlische oorlogskabinet kwam vandaag samen, maar heeft daar voorlopig nog geen antwoord op. Herlees hier de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.
>> meer lezen

Weer voor Stokrooie