Bestel je gratis broeikastboom of -plantje 2019

Hoe meer groen, hoe meer zuurstof in onze stad! Dus geeft de Stad Hasselt aan elk Hasselts gezin één gratis broeikasboom of -plant. Bekijk hier de verschillende soorten en bestel online voor 28 februari. Je bestelling haal je af op zaterdag 16 maart op de Centrale Werkplaatsen van de stad. 

 

Bestellen

Je kan kiezen uit:

 

• trompetboom (grote tuin)

• Europese vogelkers (grote tuin)

• vlier (kleine tuin)

• hulst (kleine tuin)

• Japanse hulst (terras of binnentuin)

• pioenroos (terras of binnentuin)

 

Opgelet! je kan 1 exemplaar bestellen per Hasselts adres.

Klik hier om je exemplaar te bestellen (Doe dit zeker voor 28/02)

 

Dit is GRATIS !

 

Bestel je gratis broeikasboom of -plantje (2018)

Hoe meer groen, hoe meer zuurstof in onze stad! Dus geeft de stad Hasselt aan elk Hasselts gezin één gratis broeikasboom of -plant. Bekijk hier de verschillende soorten en bestel voor 20 februari. Je bestelling haal je op zaterdag 24 februari af op de Centrale Werkplaatsen van de stad Hasselt.

 

Bestellen

Je kan kiezen uit:

• winterlinde (grote boom)

• hoogstam appelboom (grote boom)

• Japanse kerselaar (middelgrote boom)

• pruimelaar (middelgrote boom)

• set kruiden

• pakket bessenstruiken (stekelbes, rode- en zwarte bes)

 

Opgelet! je kan 1 exemplaar bestellen per Hasselts adres.

Klik hier om je exemplaar te bestellen (Doe dit zeker voor 20/02)

 

Dit is GRATIS !

 

 

Afhalen

 

Je bestelling haal je op zaterdag 24 februari 2018 (enkel op deze dag) tussen 8 en 14 uur af op de parking op de Centrale Werkplaatsen, Hellebeemden 20.

Info: Stad Hasselt

5700 gezinnen bestelden een gratis hortensia in 2017

Met 5700 zijn ze… het aantal Hasseltse gezinnen dat in 2017 een gratis Virga Jesse-hortensia aanvroeg bij de stad Hasselt. "Wie er eentje bestelde, kan het plantje op zaterdag 13 mei tussen 8 en 14 uur afhalen aan de Centrale Werkplaatsen (Hellebeemden 20)", aldus schepen van Groen Valerie Del Re.

"Naar aanleiding van de zeven jaarlijkse Virga Jessefeesten, ook wel gekend als de bloemenfeesten, vervingen we de broeikasbomen die we jaarlijks gratis uitdelen door een blauwe hortensia. Hiermee willen we een kleurrijk effect creëren doorheen heel de stad, net zoals we zeven jaar geleden ook deden door bloemzaadjes te verdelen.

De keuze viel op de blauwe hortensia, een heester die weelderig bloeit in de maand augustus en zowel in een bloempot als in volle grond vlot gedijt. Een hortensia heeft bovendien het potentieel om uit te groeien tot een flinke plant waardoor ook hij zijn steentje bijdraagt bij het bestrijden van het broeikaseffect. We hopen dat de verdeelde hortensia's een opvallende plaats krijgen in voortuinen, op terrassen en balkons. Op die manier kunnen we tijdens de Virga Jessefeesten door middel van bloemen onze duurzame verbondenheid als fiere inwoners van de stad Hasselt tonen."

Bron: Persbericht Stad Hasselt

Afhalen
Je bestelde hortensia afhalen doe je op zaterdag 13 mei tussen 8 en 14 uur aan de Centrale Werkplaatsen (Hellebeemden 20).

