Tuilterstraat verkozen tot mooiste kerstbuurt 2017

Hasselt heeft het opnieuw een mooiste kerstbuurt. Niet in in Stokrooie (helaas) maar wel in de buurt: een jury verkoos de Tuilterstraat tot laureaat.Jaarlijks organiseert PR8 in samenwerking met de groendienst van de stad de actie ‘Kerstbuurten’. “Hierbij gaan we op zoek naar de best versierde straat van Hasselt”, aldus schepen van groen Valerie Del Re. “Voor deze 14de editie stelden 55 buurten zich kandidaat. Onder deze straten verdeelden we zo’n 2.100 kerstbomen, die de bewoners zo origineel mogelijk mochten versieren.”

 

Verdict van de jury

“Gedurende drie avonden (12, 13 en 14 december 2017) bracht een jury bestaande uit leden van PR8 en medewerkers van de Groendienst een bezoek aan de 55 ingeschreven straten”, aldus Del Re. “Zij beoordeelden de prachtig versierde buurten op basis van verschillende criteria: creativiteit, algemene kerstsfeer in de straat, decoratie, samenhorigheid van de buurt, de verhouding tussen het aantal verlichte bomen en de deelnemende woningen en het zuinig omspringen met energie. De jurering vormde dit jaar best een zware bevalling. De punten lagen dicht bij elkaar. Maar over de winnaar, de Tuilterstraat, bestond geen twijfel. Jong en oud werkte er samen aan de inkleding van de straat. Hun decoratie bestond uit verschillende recyclagematerialen, strijkparels en t-uil-tjes. Een eigen pop-up kersthuis maakte de sfeer in de Tuilterstraat compleet.”

 

“In de wijk Tuilt deden maar liefst 9 straten mee waarvan er uiteindelijk 5 in de top 10 zijn beland”, vult PR8-voorzitter Dirk Thoelen aan. “Stilaan mogen we Tuilt dan ook bestempelen als één groot kerstdorp waar het ’s avonds zeker de moeite loont om eens doorheen de sfeervol verlichte straten te wandelen of fietsen. Je vindt er ook een aantal gezellige kersthutten waar je iets kan nuttigen ten voordele van het goede doel.”

 

Publiekprijs

“De bewoners van de Tuilterstraat krijgen begin januari een straatfeest cadeau”, besluit Del Re. “Maar ondanks dat er maar één winnaar is, wil ik toch benadrukken dat alle buurten hun uiterste best deden. Zonder hen was deze editie van Kerstbuurten nooit zo’n succes! Naast de jury mag ook het grote publiek nog een favoriet kiezen. Op woensdag 27 december 2017 vertrekken drie gratis bussen van op de parking achter het Cultuurcentrum Hasselt (Kunstlaan 5) richting de 10 mooiste kerstbuurten.” 

 

Dit zijn de mooiste kertbuurten voor 2017:

- Tuilterstraat

- Waterleliestraat

- Bijvennestraat

- Henri Eyckmansstraat

- Schouterveldstraat

- Berenbroekstraat

- Pelgrimlaan

- Danielstraat

- Paggestraat

- Roverstraat

 

Inschrijven gratis busbezoek
Wil je mee met de gratis bussen? Schrijf dan in voor donderdag 21 december inschrijven via tel. 011 23 93 88 of mailen naar pr8@hasselt.be. Een rondrit duurt zo’n 3 uur. Er vertrekt één bus om 18 uur, één bus om 18u30 en één om 19 uur. Onderweg trakteert de Stad Hasselt ook nog op een drankje.

 

Info: Stad Hasselt

Wordt een straat in Stokrooie straks mooiste kerstbuurt?

Hasselt heeft het binnenkort in 2017 opnieuw… een mooiste kerstbuurt. Maar liefst 55 straten dingen mee naar de titel en het daaraan verbonden buurtfeest. Als jij hiervoor kiest is misschien Stokrooie er dit jaar bij.


Jaarlijks gaan het groencomité PR8 en de stedelijke Groendienst op zoek naar de mooist versierde straat van Hasselt. “Maar liefst 55 buurten dingen dit jaar mee naar deze titel die we voor de 14de maal uitreiken”, aldus schepen van Groen Valerie Del Re. “Dat aantal is een nieuw record. Onder de deelnemende straten verdelen we momenteel zo’n 2.100 kerstbomen. Die gaan de bewoners zo origineel mogelijk versieren.

