Autoloze zondag 2020: start van 10 dagenlang fietstochten

Op zondag 13 september was het in Hasselt reeds voor de 10e keer autoloze zondag.  Zo waren er o.a. vier verschillende fietstochten uitgestippeld.

Je hoeft de  gekleurde fietspijlen enkel te volgen. Je fietst langs de deelgemeenten van Hasselt o.a. Stokrooie. 

- oranje route: 33km

- rode route: 23km

- blauwe route: 18km

- groene route:  8,5km

 

De fietspijlen blijven 10 dagen hangen tot 23 september.
Voor de fietsliefhebbers uit Stokrooie: je kan de routes volgen via de Stokrooieweg, de Sint-Amandusstraat en vandaar via het fietsknooppunt tegenover het Ontmoetingscentrum naar de Abdij Van Herkenrode.
 

Tekst en foto: Theo Vallons
Info: www.hasselt.be  

 

Groene Boulevard autovrij op zondag 26 mei 2013

Op zondag 26 mei 2013 organiseert de stad Hasselt haar Autovrije Zondag. Vanaf 11 uur is de Groene Boulevard die dag afgesloten voor alle gemotoriseerd verkeer. Van 13 tot 18 uur vinden er tal van activiteiten plaats. Om 19 uur wordt de Groene Boulevard opnieuw opengesteld.

 

“Een straat zonder auto’s is geen dode straat, integendeel! Er komt ruimte vrij om te spelen, sporten, spelen, gezellig na te praten … ”, aldus schepen van verkeer Rob Beenders. “Op zondag 26 mei willen we met onze Autovrije Zondag dan ook aantonen hoe levendig een autoloze straat wel kan zijn. Vanaf 11 uur wordt de Groene Boulevard afgesloten voor alle gemotoriseerd verkeer. Van 13 tot 18 uur kan je er terecht voor een namiddagvullend programma met standjes, animatie voor jong en oud, allerhande nuttige info … Heb je altijd al eens rond de Hasseltse binnenstad willen fietsen, wandelen of skaten, dan vormt dit het uitgelezen moment!”

 

Stadsloop

“Op het Kolonel Dusartplein slaan de jeugddienst en de sportdienst de handen in elkaar”, licht Beenders toe. “Zo vind je op het evenementenplein doorlopend kleuter- en kinderanimatie met ondermeer een grote zandbak, een viertal spring-kastelen en tal van behendigheidsspelletjes. Meer sportieve kinderen kunnen zich op het marktplein wagen aan het fiets- of gocartparcours of streetsoccer. Je vindt er ook de algemene info- en EHBO-stand. Het Kolonel Dusartplein vormt eveneens het startpunt voor de stadsloop. Inschrijven kan er vanaf 13 uur en alle leeftijden zijn welkom. Om 14 uur starten de reeksen van de 2,5 (1 ronde) en 5 km (2 rondes), om 15 uur deze van de 7,5 km (3 rondes). Het parcours loopt over de Groene Boulevard met de rijrichting mee. De deelnameprijs bedraagt 6 euro (4 euro voor leden van Sporta, Okra-sport, VAL, VACH en de Bokrijklopers). Kleedkamers en douches zijn voorzien in de sporthal van KA2 (Koning Boudewijnlaan).”

 

Brocantemarkt

“Tussen de bibliotheek en de Blauwe Boulevard organiseren we een brocantemarkt. Vanaf 13 uur kan je er snuisteren tussen het aanbod van zo’n 40 standjes”, vervolgt Beenders. “Ter hoogte van de Blauwe Boulevard zelf vind je een infostand van het Koninklijk Marine Kadettenkorps. Zij zijn op zoek naar nieuwe leden. Ook kan je er deelnemen aan een gratis begeleide wandel- en fietstocht langsheen Hasselt, Kuringen en Herkenrode op zoek naar de schatten van Herkenrode. Deze vertrekt om 14 uur aan de kop van de Kanaalkom en duurt ongeveer drie uurtjes. Het aantal deelnemers is beperkt en op voorhand inschrijven verplicht. Dit kan via Toerisme Hasselt: tel. 011 23 95 40 of toerisme@hasselt.be. Deelnemers moeten wel hun eigen fiets meenemen. Tussen de Blauwe Boulevard en de Dorpsstraat richt de dienst diversiteit een blinden- en rolstoelparcours in. Je kunt er de hindernissen ervaren waarmee andersvaliden vaak geconfronteerd worden. Ook het vriendENtaalcafé heeft er een infostand waar je tevens kunt genieten van een hapje en drankje en je maakt er kennis met het meldpunt discriminatie.”