Gratis broeikasplant vervangt in 2017 de broeikasboom

 

De afgelopen jaren kon elk Hasselts huisgezin een broeikasboom aanvragen bij de Stad. Dit jaar krijgt de actie ‘Broeikasbomen’ naar aanleiding van de Virga Jessefeesten echter een andere invulling.

 

“Ons uitgangspunt is echter hetzelfde gebleven”, benadrukt schepen van Groen Valerie Del Re. “Met de actie Broeikasbomen en nu ook met de nieuwe actie willen we Hasselaren stimuleren om meer groen aan te planten in hun tuin. Bomen en planten kunnen via hun fotosyntheseproces immers koolstofdioxide, een belangrijk broeikasgas, vastzetten. Hoe meer groen er dus in Hasselt wordt geplant, hoe lager het koolstofdioxidegehalte in de lucht. Ook al lijkt dergelijk initiatief slechts een druppel op een hete plaat, alle beetjes helpen en we moeten samen aan oplossingen werken!”

 

Symbool van verbondenheid

“Naar aanleiding van de zeven jaarlijkse Virga Jessefeesten, ook wel gekend als de bloemenfeesten, vervangen we de broeikasboom dit jaar door een blauwe hortensia”, verduidelijkt Del Re de nieuwe actie. “Hiermee willen we een kleurrijk effect creëren doorheen heel de stad, net zoals we zeven jaar geleden ook deden door bloemzaadjes te verdelen. De keuze viel op de blauwe hortensia, een heester die weeldering bloeit in de maand augustus en zowel in een bloempot als in volle grond vlot gedijt. Een hortensia heeft bovendien het potentieel om uit te groeien tot een flinke plant waardoor ook hij zijn steentje bijdraagt bij het bestrijden van het broeikaseffect. We hopen dat de verdeelde hortensia’s een opvallende plaats krijgen in voortuinen, op terrassen en balkons. Op die manier kunnen we tijdens de Virga Jessefeesten door middel van bloemen onze duurzame verbondenheid als fiere inwoners van de stad Hasselt tonen.”

 

Hortensia online aanvragen op deze pagina via formulier

Elk Hasselts gezin dat een exemplaar wil aanvragen, kan dit tot 30 april doorgeven via deze website, zie online formulier onder de foto. Je ontvangt meteen een bevestigingsmail.
Je kan ook telefoneren naar 011 23 93 84 of mailen naar hortensia @ hasselt.be.

Helaas, de besteltermijn is afgelopen sinds 30/04/2017 

Afhalen
Je bestelde hortensia afhalen doe je op zaterdag 13 mei tussen 8 en 14 uur aan de Centrale Werkplaatsen (Hellebeemden 20).

Info: Stad Hasselt
Foto: Stad Hasselt

Bijna 4.000 broeikasbomen uitgedeeld

3.943 Hasselaren hebben dit jaar van het stadsbestuur een broeikasboom of -plant gekregen. "Het terugdringen van het CO2-gehalte in onze atmosfeer is uiterst belangrijk", zegt schepen van groen Valerie Del Re (sp.a). "Als stadsbestuur willen wij het aanplanten van bomen en planten op Hasselts grondgebied dan ook maximaal stimuleren. Dit doen we onder meer via de Broeikasbomen-actie, waarbij ook dit jaar elk Hasselts gezin één broeikasboom of -plant kon bestellen." (DMH)

Bron: Het Laatste Nieuws - DMH 07/03/2016

Bestel jouw gratis broeikasboom 2016

Hoe meer groen, hoe meer zuurstof in de stad! Daarom deelt het stadsbestuur Hasselt ook dit jaar weer gratis bomen en planten uit. Bestel jouw exemplaar voor 22 februari 2016 bij de Groendienst.
 
Wil je op termijn graag een grote boom in je tuin? Dan kan je een amberboom of pruimelaar kiezen. Mag het iets kleiner? Dan is de  lijsterbes of een pakketje met 5 verschillende heesters misschien iets voor jou? Heb je niet genoeg ruimte in je tuintje of op je terras? Kies dan voor een lenteroos of een bolvormige heester.
Klik op de foto's hieronder en lees alle details over de boom of plant.

