Waterfactuur van 1.200 Euro

Het gezin Bex-Martens in de Waterlozestraat (!) in Stokrooie (Hasselt) heeft zijn vakantieplannen voor dit jaar moeten afzeggen. Het gezin betwist al sinds eind april een ongewoon hoge eindafrekening voor het kraantjeswater. Gisteren kwam het verdict van de VMW-klachtendienst: niets aan te doen, ze moeten betalen.

“We zijn een gezin van drie en in 2009 hadden we een verbruik van 70 m³. Voor 2010 was het plots 500 m³ en moeten we 1.200 euro bijbetalen”, begint Annemie Martens (foto). “We zijn meteen op zoek gegaan naar mogelijke oorzaken, maar hebben er geen gevonden.”

Waterverkoopregelement
Het toeval wil dat er vanaf 1 juli een waterverkoopregelement is ingegaan, waarin de rechten en plichten van de waterbedrijven en hun klanten staan opgesomd.

“Als er een meerverbruik is van 50 procent ten opzichte van het vorige jaar en het gaat om hoeveelheden van meer dan 100 m3 moeten we de klant daarover inlichten”, zegt Michel Vanroy, directeur van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening Limburg.

“Als de klant dat vraagt, moeten we een eerste onderzoek doen. Het is een eenvoudige inspectie, we kijken dan of de meter correct werkt en kijken de grote risico’s na: de toiletten, overdrukventielen of ontharders. Maar we gaan niet op zoek naar verborgen toestellen of leidingen tussen stallen en woning.”

Verborgen lek
Als het water door de meter gelopen is, moet er in principe voor betaald worden. “Tenzij de klant kan aantonen dat het om een verborgen lek gaat in een ondergrondse leiding, een leiding in een ontoegankelijke kruipkelder of een leiding die in een vloer is ingewerkt. Dan is een minnelijke schikking mogelijk, waarbij minstens de helft wordt kwijtgescholden. Bij ons is dat zelfs 60 procent", aldus Vanroy.

Als de klant er echt zeker van is dat het water niet is weggelopen, kan die nog altijd een onafhankelijke metrologische controle van de watermeter aanvragen. Die controle gebeurt door de federale overheidsdienst Economie. Werkt de meter juist, dan betaalt de klant 146 euro voor de controle. Is de meter onbetrouwbaar, dan betaalt de watermaatschappij en wordt de factuur herzien.

Het gezin Bex-Martens beraadt zich nog over zo’n metrologische controle.


Zoek in Stokrooie.be

Onze sponsors

Schrijf je in voor de gratis Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een geschenk. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven.
Privacyverklaring 

Vul hier je gegevens in:

VRT NWS

Liveblog - Nog niet duidelijk hoe Israël zal reageren na eerste overleg oorlogskabinet, VN-Veiligheidsraad zit samen
In Israël is het opnieuw rustig na de aanval vanuit Iran van afgelopen nacht. Volgens het Israëlische leger zijn zowat alle 300 drones en raketten onderschept. De internationale gemeenschap, waaronder de G7, veroordeelt de luchtaanval. De VN-Veiligheidsraad zit momenteel samen. Voor Iran kan het hierbij als vergelding blijven. Maar hoe zal Israël reageren? Het Israëlische oorlogskabinet kwam vandaag samen, maar heeft daar voorlopig nog geen antwoord op. Herlees hier de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.
>> meer lezen

Weer voor Stokrooie