Tweede lus wandeling in het natuurlandshap de Wijers

Het gebied is verdeeld in vier verschillende startplaatsen. De tweede lus van 22 km ging naar het zuidoostelijke deel van Limburg. De wandeling vertrok aan het klein NMBS-stationneke van Bokrijk.

 

Doorheen een kaarsrecht en breed bospad wandelde ik tussen de oeroude kastanjebomen en de sierlijke beukenbomen. Aan het einde van het bospad stak ik de drukke baan over. Richting Diepenbeek kom je in het natuurreservaat ‘De Maten’, het is 300 ha groot en ligt in de gemeente Diepenbeek en de stad Genk. Het grootste deel van de wandeling doe je in ‘De Maten’. Je wandelt tussen de zomerheide, vennen met hoge rietkragen en zandduinen.

 

In Genk wandel je tijdje in het bos langs de Stiemerbeek. Aan het einde van het bos wandel je langs De Slagmolen. Even verderop geniet je van het Kriekelbos, een speelbos voor de kinderen. Zo kom je in de deelgemeente Winterslag. Het mijnverleden is hier nog altijd zichtbaar. Witte werkmanshuizen, villa’s en de kolensporen. Verder wandel je in de witte zandduinen en tussen de heide van Klotbroek, het wordt hier weleens de Zonhovense heide genoemd. Wat verder kom je in de volgende wijk Boxberg.

 

Vanuit het Boxbos ging het in de richting Zonhoven. Met de wandelwissel nr. 5 naar 6 ging het terug in de richting Bokrijk. Bij de enkele natuurreservaten De Roerdomp en Het Wik bereikte ik het domein Bokrijk.

 

Interessant om eens uit te proberen. Bevoorrading heb je tussen Winterslag – Centrum en de cité van Winterslag, maar dan heb je al een eindje gestapt. Best bevoorrading indoen voor je vertrekt.   



 

Verslag en foto’s: Theo Vallons                  

 

Eerste lus wandeling in natuurlandschap de Wijers

De Wijers heeft 76 km bewegwijzerde wandelroutes en 10-tal km verbindingstrajecten. Omdat het natuurbos De Groene Delle (Stokrooie) in het Wijersgebied ligt, wilde ik eens uitproberen om doorheen de ganse Wijers te wandelen.

 

Het gebied is verdeeld in vier lussen met vier verschillende startplaatsen. De eerste lus van 24 km gaat naar het noordoostelijke gedeelte van Limburg, de lage Kempen. Vertrek op de parking van het domein Hengelhoef. Langs het kasteel en de hoeve Engelhof wandel je in de Roosbeekvallei. Je wandelt het eerste heidegebied Ten Haagdoorn binnen. De uitgebloeide zomerheide maakt plaats voor de mooie herfstkleuren. In de stille natuur wandel je tussen de heide en hoor je de eikels onder je voeten kraken.

 

Na kronkelde zandpaadjes wandel je langs het golfterrein en het vakantiecentrum De Bosberg. Onder de gekleurde bladeren van de Kastanjelaardreef bereik je het domein Kelchterhoef. In het domein maak ik tijd om er zoveel mogelijk van te genieten. Na het domein Kelchterhoef bereik je het natuurreservaat De Teut. Je wandelt over de heuvels met mooie uitzichten van heide, vijvers en bossen.

 

Na heel wat mooie wandelpareltjes bereik je het Hengelbos, de poort van het domein Hengelhoef. Je wandelt even later langs het mooie Kempisch huisje, het bezoekerscentrum. Daar kan je (buiten de coronatijd) o.a. een lekker tasje koffie of een fris streekbiertje drinken en na genieten van een sterrenwandeling.

 

Opgelet, vanaf het natuurreservaat de Teut maak je best een verbindingsweg nr. 3 en 4. Het staat aangegeven met zwarte kleur op de palen met wegwijzers van de Wijers. Zo wandel je terug in de richting het Domein Hengelhoef.

 

In het weekend is er voor eten en drinken keuze genoeg onderweg. Nu kan het even niet gedurende de periode dat de horeca moet sluiten wegens corona.  



 

Tekst en foto’s: Theo Vallons    

Info De Wijers     

 

Zoek in Stokrooie.be

Onze sponsors

Schrijf je in voor de gratis Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een geschenk. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven.
Privacyverklaring 

Vul hier je gegevens in:

VRT NWS

Clash tussen MR-voorzitter Bouchez en pro-Palestijnse actievoerders bij openingscollege politicologie UGent
De start van het openingscollege politicologie aan de UGent, waar MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez dit jaar kwam spreken, is een tijdlang onderbroken door pro-Palestijnse demonstranten. Zij verwijten hem pro-Israël te zijn, na zijn uitspraken over de bieperaanval in Libanon. Bouchez liet dat niet over zijn kant gaan en haalde fors uit. ""Dit is geen conflict tussen goeden en slechten."
>> meer lezen

Weer voor Stokrooie