Bestellen
Tot en met maandag 22 februari 2016 kan je per gezin 1 boom of plant bestellen. Bel naar 011 23 93 84 of mail naar broeikasbomen@hasselt.be en vermeld:
- familienaam en voornaam
- adres
- telefoonnummer
- je keuze

(Amberboom / Lijsterbes / Pruimelaar / Pakket van 5 heesters / Bolvormige heester)

Afhalen
Je bestelde boom haal je af op zaterdag 5 maart 2016 tussen 8 en 14 uur op de parking van Centrale Werkplaatsen (Hellebeemden 20).

Tekst: Info Stad Hasselt en Theo Vallons
Foto's: Stad Hasselt & Theo Vallons

Amberboom
Amberboom
Pruimelaar
Pruimelaar
Bolvormige heester
Bolvormige heester
Lijsterbes
Lijsterbes
Lenteroos
Lenteroos
Pakket van 5 heesters
Pakket van 5 heesters

Foto Theo Vallons
Foto Theo Vallons

In totaal 5299 stuks voor editie 2015

Ook dit jaar bood het stadsbestuur elk Hasselts gezin één broeikasboom of -plant aan. Er was keuze uit zes verschillende exemplaren. Wie een exemplaar aanvroeg, mocht dit op zaterdag 28 maart komen afhalen op de parking van de Centrale Werkplaatsen. 5.299 gezinnen deden dit.

 

“Het terugdringen van het CO2-gehalte in onze atmosfeer is dan ook uiterst belangrijk”, aldus schepen van groen Valerie Del Re. “Enerzijds kan dit door de uitstoot van CO2 te voorkomen of beperken. Anderzijds helpen ook planten en bomen hierbij. Via fotosynthese zetten zij koolstofdioxide immers om in glucose en zuurstof. Daarnaast vangen bomen en planten ook fijn stof uit de lucht. Dit zetten ze gedeeltelijk zelf vast. Of het spoelt met een regenbui weg en zet zich vast aan de bodem. Als stadsbestuur willen wij het aanplanten van bomen en planten op Hasselts grondgebied dan ook maximaal stimuleren. Dit doen we onder meer via de 11de editie van de Broeikasbomen-actie, waarbij we ook dit jaar elk Hasselts gezin één broeikasboom of -plant aanbieden.”

 

Zes opties

“De Hasselaren hadden opnieuw de keuze uit zes verschillende soorten”, vervolgt Del Re. “Wie over veel vrije ruimte beschikt, kon kiezen uit een okkernotenboom of een esdoorn. Voor bewoners met een stadstuintje hadden we een rode bessenstruik of een boerenjasmijn. Groenliefhebbers met weinig vrije ruimte boden we een hortensia of een setje lavendel aan. We kozen bewust vooral voor streekeigen soorten. Deze zijn optimaal aangepast aan onze klimatologische omstandigheden en bovendien beter bestand tegen ziekten. Uiteraard zijn het eveneens allemaal bijvriendelijke bomen en planten, want zoals je weet spelen we met ons groenbeleid maximaal in op het behoud en de bescherming van de bij.

 

5299 stuks

In totaal deelde de stad Hasselt 5.299 bomen, struiken en plantjes uit”:

- hortensia: 1.489

- setje lavendel: 1.492

- boerenjasmijn: 898

- rode bessenstruik: 902

- okkernotenboom: 360

- esdoorn: 158

 

Bron: Stad Hasselt 

Commentaren: 0

Gratis boom of plant (2015)

Ook dit jaar biedt het stadsbestuur elk Hasselts gezin - en dus ook de inwoners van Stokrooie - gratis één broeikasboom of -plant aan. 

