Leren composteren 2013

Op woensdag 20 maart om 19 uur is er een theorieles en op zaterdag 23 maart van 9.30 tot 16 uur zijn er praktijklessen in de Ambertuin van het Domein Kiewit.
Deelname is gratis. Beide cursussen kan je afzonderlijk volgen.
Inschrijven vooraf is nodig.

Info: marleen.stokmans@hasselt.be 
Dienst Leefmilieu - Domein Kiewit - Tel. 011 21 08 49

Diegene die op deze dagen niet kunnen hebben een nieuwe kans om op 29 en 30 juni bij Emiel Knaepen in de Limburgse lavendeltuin te leren composteren. De compostmeesters zullen met plezier uitleg geven. De Limburgse Lavendeltuin is gelegen in de Olmenbosstraat 25 te Stokrooie.

 

Foto: Theo Vallons

Composteren in 2010

Wanneer de eerste lentezon door de wolken schijnt werkt iedereen in zijn tuin. Deze krijgt dan een grondig opknapbeurt, zoals proper maken van bloemenperken, het verzorgen van planten, snoeiwerk en grasmaaien. Maar wat met het tuinafval? Je kan het naar het containerpark brengen, ofwel zelf composteren. Dit laatste is wel een goed idee. Het is toch eens zo prettig om bloembakken te vullen van je eigen gemaakte compostgrond.

Wil je het zelf proberen, maar u weet er geen raad mee, geen probleem. Wij hebben een compostmeester in onze buurt. Compostmeester Urbain Bex zal met veel plezier uw vragen beantwoorden. (Waterlozestraat 26 Stokrooie - 011/872120)

Wilt je de Compostmeesters aan het werk zien, dan zijn dit de datums om te onthouden:

- Zondag 25 april dag van de aarde demopark Domein Kiewit van 14u tot 18u.
- Zondag 9 mei bloemenbeurs parking Domein Kiewit van 9u tot 17u.
- Zondag 13 juni open compostdag demonstratiepark Kiewit 13u30 tot 17u30
- Zondag 12 september tijdens het Zomerdroomfeest aan het ontmoetingscentrum te Stokrooie.
- Kerstmarkt bij Tevona in de Borggraaf.

- 2010 is het jaar van bodembedekkers en vaste planten.

 

Gratis compostgrond afhalen
Wil je niet wachten dan is er altijd de mogelijkheid om gratis compostgrond af te halen in het containerpark van Kuringen. Vanaf einde april zolang de voorraad strekt mag ieder gezin in Hasselt 2 m3 gratis compost afhalen. Liefst vooraf even bellen of er nog compostgrond in voorraad is (tel 011/254526).

 

Tekst en foto: Theo Vallons 

 

Compostmeester Urbain Bex op kerstmarkt 2008

Op zaterdag 13 december zullen de compostmeesters tussen 14 en 16 uur aanwezig zijn op de Kerstmarkt van Tevona aan de Borggraaf te Hasselt. Ook Urbain Bex uit Stokrooie, onze compostmeester tijdens het Zomer-Droom-Feest zal aanwezig zijn. 

Voor de tuinnierders heeft Urbain alvast enkele goede tips voor het composteren in het najaar. 

 

Winterwerkzaamheden voor compostbakken en compostvaten. 

VERLUCHTEN: In de herfst mag je, indien het niet vriest, 1 maal per week verluchten. Inde winter bij vriesweer laat je de compostdiertjes met rust, zij zitten ook graag warm samen. 

BESCHERMEN: Rond een compostvat of compostbak kan je een draad aanbrengen op 10 cm van het vat. De lege ruimte tussen het vat en de draad kunnen opgevuld met herfstbladeren. Zo vang je 3 vliegen in 1 klap: de bladeren zijn opgeruimde, bescherming tegen vrieskou en bruine materiaal voor de volgende compostzomer. 

STARTEN: Je kunt ook nu in de winter een compostbak of compostvat opstarten, maar hou er rekening mee dat het composteringproces bij vriesweer praktisch nul is. 

Wilt je meer inlichtingen, dan is maar één adres. 
Onze compostmeester: Urbain Bex, Waterlozestraat 90 te Stokrooie 

Tekst: Theo Vallons
Foto's: Marc Deferme - Theo Vallons

Info: Dienst Leefmilieu Hasselt

 

Zoek in Stokrooie.be

Onze sponsors

Schrijf je in voor de gratis Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een geschenk. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven.
Privacyverklaring 

Vul hier je gegevens in:

VRT NWS

Oud-minister Luc Martens moet voor rechter verschijnen voor het niet terugbetalen van verschillende leningen
Tien mensen die geld geleend hebben aan oud-minister en ereburgemeester Luc Martens uit Roeselare, hebben klacht tegen hem ingediend. Ze nemen het niet dat Martens hen nog niet terugbetaald heeft. De ex-minister geeft toe dat hij te laat is met enkele terugbetalingen, maar hij maakt zich sterk dat hij tegen eind volgende week een oplossing heeft.
>> meer lezen

Weer voor Stokrooie

Volg ons op Twitter