Vandalen houden lelijk huis in kapel Stokrooie

De kapel van Hamelheide in de Goorstraat in Stokrooie wordt al tien dagen geteisterd door vandalen. Er werden ramen ingegooid, beelden en kaarsen gestolen, ramen besmeurd met kaarsvet en de daders plasten ook in de kapel. Een poging om het offerblok met een kabel aan een auto van de muur te rukken, mislukte.

 

's Nachts gestolen of vernield 

Romain Driesmans is reeds 15 jaar verantwoordelijk voor de kapel en komt elke dag twee keer een kijkje nemen. “De voorbije tien dagen werden ’s nachts heel wat beelden gestolen of vernield. Vermoedelijk hebben ze het lege offerblok met een kabel aan hun auto van de muur willen trekken, maar dat mislukte. Kaarsen werden op de grond kapot gegooid en de brokstukken van een beeld werden een kilometer verder teruggevonden. De matten en dweilen waren buiten weggegooid. Na de eerste keer schonken mensen nieuwe beelden, maar die werden opnieuw vernield of gestolen. Vorige week hebben we de kapel helemaal geschilderd en gepoetst en daarom moesten alle dankplaatjes worden verwijderd. Die zijn inmiddels allemaal verdwenen. Echt triest is dat een beeldje van een engel werd vernield. Het was hier bij het Mariabeeld geplaatst door ouders die een kind hadden verloren. Het heeft een grote emotionele waarde en daarom werd het zo goed als mogelijk gelijmd en teruggeplaatst”, vertelt Romain Driesmans.

 

Politie patrouilleert

Al twee keer werden de ramen van de buitendeur met een bloembak vernield. De kapel ligt erg afgelegen en enkele inwoners van Stokrooie gingen ’s nachts al eens langs om een oogje in het zeil te houden. “Het gaat om minstens twee daders die ’s nachts met de auto tot aan de kapel rijden. We vonden twee duidelijke voetafdrukken”, besluit Romain. De politie patrouilleert nu geregeld aan de kapel. Ondanks de vernielingen woonden dinsdag 1 mei toch zo'n 180 gelovigen de viering aan de kapel bij. 

Bron HBVL (mei 2018)
Foto's HBVL

André Vanhamel en Romain Driesmans (rechts) in de Kapel Hamelheide
André Vanhamel en Romain Driesmans (rechts) in de Kapel Hamelheide

Zoek in Stokrooie.be

Onze sponsors

Schrijf je in voor de gratis Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een geschenk. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven.
Privacyverklaring 

Vul hier je gegevens in:

VRT NWS

Eerste en tweede golf vergelijken, kan dat? Van Gucht: "Toen testten we alleen hele zieke mensen, nu ook veel anderen"
In de periode van 24 tot 30 juli zijn er in ons land gemiddeld 491 coronabesmettingen per dag bij gekomen. Dat is de zoveelste stijging op rij. Maar kunnen we de cijfers van de eerste en tweede golf wel vergelijken? "Toen testten we alleen heel zieke mensen, nu ook jongeren, reizigers die terugkeren, mensen die in contact gekomen zijn met iemand die besmet is... Dat is nodig", zegt viroloog bij Sciensano Steven Van Gucht. Wereldwijd zijn nu al meer dan 18 miljoen mensen besmet geraakt met het verraderlijke virus. Volg alle updates in onze liveblog.
>> meer lezen

Weer voor Stokrooie

Volg ons op Twitter