Fietsen vanuit Stokrooie door het fruitig Haspengouw

Meer mensen nemen de fiets om fit te blijven tijdens deze coronatijd. Ik neem het voorbeeld en stippelde een fietsroute uit richting Herk-de-Stad. Het is de bedoeling vele bezienswaardigheden te ontdekken en de rustige fietswegeltjes uit te proberen.

 

Het vertrek was aan het knooppunt 179 Zolderstraat Stokrooie. Op de Lummense kiezel richting Kermt fiets je langs de welbekende Van Veldekemolen en de Demer. Langs de Demer kan je een uitgebreide wandeling maken. Verder op knooppunt 179 fiets je zalig in de mooie Zusterklooster - en de Herkenrodebos. Daar kom je de eerste appelen – en perenplantage tegen. Het fruit hangt te schitteren in de zon, wachtend op de oogst van begin september.

 

Bij het binnenrijden in Herk-de-Stad met al zijn dorpjes kom je nog meer fruitplantages tegen. In de gemeente Donk fiets je langs de kasseiweg met daarbij het kasteel de Pierpont dat goed verscholen ligt door hoge beukenhagen. Verder op de knooppunten tussen 543 en 353 staat een veld vol met groenten en bloemen van Hoeve Het Blokhuis. Ik werd er welkom geheten. Uit nieuwsgierig nam ik rustig de tijd om eens rond te neuzen. Enkele mensen die daar werken met groene vingers kennen goed hun taken. Zij kweken groenten, kruiden, fruit en snijbloemen op biologische wijze. Ook runderen en kippen worden er op een natuurvriendelijke wijze gehouden. De bedoeling is dat iedereen er mag komen oogsten, maar er wordt een bijdrage gevraagd. Meer info vind je op de website: www.hoevehetblokhuis.be

 

Zo fiets ik Herk de Stad uit en volg ik verder in de richting het Schulensmeer. Tussen het knooppunten 314 en 313 is het op de dijk heerlijk fietsen. Je volgt er de Demer die zich een weg zoekt door het natuurgebied. Bij het binnenrijden in Lummen kom je langs het volgende natuurgebied, het Lummensbroek met de twee watermolens en een pakhuis. Je kunt er ook een prachtige natuurwandeling in maken. Verder fiets je door het groen via rustige wegen naar Heusden-Zolder. Langs het Albertkanaal zie je al het natuurgebied de Groene Delle liggen en de brug van Stokrooie. Meteen het einde van een geslaagde fietstocht.

 

De route is 43,5km. Dit zijn de knooppunten als je de route zelf wilt uitproberen:

179 – 193 – 194 – 195 – 543 – 353 – 314 – 313 – 312 – 303 – 302 – 93 - 94. 

 

Veel fietsgenot!    

 

Tekst en foto's: Theo Vallons            

 

Zoek in Stokrooie.be

Onze sponsors

Schrijf je in voor de gratis Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een geschenk. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven.
Privacyverklaring 

Vul hier je gegevens in:

VRT NWS

Liveblog - Nog niet duidelijk hoe Israël zal reageren na eerste overleg oorlogskabinet, VN-Veiligheidsraad zit samen
In Israël is het opnieuw rustig na de aanval vanuit Iran van afgelopen nacht. Volgens het Israëlische leger zijn zowat alle 300 drones en raketten onderschept. De internationale gemeenschap, waaronder de G7, veroordeelt de luchtaanval. De VN-Veiligheidsraad zit momenteel samen. Voor Iran kan het hierbij als vergelding blijven. Maar hoe zal Israël reageren? Het Israëlische oorlogskabinet kwam vandaag samen, maar heeft daar voorlopig nog geen antwoord op. Herlees hier de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.
>> meer lezen

Weer voor Stokrooie