Paddenoverzet in de Goorstraat

Een paar dagen geleden belde Theo Vallons bij ons aan. Hij vroeg me kort wat op te schrijven over de paddenoverzet in de Goorstraat. Waarom? Wie? Wanneer?

 

Ik zal me kort even voorstellen:Ik ben Marieke en moeder van twee kinderen. Toen ik samen met mijn man hier in 2008 kwam wonen viel op dat de paddentrek zo goed waar te nemen was. Bij het uitlaten van onze hond moest je soms oppassen waar je je voeten neerzette. Als liefhebster van alles wat in en om de natuur leeft en voormalig voorzitter van de amfibieën en reptielenvereniging Voeren, werd mijn nieuwsgierigheid getrokken.

 

Sindsdien probeer ik de paddentrek dagelijks in beeld te brengen gedurende het trekseizoen, ieder jaar opnieuw, zo vaak als lukt. Met de huidige klimaatverandering begint de amfibieëntrek steeds vroeger en kent het verschillende piekmomenten. Ik maak op mijn wandeling door de Goorstraat foto’s van ieder beestje dat ik op straat tegenkom en voer tellingen in op het paddenportaal en waarnemingen.be.

 

Mijn kinderen vinden het leuk en interessant om mee te wandelen. Het is iedere avond een verrassing wat we gaan zien! De meeste kans is er vanaf 7 graden en regenachtig, zacht weer. We zien hier kleine- en alpenwatersalamanders, gewone pad, bruine- en groene kikkersoorten, natuurlijk de schattige boomkikker en af en toe een heikikker. Sinds de wegafsluiting door de Wijers, een paar jaar geleden, zijn er beduidend minder verkeersslachtoffers. Gelukkig, want dat was ook tijdens het tellen zeker geen prettig zicht. 

Van een echte overzetactie is dus geen sprake.

 

Het verkeersbord is later gekomen en het is me nog steeds niet duidelijk wie dat heeft aangevraagd. Maar toch bedankt! Het voelt zowat veiliger tijdens het tellen.

Het lukt me helaas niet zo vaak te tellen als ik zou willen.

 

Dus mocht je zin hebben in een wandeling in het donker en wat meer kennis willen opdoen over salamanders, padden en kikkers, dan wandel gezellig eens mee!

Groeten, Marieke

Tekst en foto's: Marieke

Zoek in Stokrooie.be

Onze sponsors

Schrijf je in voor de gratis Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een geschenk. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven.
Privacyverklaring 

Vul hier je gegevens in:

VRT NWS

Jongen (19) neergestoken aan schoolpoort van Spectrumcollege in Lummen: "Geen leerling van school betrokken"
Aan het Spectrumcollege in Lummen is een 19-jarige jongeman uit Lummen neergestoken. Volgens de directie is er niemand van de school bij het incident betrokken. Het slachtoffer is met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, maar verkeert niet in levensgevaar. De verdachte is een 18-jarige jongen, ook afkomstig uit Lummen. Voorlopig is er geen duidelijkheid over de aanleiding.
>> meer lezen

Weer voor Stokrooie