Op 12, 13 en 14 december bezoekt een jury alle deelnemers. Die jury geeft op basis van verschillende criteria punten. Naast creativiteit, algemene kerstsfeer in de straat, decoratie, samenhorigheid van de buurt en de verhouding tussen het aantal verlichte bomen en de deelnemende woningen, gaat er ook aandacht uit naar het zuinig omspringen met energie. De best versierde buurt wint een wijkfeest.”

 

Deelnemen als jurylid
“Ook het publiek mag opnieuw een favoriet kiezen. De bewoners van die straat krijgen een kleine attentie”, vervolgt Del Re. “Om de winnaar van de publiekprijs te bepalen, vertrekken er op woensdag 27 december 2017 drie gratis bussen van op de parking naast de Centrale Werkplaatsen (Hellebeemden 20) richting de 10 kerstbuurten die de jury het mooiste vond. Wie een zitje wil bemachtigen kan nog voor woensdag 21 december inschrijven via tel. 011 23 93 88 of mail naar pr8@hasselt.be. Een rondrit duurt zo’n 3 uur. Er vertrekken één bus om 18 uur, één bus om 18u30 en één om 19 uur. Onderweg trakteren we ook op een drankje.”

 

In totaal zijn er dit jaar 55 straten ingeschreven, waaronder 5 straten uit Stokrooie
(in rode kleur):

 

Berenbroekstraat

Berenbroekstraat deel 2 – van huisnummer 57 tot 128

Beyenstraat

Bijvennestraat

Blijde Inkomststraat

Coenestraat

Daniëlsstraat

Diesterstraat

Drakerstraat

Eeuwfeeststraat

Elf Novemberlaan

Gaarveldstraat, Kan. Eybenstraat, Schoolstraat, Boomkensstraat

Grote Baan (deel)

Grote Negenbundersstraat

Harmoniestraat

Heidestraat

Henegauwlaan+ deel van de Sepulkrijnenlaan (1-13)

Henri Eyckmansstraat

Jessenhofstraat

Jeugdstraat

Juniperusplein

Justus Lipsiuslaan

Kanaalstraat-Berkerwinningstraat

Kiezelstraat

Kolmenstraat

Kuilbergstraat

Lammerweg

Lazarijstraat (van huisnummer 1 tot aan nr. 75)

Melbeekstraat

Nellepetinstraat

Oude Luikerbaan

Paardenweideweg

Paggestraat

Park Groenstaete (7 blokken)

Patio De Eenhoorn

Pelgrimlaan

Prinsenstraat

Putvennestraat

Roverstraat

Runkstersteenweg (2de deel over grote ring – van huisnummer 249-303)

Schellestraat

Schouterveldstraat

Schrijnbroekstraat

Sint-Servaasstraat

Sittardlaan

Snapperstraat

Spaarzaamheidsstraat

Tuilterstraat

Vettersstraat

Vettersweidestraat

Vilstraat (pijpekop)

Vossenbergstraat

Waterleliestraat 1 t.e.m. 104

Waterlozestraat

Wilgenstraat

Info: Stad Hasselt

Achtste plaats voor Kromvennestraat Stokrooie (2013)

Jaarlijks organiseert PR8 in samenwerking met de groendienst van de stad de actie ‘Kerstbuurten’. “Hierbij gaan we op zoek naar de best versierde straat van Hasselt”, aldus schepen van groen Valerie Del Re. “Voor deze 10de editie stelden 42 buurten zich kandidaat. Onder deze straten verdeelden we zo’n 1.500 kerstbomen, die de bewoners met hun buren zo origineel mogelijk mochten versieren.”

 

Verdict van de jury

“Gedurende drie avonden (16, 17 en 18 december 2012) bracht een jury bestaande uit leden van PR8 en medewerkers van de stad Hasselt een bezoek aan de 42 ingeschreven straten”, aldus PR8-voorzitter Serge Persoons. “Deze jury bepaalde volgende top 10:

 

1ste:                      MELBEEKSTRAAT

2de:                       Henri Eyckmansstraat

3de:                       Justus Lipsiuslaan

ook 3de:                 Roverstraat

5de:                       Gravin de Stembierstraat

6de:                       Berenbroekstraat

7de:                       Snapperstraat

8ste:                      Kromvennestraat (Stokrooie)

9de:                       Sittardlaan

10de:                     Vetterstraat

 

Om tot deze rankschikking te komen, beoordeelden de juryleden de prachtig versierde buurten op vijf criteria: creativiteit, algemene kerstsfeer in de straat, niet-verlichte decoratie, samenhorigheid van de buurt en de verhouding tussen het aantal verlichte bomen en de deelnemende woningen. Ondanks dat er één winnaar is, wil ik toch benadrukken alle buurten hun uiterste best deden. Zonder hen was deze editie van Kerstbuurten nooit zo’n succes!”