 

Wie iets verbrandt waar koolstof in zit – en bijna alles bevat koolstof – voegt koolstofdioxide (CO2) toe aan de atmosfeer. Samen met waterdamp vormt CO2 broeikasgassen. Deze gassen omhullen de aarde als een ondoorlaatbaar deken dat alle warmte tegenhoudt. Onder normale omstandigheden houden broeikasgassen onze aarde op een leefbare temperatuur. Maar door de massale productie van CO2 is hun hoeveelheid zo toegenomen dat onze aarde langzaam opwarmt.

 

Broeikasbomen

“Het terugdringen van het CO2-gehalte in onze atmosfeer is dan ook uiterst belangrijk”, aldus schepen van groen Valerie Del Re. “Enerzijds kan dit door de uitstoot van CO2 te voorkomen of beperken. Anderzijds helpen ook planten en bomen hierbij. Via fotosynthese zetten zij koolstofdioxide immers om in glucose en zuurstof. Als stadsbestuur willen wij het aanplanten van bomen en planten op Hasselts grondgebied dan ook maximaal stimuleren. Dit doen we ondermeer via de 11de editie van de Broeikasbomen-actie, waarbij we ook dit jaar elk Hasselts gezin één broeikasboom of -plant aanbieden.”

 

Zes opties

“De Hasselaren hebben opnieuw de keuze uit zes verschillende soorten”, vervolgt Del Re. “Wie over veel vrije ruimte beschikt, kan kiezen uit een okkernotenboom of een esdoorn. Bewoners met een stadstuintje opteren wellicht liever voor een rode bessenstruik of een boerenjasmijn. Groenliefhebbers met weinig vrije ruimte bieden we een hortensia of een setje lavendel aan. We kiezen bewust vooral voor streekeigen soorten. Deze zijn optimaal aangepast aan onze klimatologische omstandigheden en bovendien beter bestand tegen ziekten. Uiteraard zijn het eveneens allemaal bijvriendelijke bomen en planten, want zoals je weet spelen we met ons groenbeleid maximaal in op het behoud en de bescherming van de bij.”

 

Bestellen

“Wie graag één van deze zes bomen of planten wil bestellen, neemt contact op met de groendienst van de stad”, besluit Del Re. “Dit kan nog tot vrijdag 13 maart 2013 via tel. 011 23 93 84 of broeikasbomen@hasselt.be. Vergeet zeker je naam, adres en telefoonnummer niet te vermelden. Op zaterdag 28 maart 2015 worden de bestelde bomen tussen 8 en 14 uur uitgedeeld op de parking van de Centrale Werkplaatsen (Hellebeemden 20). We hopen alleszins op een even groot succes als vorig jaar. Toen deelden we in totaal 5.645 broeikasbomen en -planten uit.’

 

In het kort
Bel of mail voor 13 maart naar de Groendienst van de Stad Hasselt met jouw keuze

Telefoon 011/23 93 84 
broeikastbomen@hasselt.be

 

Keuze: 
- Okkernotenboom
- Esdoorn
- Rode bessenstruik
- Boerenjasmijn
- Hortensia
- Lavendel 

Afhalen bestelling op zaterdag 28 maart tussen 8 en 14 uur op Centrale werkplaatsen Stad Hasselt. 

Info: Stad Hasselt
Tekst en foto: Theo Vallons

 

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Anne Vanvoorden (donderdag, 12 maart 2015 22:25)

  Boerenjasmijn

  Vanvoorden Anne
  Jan van Helmontlaan 34
  3500 HASSELT
  0477/50 16 14

 • #2

  Cox Mary (vrijdag, 13 maart 2015 20:39)

  Boerenjasmijn. Jo Willems. Voortstraat 28
  lavendel. Marc Barthels. Carnegielaan 61

  Hopelijk kan ik die bestelling nog doen net op de valreep van de 13 e
  Bedankt voor het fijn initiatief

 • #3

  STOKROOIE (vrijdag, 13 maart 2015 23:43)

  OPGELET dit is niet de plaats om bestellingen door te geven, stuur aub je bestelling naar broeikastbomen@hasselt.be. Wijkwerking Stokrooie organiseert dit niet maar wel de Stad Hasselt! Graag je bestelling daar (nogmaals) doorgeven.

