Koningen op pad in Stokrooie 2023

Na drie jaar afwezig te zijn wegens covid gaan de koningen voor de 36ste keer op pad in de straten van Stokrooie. Het zijn allemaal personen die nauw verbonden zijn met ons Basisonderwijs de Startlijn Stokrooie. Op 7 januari 2023 komen de koningen bij jullie aankloppen met hun gezangen. Elke gift is welkom ten voordele van de school in Stokrooie. 

Hartelijk dank op voorhand. 

 

Tekst: Theo Vallons 

Foto: De Startlijn 

Zilveren Driekoningentocht in Stokrooie (2008)

Voor de 25ste keer trokken de Driekoningen door Stokrooie. 16 prachtexemplaren zongen van 's morgens vroeg tot 's avonds laat ten voordele van basisschool De Startlijn.
In 1983 moesten er dringend renovaties gebeuren aan de gebouwen van de basisschool. Maar voor een kleine, vrije school in een klein dorp lagen de noodzakelijke centjes niet zomaar voor het rapen. Een groepje Stokrooienaren stak de koppen bij mekaar, en ging op zoek naar een middel om de financies bij mekaar te krijgen. Het moest gebeuren op een manier waarbij het hele dorp betrokken werd. Het moest een activiteit worden die gezelligheid en samenhorigheid uitstraalde en die een gevoel van 'wij Stokrooie' creëerde. Niet simpel in een dorp aan de uiterste rand van Hasselt dat bovendien twee maal doormidden gesneden werd: door het Albertkanaal en door de drukke gewestweg. De verschillende wijken leidden een beetje een apart bestaan, er was nauwelijks een 'Stokrooie-gevoel', en daaronder had ook de school te lijden.
Het idee ontstond om met de Drie Koningen op tocht te gaan en te gaan zingen aan alle deuren van Stokrooie. De eerste Koningen kwamen van beide kanten van het Kanaal, en dat was al een statement. De eerste keer trokken een 6-tal Koningen door het dorp, en met succes. Die eerste koningen denken nog altijd met weemoed terug aan hun zangronde, bekroond met soep & ander warms in de garage van de families Poel of bij ma Thomassen.
25 jaar later gaat er nog altijd een 'originele' koningin mee op tocht: Hilde Reniers.
De doelstelling van de tocht is gebleven: geld inzamelen voor de school én ambiance maken in het dorp.
De tocht is ondertussen de kinderschoenen ontgroeid. De oudervereniging neemt de organisatie voor haar rekening. Een 10-tal jaar geleden naaiden sympathisanten een koninklijke outfit, zodat iedereen steeds pico bello voor de dag komt. Patrick zorgt elk jaar voor een stevig ontbijt met spek en eieren. 's Middags was er vroeger friet, en nu hotdog. En 's avonds is er soep, voor de koningen die het niet al te laat maken. De oudervereniging neemt deze omkadering voor haar rekening, en zorgt er ook voor dat iedereen 's avonds heelhuids terug thuis geraakt.
We vinden met gemak jaar na jaar vlot koningen en koninginnen om vijf 'ploegen' te bemannen. Authentieke Stokrooienaren hebben hun 'vaste adressen' en eigen routes, en nemen daarbij inwijkelingen mee op sleeptouw. De driekoningentocht is bijna een 'inwijdingsritueel' geworden voor jonge ouders. Het is één van de topactiviteiten van de oudervereniging van basisschool De Startlijn.
De nood aan extra centjes is gebleven. De Startlijn is immers een kleine school en streeft naar kwalitatief, modern onderwijs op kindermaat. Het is onze doelstelling dat de kinderen van Stokrooie kunnen blijven opgroeien in hun eigen omgeving. En dat kost nu eenmaal meer geld, dan de minister voorziet.
De voorbije jaren konden we met de opbrengst van de Driekoningentocht en andere activiteiten o.a. de refter en een kleuterklas renoveren en buitenspeelgoed aankopen. Het volgende grote werk dat gepland is, is de renovatie van de tweede kleuterklas. En hier gaan de driekoningen een tandje bijsteken.
Ter gelegenheid van de zilveren verjaardag van de driekoningentocht heeft de huidige oudervereniging alle namen en adressen verzameld van iedereen die ooit koning was of hielp aan de koningentocht. Ze worden allemaal uitgenodigd voor de reünie op vrijdag 16 januari in het Ontmoetingscentrum.

Tekst: Bieke Jongen

Zoek in Stokrooie.be

Onze sponsors

Schrijf je in voor de gratis Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een geschenk. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven.
Privacyverklaring 

Vul hier je gegevens in:

VRT NWS

Aantal kankerdiagnoses in ons land lag nooit zo hoog, overlevingskansen wel sterk gestegen
Meer dan 78.400 Belgen hebben vorig jaar te horen gekregen dat ze kanker hadden. Het aantal diagnoses in ons land lag nog nooit zo hoog. Tegelijk daalt het aantal mensen dat sterft aan kanker. En de overlevingskansen bij bepaalde kankers zijn, onder meer dankzij verbeterde behandelingen, sterk gestegen.
>> meer lezen

Weer voor Stokrooie