200 kg zwaar everzwijn uit Albertkanaal gered

Donderdagmorgen 30 juli 2015 werd een 200 kilo zwaar everzwijn uit het Albertkanaal gered. Het dier werd uit het water gehaald ter hoogte van de omloop Terlaemen.

De brandweer en het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum hebben vanmorgen vroeg een kolos van een everzwijn uit het Albertkanaal gehaald. Rond half 7 merkte een passant het zwijn op in het kanaal ter hoogte van de Laarstraat en belde de hulpdiensten. Toen de duikersploeg van de brandweer arriveerde, zat het dier al achter Circuit Zolder in het water. Meteen was duidelijk dat ze een stevig stuk vlees in de maag gesplitst kregen, bovendien was het een beer met slagtanden. Met de boot werd omzichtig rond het dier gevaren en een touw over het hoofd gelegd. Maar het lukte niet om het dier via de wildtrap naar boven te krijgen. Daarop werd het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum erbij gehaald. Het dier kreeg een verdovingsinjectie toegediend, maar reageerde daar zo heftig op dat het tegen de dijk opsprong. Zo kon het everzwijn met vereende krachten in de trailer van het opvangcentrum worden geduwd. Onderweg viel het in slaap van de verdoving, dat kwam goed uit, toen het Agentschap voor Natuur en Bos en het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek ter plaatse kwamen om het dier te onderzoeken. Het bleek immers een oormerk te dragen en was 2,5 jaar geleden door het INBO bij het militair domein in Koersel van een peperdure zender voorzien. Nadien was het dier een tijdlang gevolgd tot het spoor bijster geraakte. Nu is het apparaat gerecupereerd en kunnen alle gegevens uitgelezen worden. Later vandaag is het everzwijn weer losgelaten in de Koerselse bossen, ver van de bewoonde wereld.

Bron: internetgazet heusden-zolder
Foto (archief): hetjournaal.com

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Zoek in Stokrooie.be

Onze sponsors

Schrijf je in voor de gratis Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een geschenk. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven.
Privacyverklaring 

Vul hier je gegevens in:

VRT NWS

Liveblog formatie - Formateur Diependaele praat morgen al met Mahdi en Depraetere, echte onderhandelingen starten mogelijk volgende week 
Federaal informateur Bart De Wever (N-VA) heeft verslag uitgebracht bij de koning over zijn opdracht. Die heeft zijn opdracht met een week verlengd. Op Vlaams niveau geven zowel N-VA, Vooruit als CD&V aan dat ze bereid zijn om onderhandelingen op te starten. Matthias Diependaele (N-VA) zal die formatiegesprekken leiden. Volg de formatie op de voet in onze liveblog.
>> meer lezen

Weer voor Stokrooie