 

Terechte winnaar

“De Melbeekstraat kon de jury moeiteloos overtuigen”, licht Del Re toe. “In de door de stad ter beschikking gestelde kerstbomen hingen zo’n 900 zelfgebreide sokjes en een bijna 1.000 uit blikjes vervaardigde kerststerren. Verder werden bezoekers van de straat verwelkomd door borden met daarop ‘Fijne feesten’. De Melbeekstraat beschikte ook over een eigen borrelhut, gemaakt uit oude paletten. Deze was bekleed met kindertekeningen en een zelfgebreide 7 meter lange sjaal. Uiteraard mocht ook een kerststal niet ontbreken. De straat ontleende hiervoor beelden uit de kathedraal. Dit alles maakte de Melbeekstraat tot terechte laureaat van 2013. De buurt krijgt begin januari een wijkfeest aangeboden van de stad.”

Info & foto: Stad Hasselt - persdienst

Kersterren uit blik in de Melbeekstraat
Kersterren uit blik in de Melbeekstraat

Brons voor Kromvennestraat in Stokrooie (2012)

Jaarlijks organiseert PR8 in samenwerking met de groendienst van de stad de actie “Kerstbuurten”. ‘Hierbij gaan we op zoek naar de best versierde straat van Hasselt’, aldus schepen van groen Tom Vandeput. ‘Voor deze negende editie stelden 45 buurten zich kandidaat. Dat waren er drie meer dan vorig jaar. Onder deze straten verdeelden we 1.500 kerstbomen, die de bewoners met hun buren zo origineel mogelijk moesten versieren.’

 

Verdict van de jury

Gedurende drie avonden (17, 18 en 19 december 2012) bracht een jury bestaande uit leden van PR8 en medewerkers van de stad Hasselt een bezoek aan de 45 ingeschreven straten. Deze jury bepaalde volgende top 10:

 

1ste plaats:          Roverstraat

2de plaats:           Kiezelstraat

3de plaats:          Kromvennestraat Stokrooie

4de plaats:           Justus Lipsiuslaan

5de plaats:           Gravin de Stembierstraat

6de plaats:           Peter Benoitstraat

7de plaats:           Tuilterstraat

8ste plaats:          Melbeekstraat (nieuwkomer)

9de plaats:           Patio De Eenhoorn (Havermarkt/Ridderstraat)

10de plaats:         Grote Negenbundersstraat

 

‘Om tot deze rankschikking te komen, beoordeelden de juryleden de prachtig versierde buurten op vijf criteria: creativiteit, algemene kerstsfeer in de straat, niet-verlichte decoratie, samenhorigheid van de buurt en de verhouding tussen het aantal verlichte bomen en de deelnemende woningen’, licht Vandeput verder toe. ‘Negen straten uit de top 10 namen al meerdere malen deel aan de wedstrijd. Toch wil ik benadrukken dat ook de 35 andere buurten hun uiterste best deden. Zonder hen was deze editie van Kerstbuurten nooit zo’n succes!’

 

Knitting Babes

Schepen van groen Tom Vandeput: ‘De Roverstraat kon de jury moeiteloos overtuigen. In de door de stad ter beschikking gestelde kerstbomen hingen zelf gemaakte versieringen. Deze waren in elkaar geknutseld door een groepje van acht buurtbewoners die zichzelf de Knitting Babes doopten. Sinds februari kwam dit vrolijke gezelschap, bestaande uit zeven dames en één heer, wekelijks samen om te breien en te knutselen. Ze maakten 420 gebreide popjes, die je nog steeds in de kerstbomen in de Roverstraat kunt gaan bewonderen. De popjes staan voor vriendschap, samenhorigheid en respect voor diversiteit in leeftijd en nationaliteit. Bovendien hangt aan elke voordeur of elk raam in de Roverstraat een gebreide vriendenslinger. Deze slingers symboliseren de samenhorigheid in de buurt, waarbij bewoners elkaar – figuurlijk en letterlijk – een helpende hand reiken. Ook de zelfgemaakte schilderijen van de bewoners, met als thema “Hoe stel jij je een engel voor”, vielen op.’

 

Wijkfeest & publieksprijs

Dit alles maakte de Roverstraat tot terechte laureaat van 2012. De buurt krijgt begin januari een wijkfeest aangeboden van de stad. ‘Maar daarmee is de actie Kerstbuurten nog niet ten einde’, besluit Vandeput. ‘Op donderdag 27 december bezoeken vijf bussen gevuld met bewoners de top 10 van de jury. De inzittenden mogen zelf bepalen wie winnaar van de publieksprijs wordt. De twee bussen die om 19 uur hun toer aanvangen, zijn reeds volzet. Je kan wel nog een gratis plaatsje bemachtigen op één van de drie bussen die om 18 uur vertrekken achter het Cultuurcentrum (Kunstlaan 5). Daarvoor zijn nog zo’n 20 zitjes vrij. Inschrijven kan via tel. 011 23 93 88 of mail naar kerstversiering@hasselt.be.’