 

Opendeur politie

“Niet alleen op zaterdag 25 mei houdt de lokale politie HaZoDi opendeur. Ook tijdens de Autovrije Zondag kan je hen tussen 13 en 18 uur een bezoekje brengen”, vervolgt Beenders. “Voor het politiegebouw vinden demonstraties met politiehonden plaats, kruip je achter het stuur van de tuimelwagen, nemen agenten een ademtest af en kan je aan de slag met de flitscamera. Ook de politieburelen zijn open voor publiek. Verderop aan de Thonissenlaan  vind je de infostand van de preventiedienst. Je krijgt er allerhande veiligheidstips en kan er gratis je fiets laten graveren. Nabij de Ossekopsteeg voert Fietspunt kleine herstellingen aan je stalen ros uit of kan je je fiets laten wassen in de bike wash.”

 

Alternatief vervoer

“Dat jezelf verplaatsen ook op andere manieren kan dan met je eigen wagen of een voertuig met een verbrandingsmotor tonen ondermeer Cambio,  Autopia, De Lijn en Blue Bike aan”, vertelt Beenders. “Zij hebben allen een stand langsheen de Schiervellaan. Je maakt er ondermeer kennis met autodelen, elektrische uitleenfietsen… maar ook de stad stelt er haar elektrisch wagenpark voor. Op het  Leopoldplein kan je de benen losgooien op de dansvloer van Dansschool Libert. De groendienst en PR8 demonstreren er bovendien hoe je op één vierkante meter al een echt stadstuintje kunt aanleggen.”

 

Boulev’art

“Op de Guffenslaan kan je je wagen aan een wedstrijdje slow biking”, besluit Beenders. “Verderop vind je de Boulev’art-markt met tal van kunstzinnige standjes. Je maakt er ook kennis met Flagbag en kunt er je eigen trendy veiligheidskledij maken. Voor het entertainment zorgen demonstraties  buikdansen (om 13, 15 en 17 uur) en optredens van Vocal Fun (om 14 en 16 uur). Tot slot vinden op het Guldensporenplein demonstraties en workshops plaats van Let’s Get Urban (van 13 tot 15 uur) en Zumba (van 15 tot 18 uur).”

Info: Theo Vallons en Persdienst Stad Hasselt 

 

Autovrije zondag en activiteiten op 27 mei 2012

Als je op zondag 27 mei in Hasselt moet zijn, hou er dan rekening met dat de Groene Boulevard autovrij zal zijn tussen 11 tot 19 uur.
Zoals de voorbije jaren is er ook nu van alles te beleven. De Groene Boulevard wordt die dag ingenomen door fietsers, skater, steppen en wandelaars. Om de stilte op de Groene Boulevard rond de binnenstad op 27 mei te benadrukken op de autovrije zondag, vormt dit parcours het decor voor ontspannende activiteiten.

Hoogtepunt is weer de stilettorun over 300 meter voor dames op hakken vanaf 9 cm hoogte en 1,50 cm dikte op de Martelarenlaan. Zij lopen allemaal voor de eer en voor waardebonnen van 1500, 750 en 250 euro voor schoenenaankoop bij La Bottega. Gedurende vijf uur kan iedereen zijn gading vinden op de autovrije boulevard met animatie en recreatie. Hallo dames uit Stokrooie, geïnteresseerd om mee te lopen?? Schrijf je dan in via www.modemuseum.be


Huifkartaxi, loungebar, stiltekamer, fiets & fun, ligzetels & hangmatten, concert, kinderknuffelhoef, minigolf, springkastelen, fietsenparcours, volksspelen, ballenbadspelen, grote gezelschapsspelen, verhalenbus, reuzengroot schaakbord & -tornooi en dovenparcours staan verspreid over het ganse traject van de Groene Boulevard.