Gratis boom of plant 2014

Het gaat niet goed met de bijen, hommels en dagvlinders in de Benelux. Nochtans zijn ze cruciaal voor onze voedselketen. De insecten zorgen immers voor 80% van de bloembestuiving.

Bestel daarom gratis een boom of plantje. En wat goed is voor de honingbij, is

goed voor ons allemaal…


Kleine soorten voor tuin en of terras


Pakket 1

bloeiende vaste planten

• Echinacea tennesseensis (Rocky Top Hybrids)

• Geranium ‘Johnson’s Blue’

• Sedum spectabile

• Aster novi-belgii of herfstaster


Pakket 2

bloeiende keukenkruiden

• Origanum of marjolein

• Bieslook

• Tijm

• Rozemarijn


Heester of kleine bomen voor kleine tuin

• Salix alba Liempde of knotwilg

• Aesculus parviflora of herfstpaardekastanje. Deze struik kan 2 tot 3 meter hoog en breed worden.


Grote bomen

• Castanea sativa of tamme kastanje

• Prunus avium ‘Karina’ of zoete kers


Hoe bestellen?

Bel of mail je keuze en je naam, adres en telefoonnummer voor 28 februari naar de groendienst. Elk Hasselts gezin heeft recht op één gratis plantenpakket of boom. Je haalt het bestelde groen af op zaterdag 15 maart tussen 8.30 en 16 uur op de parking van de Centrale Werkplaatsen (Hellebeemden 20).

INFO

Groendienst

Tel. 011 23 93 88

broeikasbomen@hasselt.be

Tekst: Stad Hasselt
Foto: Davisla

Reserveer je gratis broeikasboom (2013)

Hoe meer groen, hoe meer zuurstof in een stad. Daarom deelt het stadsbestuur ook dit jaar gratis bomen en planten uit. Je kan kiezen uit een hoogstam appelboom of een linde. Heb je niet zoveel plaats in je stadstuintje of op een terras? Dan is er ook nog groenblijvende hulst of de hondsroos. Nog kleiner? Kies dan voor bosaardbeien of een setje van zes verschillende kruiden. Geef je keuze alvast door.


Bel of mail je keuze (1 per gezin) voor vrijdag 1 maart door naar de Groendienst (011/239388). Vermeld je naam, adres en telefoonnummer.
broeikasbomen@hasselt.be

Je bestelde boom of plant haal je af op zaterdag 16 maart tussen 8.30 en 16 uur op de parking van het domein Kiewit in de Putvennestraat.

Info en foto: Stad Hasselt 

 

Afhalen broeikastboom op 10 maart

Voor de 8ste maal deelt de stad Hasselt aan elk Hasselts gezin dat zich inschreef een broeikasboom uit. Via de broeikasbomen-actie wil het Hasseltse stadsbestuur jaarlijks de aanplant van bomen in de stad en de deelgemeenten stimuleren. Bomen helpen immers om het CO2-gehalte in onze atmosfeer terug te dringen. Daarnaast zorgen ze voor het ontstaan van een microklimaat.

 

Tot donderdag 1 maart konden gegadigden hun keuze uit zes exemplaren doorgeven. In totaal worden op zaterdag 10 maart 5.020 bomen uitgedeeld:

-          2.050 x azalea mollis

-          1.100 x doornloze braambes

-          440 x jeneverbes

-          490 x kweepeer

-          350 x rode beuk

-          590 x pruimelaars

 

Gezinnen die een boom bestelden, kunnen deze afhalen tussen 9 en 16 uur op de parking van domein Kiewit (Putvennestraat).