 

Info: Persdienst Stad Hasselt

Foto: Marc Deferme

 

Kromvennestraat Stokrooie
Kromvennestraat Stokrooie

Kromvennestraat-Schotelstraat in de Top10 (2010)

Uit 45 deelnemende straten of buurten selecteerde de PR8 juryleden de winnaar voor 2010. Die winnaar is een straat die vorig jaar al hoge cijfers kreeg maar dit jaar helemaal de jury aan haar kant kreeg. Het is de Gravin de Stembierstraat in Sint-Lambrechts-Herk. Daarmee heeft Sint-Lambrechts-Herk voor het eerst een winnaar in deze wedstrijd die nu voor de 7de keer georganiseerd is.


De bewoners van deze straat in een L-vorm tussen de Graaf de Brigodestraat en de Pastorijstraat hebben kosten nog moeite gespaard om puik versieringswerk neer te zetten. Hoewel … ‘kosten’ werden wel gespaard want zo goed als alle decoratie is gemaakt van afvalmateriaal. Smalle drankblikjes werden geschilderd en beplakt, figuurtjes in wit plastic werden rondom met rood garen geborduurd, van rode elektriciteitsdraad werden spiralen gemaakt. Zelfs verpakkingsmateriaal van een nieuwe diepvries van een van de bewoners gaf op het allerlaatste moment nog aanleiding tot nieuwe decoratie. Qua verlichting zijn zo goed als alle deelnemende woningen verlicht. De toegang tot de buurttent is bijzonder: de bodem is bedekt met hooi (en bijhorende hooigeur) en deels overkoepeld door een ‘sterrenhemel’. Ook een kerststal ontbreekt er niet. En zelfs de buurttent, die veelvuldig voor allerlei buurtbijeenkomsten wordt gebruikt, is in kerstsfeer gebracht met lampjes en dennengroen. In deze straat is zeker niet over een nacht ijs gewandeld maar het laagje sneeuw dat dezer dagen de bomen bedekt draagt zeker bij tot de sfeer die er in de straat hangt. Gravin de Stembierstraat mag zich verheugen op een buurtfeest, hen aangeboden door de stad Hasselt.

 

Ook andere straten leverden prachtig werk op. De 10 mooist versierde straten nl. Gravin de Stembierstraat, Kromvennestraat-Schotelstraat, Dijkstraat, Heksenheide, Peter Benoitstraat, Tuilterstraat, Justus Lipsiuslaan, Vetterstraat, Grote Negenbunderstraat en de Roverstraat worden bezocht met gratis bussen van De Lijn op 27 december om 18 en 19u. Tijdens deze rondrit kan u vernemen waarom deze straten volgens de jury een plaats in de top 10 verdienen want elke straat heeft wel een verhaal achter het tot stand komen van de versieringen. De deelnemers van deze rondrit kunnen bovendien zelf ook nog een stem uitbrengen en die stemming zal resulteren in een publieksprijs. 
Inschrijven voor een plaatsje op de bus kan nog tot dinsdag 21 december bij Marleen Konings , Groendienst, op het nummer: 011  23 93 88

 

Info: Persdienst Stad Hasselt


 

Wordt Stokrooie mooist versierde kerstbuurt 2010 ?

Ook dit jaar gaat PR8 op zoek naar de “mooist versierde kerstbuurt 2010”.  45 straten of buurten schreven zich in als kandidaat-kerstbuurt.  Hiervan zijn er 6 straten uit Stokrooie.

Van 13 december tot 6 januari zijn in de onderstaande deelnemende straten de versieringen te bewonderen.  In de week van 13 december doet de PR8-jury haar ronde om uiteindelijk één straat/buurt uit te roepen als de mooist versierde kerstbuurt 2010.  De bewoners van de winnende straat of buurt krijgen op donderdag 6 januari een buurtfeest cadeau.

Om alle Hasselaren de kans te geven een bezoekje te brengen aan de kerstbuurten, organiseert PR8 in samenwerking met het stadsbestuur en de Lijn op maandag 27 december busbezoeken aan de 10 mooist versierde kerstbuurten. De eerste toer vertrekt om 18 uur, de tweede om 19 uur. Een rondrit duurt ongeveer 2 uur.  Vertrek en  aankomst is gepland aan de achterkant van het Cultuurcentrum Hasselt.
Tickets zijn gratis af te halen, doch enkel na reservatie (T 011 23 93 88), op de stedelijke groendienst van dinsdag 7 december tot donderdag 16 december (zolang de voorraad strekt).