 

Tekst: Theo Vallons en focusophasselt.wordpress.com 

Autovrije zondag 2011

Op zondag 29 mei moet men rekening houden met autovrij verkeer in Hasselt tussen 12 en 19u. De Groene Boulevard (kleine ring) en de binnenstad worden dan autovrij gemaakt. Men kan dan rustig fietsen op de Boulevard of rustig kuieren in de binnenstad. Ook zijn er verschillende activiteiten gepland op de Kolonel Dusartplein. Tegenover het clarissenklooster kan je genieten van je meegebrachte picknick in een zitplaats tussen het groen. Iedereen is van harte uitgenodigd vanaf 11uur voor gratis bubbels en hapjes.

Eveneens op 29 mei is er een geleide themawandeling om 13u30. Tijdens de wandeling bekijken we de architectuur in Hasselt. Vertrek aan de dienst toerisme, Lombaardstraat 3 (tel 011/239540 (reserveren verplicht)

Uitgebreide info lees je hier

Tekst: Theo Vallons

Hasselt autovrij op zondag 31 mei 2009

Op zondag 31 mei 2009 organiseert de Stad Hasselt als eerste stad in  Limburg een autovrije (zon)dag.
Zowel de binnenstad als de boulevard zullen die dag volledig autovrij zijn. Het stadsbestuur wil er aandacht vragen voor gezonde lucht en vrije ruimte.
De Groene Boulevard zal vanaf 11 uur afgesloten worden door de politie. De parkeerplaatsen aan de rand van de kleine ring blijven wel ter beschikking.

Tijdens de autovrije dag zijn er verschillende activiteiten verspreid over de hele stad. Zoals: optredens, wandelen, sporten, en een beetje cultuur mee pikken. Tot slot kan je met de fiets musea’s bezoeken.

De toegang voor het Stadsmus (Maastrichterstraat) is gratis maar voor de andere musea’s wordt er inkom gevraagd. Maar als je een UITpas hebt is de toegang dan ook gratis.

Informatie :
Dienst mobiliteit Stad Hasselt: tel 011/239313
verkeerswinkel@hasselt.be

Foto: Victor van Werkhooven

Dag van het park 31 mei 2009 - Kapermolenpark

Op zondag 31 mei is iedereen welkom op de dag van het park in het Kapermolenpark met als thema “liefde in het park”. Om 8, 9, en 10 uur is er een lekker ontbijt voor slechts 1,5 euro. Inschrijven hiervoor kan nog tot en met 27 mei op de Groendienst in de Dr. Willemstraat 34 Hasselt.
Er kunnen maximaal 400 mensen deelnemen. Er zijn optredens en ook is er animatie voor kinderen. Toegang is gratis.

Info:
Groendienst Stad Hasselt
Tel: 011/23. 93. 88
groen@hasselt.be

Zoek in Stokrooie.be

Onze sponsors

Schrijf je in voor de gratis Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een geschenk. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven.
Privacyverklaring 

Vul hier je gegevens in:

VRT NWS

Liveblog - Nog niet duidelijk hoe Israël zal reageren na eerste overleg oorlogskabinet, VN-Veiligheidsraad zit samen
In Israël is het opnieuw rustig na de aanval vanuit Iran van afgelopen nacht. Volgens het Israëlische leger zijn zowat alle 300 drones en raketten onderschept. De internationale gemeenschap, waaronder de G7, veroordeelt de luchtaanval. De VN-Veiligheidsraad zit momenteel samen. Voor Iran kan het hierbij als vergelding blijven. Maar hoe zal Israël reageren? Het Israëlische oorlogskabinet kwam vandaag samen, maar heeft daar voorlopig nog geen antwoord op. Herlees hier de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.
>> meer lezen

Weer voor Stokrooie