Ontdek je geluksplekje (ook in Stokrooie)

Vorig jaar deed Toerisme Hasselt een oproep, die een overweldigende respons kende van de Hasselaren. Ze vroegen om hen te tippen over ‘geluksplekjes’ in Hasselt. Welke plek in Hasselt maakt jou gelukkig en waarom wil je hem delen met de wereld? Het leverde liefst 179 ideeën en suggesties op! Nu is het zover, je kan de plekjes gaan ontdekken! En ze liggen niet alleen in het centrum, ook Stokrooie telt een geluksplekje…


Het Wijngaertsveld in Kermt is een parkje dat wordt onderhouden door de schoolkinderen in de buurt. Zij zijn de fiere ‘rangers van het park’! Kapel Sasput Voogdij in Wimmertingen is het hoogste punt van Hasselt. ’s Nachts zag men er vroeger dwaallichten en spoken. Al zullen de krakende kastanjebomen aan weerszijden van de kapel daar wel voor iets tussen zitten... Tijdens de Tweede Wereldoorlog zorgde een bommentapijt op het rangeerstation van Hasselt voor 122 bommenkraters. Nu is dat overblijfsel uit de oorlog een natuurdomein en een prachtig begroeid maanlandschap: Tommelen in Runkst. Wist je dat de grootste Belgische populatie van zeldzame en bedreigde kamsalamanders of waterdraken hier leeft?

 

Doe-opdrachten

Het was een schat aan waardevolle verhalen, die Hasselaren doorstuurden naar Toerisme Hasselt. Een jury, met de bekende geluksambassadeur Leo Bormans, stelde een shortlist samen van vijfentwintig geluksplekjes in Hasselt. Je vindt ze terug op www.hasselt.eu en Toerisme Hasselt bundelde ze ook in een brochure. 

We gaan nog even ter plaatse, want bij elk plekje staat een infobord met drie gelukstips. Dat zijn eigenlijk kleine doeopdrachten. Immers, wie alleen maar leest over geluk, zal niet noodzakelijk gelukkig worden. Om je een idee te geven, tip 2 bij de Lavendelhoeve in Stokrooie: ‘Kies een stoel in de tuin. Noem drie vakantiemomenten op, waar je een bijzonder goed gevoel aan hebt overgehouden. Wat is het verband tussen de drie?’ Geluksambassadeur Leo Bormans: ‘Zulke tips stimuleren je om in je eigen ziel te kijken en je geluk actief na te streven.’Krijg je er niet genoeg van? Het bord geeft je verder ook nog tips over andere bijzondere plekjes in de buurt. En ook voor geocachers zitten er bijkomende opdrachten verstopt.

 

Geluksambassadeur?

Er zijn ook geluksambassadeurs aangesteld. Vital Hermans is zo iemand. Hij predikt overal zijn liefde voor de Banneuxwijk en vooral voor de volkstuintjes in zijn wijk, die één van de Hasseltse geluksplekjes vormen. ‘Sinds een jaar of vijf kan je me er in het weekend haast altijd terugvinden’, zegt Vital. ‘In de zomer zelfs alle dagen. Ik teel aardappelen en groenten voor eigen gebruik. Ik waardeer vooral de rust, hier heb ik geen gezaag aan mijn hoofd. Ook de vriendelijkheid, vriendschap, het samenwerken met verschillende culturen… Buiten zijn en genieten van de natuur. En allemaal kort bij huis. Zalig!’ Toerisme Hasselt is nog op zoek naar geluksambassadeurs. Hoe je die taak vervult? Dat bepaal je zelf. Je kan met mensen een praatje maken over geluk, iemand de weg helpen vinden naar een plek van geluk, er iets leuks organiseren… Heb je interesse? Neem zeker contact op. 

 

INFO 

Je kan de brochure over de geluksplekjes kopen bij Toerisme Hasselt en bij Limburg Lavendel (Stokrooie) voor 2,90 euro. Er worden nog tal van activiteiten georganiseerd, zoals een workshop ‘Maakbaar Geluk’, een schattenjacht…


Dit zijn De Geluksplekken

In de wijken 

1 Limburg Lavendel (Stokrooie) 

2 Abdijsite Herkenrode 

3 Wijngaertsveld (Tuilt) 

4 Prinsenhof (Kuringen) 

5 Natuurdomein Tommelen (Runkst) 

6 Sint-Maartenplein (Stevoort) 

7 De Herkvallei (Sint-Lambrechts-Herk) 

8 Kapel Sasput (Sint-Lambrechts-Herk) 

9 Domein Kiewit 

10 Paalsteen (Kuringen) 

11 Volkstuintjes (Banneuxwijk) 

12 Wandelpad Heilig Hartwijk 

In het centrum van Hasselt

1 Het Volkstehuis 

2 Oud Kerkhof 

3 Kapermolenpark 

4 Japanse Tuin 

5 Het Stadsmus 

6 Kadetjesplein 

7 Begijnhof 

8 Provinciale Bibliotheek 

9 Jenevermuseum 

10 Het Modemuseum Hasselt 

11 Heilig Paterke 

12 Van Veldekeplein 

13 Stadhuis en Groenplein 

14 + Literair Museum: kinderen kunnen er workshops over geluk volgen. 

 

Bron: Stad Hasselt
Foto's: Theo Vallons (Limburg Lavendel) + Kris Van de Sande (Japanse Tuin)

Foto's persconferentie: Roland Hermans

p
Japanse Tuin - Hasselt
Limburg Lavendel - Stokrooie
Limburg Lavendel - Stokrooie
Alle vertegenwoordigers Geluksplekjes
Alle vertegenwoordigers Geluksplekjes
Persconferentie geluksplekjes
Persconferentie geluksplekjes

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Alida Vanholst (donderdag, 30 juli 2015 19:35)

    Kapel Sasput Voogdij in SINT-LAMBRECHTS-HERK is het hoogste punt van Hasselt. ’s Nachts zag men er vroeger dwaallichten en spoken. Al zullen de krakende kastanjebomen aan weerszijden van de kapel daar wel voor iets tussen zitten...

Zoek in Stokrooie.be

Onze sponsors

Schrijf je in voor de gratis Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een geschenk. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven.
Privacyverklaring 

Vul hier je gegevens in:

VRT NWS

Franse president Macron sluit sturen van westerse troepen naar Oekraïne in de toekomst niet uit
De Franse president Emmanuel Macron sluit het sturen van westerse troepen naar Oekraïne niet uit. "Er is voorlopig geen consensus over, maar we mogen in de toekomst niets uitsluiten", zei hij na een Europese top over steun aan Oekraïne. Een 15-tal landen gaat wel een "munitiecoalitie" vormen om munitie aan te kopen voor Oekraïne.
>> meer lezen

Weer voor Stokrooie

Volg ons op Twitter