De mensen, die niet in één van de 10 kerstbuurten wonen, krijgen de kans om deel te nemen aan de jurering van de publieksprijs.   De winnaar van deze publieksprijs zal bekendgemaakt worden op het wijkfeest.

De 45 deelnemende straten :
A Vivaldilaan   
Bergstraat
Beukenhofstraat
Coenestraat
De Gaer
De Stockheimlaan
Dijkstraat
Dichterstraat-St.Kristoffelstraat
Drakerstraat
Eeuwfeeststraat
Elf Novemberlaan
Ernest Claesstraat
Gravin de Stembier
Grote Negenbundersstraat
Hefveldstraat
Heidestraat
Heksenheide
Hemelrijk
Justus Lipsiuslaan
Kanaalstraat-Berkerwinningstraat
Korte Breestraat
Kromvennestraat-Schotelstraat
Meybroekstraat-Ten Hove
Peter Benoitstraat
Plankenweidelaan
Prinsenstraat
Putvennestraat
Ridderstraat/Havermarkt – Patio De Eenhoorn
Roverstraat
Schabbestraat
Schellestraat

Schrijnbroekstraat
Schrijnwerkerstraat
Singelbeekstraat
Sint-Servaasstraat
Sittardlaan
Snapperstraat
Spalbeekstraat (’t Hofke)
Tuilterstraat
Valeriaanstraat
Vettersstraat
Via Paladio
Waterleliestraat
Waterlozestraat
Zegestraat-Banneuxstraat

NIEUW !!! 
Nieuw is nu dat 27 van de 45 ingeschreven straten/buurten 'hun' kerstboom gaan versieren op de Groene Boulevard. Iedere kandidaat-kerstbuurt zal een door de stad Hasselt geplaatste kerstboom versieren in hetzelfde thema als de straat die ze vertegenwoordigen.
27 bomen krijgen een plaatsje op de Boulevard, te beginnen aan de Kempische poort (richting Kolonel Dusartplein) tot aan The Century.


Voor meer info: Secretariaat PR8 – pa. Groendienst, Dr. Willemsstraat 34
Telefoon 011 23 93 88
E-mail  PR8@hasselt.be

 

Tekst: persdienst Stad Hasselt 

 

Kerst in de straten van Stokrooie (2009)

In veertig Hasseltse straten werden er ruim 1300 gratis Kerstbomen geplaatst, dank zij PR8(pracht) van de Stad Hasselt. PR8 is de nieuwe naam voor het Koninklijk Stedelijk Comité voor Gevelversiering. Ze organiseren niet alleen de bloemenbeurs, het bloemenfeest maar ook deze Kerstactie. 


Ook Stokooie bleef dit jaar niet bij de pakken zitten. In drie straten van Stokrooie waren vele mensen bereid om een Kerstboom te zetten. In totaal werden er door de Stad Hasselt in Stokrooie 112 kerstbomen verdeeld: Coenenstraat 31, Schabbestraat 25 en in de Waterlozestraat 56. 
De kerstsfeer is overal duidelijk zichtbaar. Iedereen maakt zijn Kerstboom zo origineel mogelijk. Er is jaarlijks een prijs van de Stad Hasselt te winnen voor de mooiste kerstbuurt en deze wordt bedacht met een gezellig buurtfeest op zaterdag 3 januari 2009. 

De winnaar dit jaar is geworden, het buurtcomité “De Eenhoorn” die de Ridderstraat en de Havermarkt in het Centrum versierd hebben. 

 

Tekst en foto's: Theo Vallons

 

Zoek in Stokrooie.be

Onze sponsors

Schrijf je in voor de gratis Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een geschenk. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven.
Privacyverklaring 

Vul hier je gegevens in:

VRT NWS

Oud-minister Luc Martens moet voor rechter verschijnen voor het niet terugbetalen van verschillende leningen
Tien mensen die geld geleend hebben aan oud-minister en ereburgemeester Luc Martens uit Roeselare, hebben klacht tegen hem ingediend. Ze nemen het niet dat Martens hen nog niet terugbetaald heeft. De ex-minister geeft toe dat hij te laat is met enkele terugbetalingen, maar hij maakt zich sterk dat hij tegen eind volgende week een oplossing heeft.
>> meer lezen

Weer voor Stokrooie

Volg ons op Twitter