Bloemen in Stokrooie 2011

Enkele weken geleden heeft de groendienst van de Stad Hasselt de zomerbloeiers verspreid. Want elk jaar doet de bloemenstad Hasselt haar best om de deelgemeenten gedurende de zomermaanden er mooi uit te laten zien. Dit jaar was het wel ruim later dan andere jaren, maar daarom niet minder mooi.

Dit jaar werden in het centrum van Stokrooie groene bloemenbakken geplaatst met opvallend veel kleurrijke petunia’s. Nieuw dit jaar zijn de hangkorven met petunia’s. Ter hoogte van de kerk kan je er niet naast kijken en als de zon wil schijnen, is het nog eens zo mooi.

Aan het ontmoetingscentrum staan twee grote bloembakken vol met geraniums. En aan de kapel Hamelheide staat het aan de kruisweg vol met begonia’s. Ook het kapelletje in de Waterlozestraat ontbreekt ook niet aan bloemen.

De bloemen op de brug over het Alberkanaal werden uitbesteed aan een extern bedrijf, maar ze zijn daarom niet minder mooi. Bekijk de foto’s maar eens uit Stokrooie.

Tekst en foto's: Theo Vallons

Bloemen in Stokrooie 2010

Sinds een maand staan de bloemen te pronken aan de school De Startlijn, het ontmoetingscentrum Stokrode, aan de kerk en op de brug naar Zolder. Bloemen zoals Geraniums, Petunia’s en de kleine gele bloempjes Bidens Ferulifolia maken de bloembakken mooi. De werkmannen Sector 4 Groendienst Hasselt onderhouden 112 bloembakken die zijn verspreid over Kuringen, Tuilt, Spalbeek, Kermt én Stokrooie.
In de snikhete zomerperiode rukken ze drie keer per week uit, om de bloemen water te geven. Liefst 4000 liter regenwater pompen ze uit het spaarbekken om alle bloembakken en bloemperken te voorzien.

 

De bloembakken die aan de bruggen hangen zijn nog niet meegerekend: die worden door een externe firma beheerd en verzorgd. De bloemen op het grondgebied van de stad Hasselt worden tot in oktober in stand gehouden.

 

Rozenperk in Stokrooie
In juni 2010 hebben de werkmannen Sector 4 Groendienst Hasselt rozen aangeplant in centrum van Stokrooie. In totaal werden 270 rozen zorgvuldig in de beste potgrond geplant. Deze plantjes werden eerst flink teruggesnoeid, om een mooie tros rozen te verkrijgen. Het zijn de "Rosa Virga-Jessa" speciaal aangeplant voor de komende Virga-Jesse feesten. Deze rozen zullen blijven staan na de Virga-jesse feesten. Ook elders staan er Rosa Virga-Jessa, ondermeer in Kermt aan de oude statie. Dit rozenperk is gecreëerd door Dina Deferm uit Stokrooie. Aan het rondpunt in Kuringen werden eveneens rozen aangeplant. Hier en daar worden in het centrum en in het deelgemeente van Hasselt zonnebloemen geplant.

 

Het zal mooi worden zodra alles in bloei staat voor de komende Virga-Jesse feesten. Hopelijk wint de Stad Hasselt de eerste prijs als de mooiste bloemenstad.

 

Tekst en foto's: Theo Vallons

 

Bloemenpracht in Stokrooie

In 1989 kreeg Hasselt de titel “bloemenstad van het jaar”.
Nog steeds ieder jaar doet de Stad Hasselt grote inspanningen om het centrum en zijn deelgemeenten mooi te versieren met bloemen.

Ook in Stokrooie worden er grote inspanningen gedaan om alles met bloemen te verfraaien. Vroeger stond de Stad Hasselt zelf in voor het kweken van plantjes in de serres van Kiewit. Hiermee werd gestopt omdat dit niet meer rendabel was. Daarom worden ze nu deels uitbesteed aan de gespecialiseerde firma De Troyer uit Zedelgem (West-Vlaanderen)

De brug over het kanaal naar Bolderberg: de bloemen hiervoor worden door de firma De Troyer geleverd in bakken en opgehangen aan de brugleuningen. De bloemen worden ook door deze firma verzorgd en regelmatig water gegeven met een lanswagen (bij warm weer zelfs dagelijks). De brug met bloemen ziet er prachtig uit met alle geraniums en vele soorten petunia’s.

De bloemen die in Stokrooie aan de openbare gebouwen en monumenten staan zijn geleverd door het bloemencentrum Vanstraelen uit Hasselt (grens met Diepenbeek). De werkmannen van de Stedelijke Groendienst zorgen voor het planten en de verzorging. Zij doen dat met veel toewijding en maken de bloembakken mooi met geraniums, petunia’s en lobelia’s.
Achter de kapel Hamelheide in het bos staan maar liefst drieduizend vlijtige liesjes te pronken. Er wordt dagelijks geharkt, bemest en water gegeven. Het terrein ligt in half schaduw en het is daar een vochtige plaats. Daarom zijn ze zo mooi...

Tekst en foto’s: Theo Vallons

 

Zoek in Stokrooie.be

Onze sponsors

Schrijf je in voor de gratis Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een geschenk. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven.
Privacyverklaring 

Vul hier je gegevens in:

VRT NWS

Liveblog - Nog niet duidelijk hoe Israël zal reageren na eerste overleg oorlogskabinet, VN-Veiligheidsraad zit samen
In Israël is het opnieuw rustig na de aanval vanuit Iran van afgelopen nacht. Volgens het Israëlische leger zijn zowat alle 300 drones en raketten onderschept. De internationale gemeenschap, waaronder de G7, veroordeelt de luchtaanval. De VN-Veiligheidsraad zit momenteel samen. Voor Iran kan het hierbij als vergelding blijven. Maar hoe zal Israël reageren? Het Israëlische oorlogskabinet kwam vandaag samen, maar heeft daar voorlopig nog geen antwoord op. Herlees hier de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.
>> meer lezen

Weer voor Stokrooie