600 schapen op doortocht in Stokrooie

Maandag 6 september 2010. Om 10 uur kwam een grote kudde schapen vanaf Hamelheide naar de richting Albertkanaal. Met zijn zeshonderd waren ze. De 600 schapen zijn een kruising van de Belgische Lovenaar en de Engelse Suffolk. Samen met zijn paard leidde herder Johan Schouteden de kudde, met de hulp van tientallen medewerkers en een paar (herders)honden. De gevolgde route gaat meestal door natuurgebieden en bossen. Bij obstakels is er medewerking van de politie nodig. Langs het Albertkanaal werd een mooie plek voorzien om even te pauzeren.
“We mogen de schapen niet overbelasten”, vertelde een medewerker tegen me. “Het gaat er elke dag rustig aan toe, per dag doen wij ongeveer 15 km”. Het was ook het moment dat de kinderen van het De Startlijn, het basisonderwijs in Stokrooie, enkele vraagjes mochten stellen aan de herder, die met veel plezier hierop antwoordde. Op 5 juni zijn ze gestart in Berlijn (Duitsland) en via Brussel en Luxemburg is het de bedoeling uiteindelijk in Triet (Duitsland) aan te komen. Tientallen herders doen mee aan het project. Vanuit Nederland zijn ze in Maaseik aangekomen, en het het zal 14 dagen duren voor dat ze in Brussel zijn. Dan hebben ze er 160 km opzitten met aankomst in het Terkamerenbos Brussel. Daar ontmoet herder Johan Schouteden de Europese ministers van landbouw en milieu. Er zal gepleit worden voor biodiversiteit, en ook de verdwijning van natuurgebieden voor de schapen.

Traditioneel werd bij het binnenkomen van een nieuwe stad de herdersstaf, met een korte ceremonie terug overhandigd aan de herder. Op deze manier symboliseert het dat de herder toelating heeft ontvangen om doorgang te krijgen op het grondgebied van de stad. Onder veel belangstelling overhandigde onze burgermeester Hilde Claes de herdersstaf aan Johan Schoudeden.
 Daarna gaf Johan Schouterden toelichting over het project.Na het gesprek ging de hele stoet richting natuurgebied de “Groene-Delle” om zo vervolgens te verzamelen in een weide aan de Waterlozestraat. Afgevaardigden van het comité de “Groene Delle” waren uiterst tevreden dat de speciale bezoekers ons mooie natuurgebied aandeden en liepen fier mee in een leuke T-shirt van de “Groene-Delle“. Terwijl de schapen zich te goed deden aan het weigras zaten de mensen van de karavaan en de kinderen van het Basisonderwijs smakelijk hun boterhammen op te eten onder een nazomer zonnetje. Daarna gingen de schapen en de karavaan verder naar het Schulensmeer om daar te overnachten.

Extra info: om dit project te blijven volgen www.movingsheep.be. 
Lees ook meer hierover op de pagina’s van De Groene Delle.

Tekst en foto's: Theo Vallons

Zoek in Stokrooie.be

Onze sponsors

Schrijf je in voor de gratis Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een geschenk. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven.
Privacyverklaring 

Vul hier je gegevens in:

VRT NWS

Aantal kankerdiagnoses in ons land lag nooit zo hoog, overlevingskansen wel sterk gestegen
Meer dan 78.400 Belgen hebben vorig jaar te horen gekregen dat ze kanker hadden. Het aantal diagnoses in ons land lag nog nooit zo hoog. Tegelijk daalt het aantal mensen dat sterft aan kanker. En de overlevingskansen bij bepaalde kankers zijn, onder meer dankzij verbeterde behandelingen, sterk gestegen.
>> meer lezen

Weer voor Stokrooie