 

Info: Stad Hasselt

 

Gratis boom of struik (2012)

Wil jij ook een steentje (of ‘boompje’) bijdragen aan de aanpak van de opwarming van de aarde? De inwoners van Stokrooie krijgen zoals elk Hasselts gezin van het stadsbestuur een gratis boompje of struikje. ‘Het opzet van deze actie is dat al dit groen in Hasseltse tuinen en op terrassen een plaats krijgt, groeit en hierbij zoveel mogelijk het broeikasgas CO2 vastlegt" , licht schepen Tom Vandeput toe. ‘Met dit project krijgt Hasselt er in één weekend 5000 bomen bij!’

 

Hoe doe je mee?

Vul voor donderdag 1 maart de bon uit de De Nieuwe Hasselaar in en bezorg hem aan de stedelijke Groendienst (Dr. Willemsstraat 34, Hasselt) of mail je keuze naar broeikasbomen@hasselt.be met vermelding van je naam en adres.

(Het februarinummer van De Nieuwe Hasselaar wordt bedeeld vanaf 28 januari)

 

Jouw gekozen boom haal je af op zaterdag 10 maart tussen 9 en 16 uur op de parking van het domein Kiewit (Putvennestraat).

 

Info: Stad Hasselt 
Foto: Dryicons 

 

Gratis broeikastboom voor in je tuin (2009)

Ook dit jaar schenkt het Stadsbestuur elk Hasselts gezin een gratis boom of struik zodat Hasselt weer wat groener wordt en de lucht extra zuiver. Ook de inwoners van Stokrooie kunnen hieraan mee werken.
In de "Nieuwe Hasselaar" staat een bon (maand februari blz 13). Vul deze in en stuur hem naar de Groendienst Hasselt of mail je keuze naar broeikasbomen@hasselt.be voor vrijdag 27 februari.
Je bestelde boom of struik haal je af op zaterdag 14 maart tussen 9 en 16 uur op de parking van het domein Kiewit.

 

 

Je hebt de keuze uit volgende bomen of heesters

Kleine heester (Bij levering in een pot van ongeveer 3 liter):
* Forsythia intermedia (verschillende variëteiten) of Chinees klokje, struik met een weelderige gele bloei in het vroege voorjaar;
* Roos “Queen Elisabeth“, grote gevulde roze bloemen, krachtige gezonde groei, rijkbloeiend, licht geparfumeerd, groeit tot 1,2 m.

Kleine boom:
* Ruitboom: halfstam pruimelaar (verschillende variëteiten), bij levering naakte wortel en ongeveer 2 m groot;
* Syringa vulgaris (verschillende variëteiten ) of seringenstruik, struik bloeit in het voorjaar, mooie rood-paarse bloemen die heerlijk geuren, bij levering in een pot van ongeveer 3 liter.

Grote boom (Bij levering naakte wortel en ongeveer 3 à 3,5 m groot):
* Fruitboom: hoogstam pruimelaar (verschillende variëteiten);
* Acer platanoïdes “Faasen’s Black” & “Crimson King” of rode esdoorn.


Meer info:
Groendienst
Dr. Willemstraat 34
011. 23. 93. 88
broeikasbomen@hasselt.be

Zoek in Stokrooie.be

Onze sponsors

Schrijf je in voor de gratis Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een geschenk. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven.
Privacyverklaring 

Vul hier je gegevens in:

VRT NWS

Franse president Macron sluit sturen van westerse troepen naar Oekraïne in de toekomst niet uit
De Franse president Emmanuel Macron sluit het sturen van westerse troepen naar Oekraïne niet uit. "Er is voorlopig geen consensus over, maar we mogen in de toekomst niets uitsluiten", zei hij na een Europese top over steun aan Oekraïne. Een 15-tal landen gaat wel een "munitiecoalitie" vormen om munitie aan te kopen voor Oekraïne.
>> meer lezen

Weer voor Stokrooie

Volg ons op Twitter