Brief Kerstmis 2021 - Hugo Vangeel

Beste familie en vrienden, 

 

Vorig jaar in mijn kerstbrief wenste ik U allen een vreugdevol en gezond 2021. Ja echt, het was een wens en het is ook bij een wens gebleven want 2021 is heel anders verlopen. 

Nieuwjaar 2021 was nog maar juist voorbij of dat lelijke virus had me goed te pakken. Het heeft maanden geduurd voor ik weer op mijn normale niveau kwam, fysisch en psychisch. God zij dank heb ik er niets aan overgehouden en doe ik nu mijn bezigheden terug verder maar echter met meer aandacht aan de beschermingsregels, afstand, mondmasker en hygiëne. 

 

Ook wat het werk betrof was het een moeilijk jaar. Tot op heden mogen we elke dag alleen maar voedselpakketten (zie foto onderaan deze email) en kleren uitdelen. Als iemand ons kleding (nu een deken of warme mantel, of iets anders warm) vraagt dan wordt dat stilletjes gegeven. Wegens corona mogen ze nu ook niet in de zaal eten. Men krijgt soep en dan schuift men aan om een zak met boterhammen en een flesje drinken te krijgen.  

Voor mij en mijn vrijwilligers is de vraag nu, hoe kunnen we aan onze thuislozen en vluchtelingen een klein, vredevol Kerstfeestje aanbieden? Ik weet dat we hiervoor op jullie gebed en steun kunnen rekenen. 

 

De thuislozen en vluchtelingen, hebben een hard en uitzichtloos jaar meegemaakt. Op TV hebben jullie waarschijnlijk ook de hongerstaking in de Begijnhofkerk mee gevolgd. Ik heb daar enkele vergaderingen met stakers en regering mee gemaakt. Het was echt angstaanjagend, zo erg dat ik er soms nachten niet van slapen kon!  

Daarentegen voor de asielaanvragers aan het klein Kasteeltje konden we een glimlach tevoorschijn toveren door dekens, die we van jullie gekregen hebben, aan hen uit te delen. 

Nu hebben we weer een ander probleem en dit omwille van de gestegen energieprijzen. Door bemiddeling met woorden of steun, konden we 7 vluchtelingen aan een kleine studio helpen, waarvan sommigen echt verloederd zijn, maar anders was de prijs te hoog (zie foto). En we hadden niet gelet op de energiecontracten die werden afgesloten. Het merendeel heeft een variabel contract en deze zijn nu bijna verdubbeld, echt schandalig. Hier staan we met de rug tegen de muur. 

 

Maar niet alles was en is negatief! Vele thuislozen en vluchtelingen hebben we kunnen overhalen om gevaccineerd te worden.  

 

Op vraag van sommigen, zijn we gestart met tafelgesprekken in het Nederlands want zij willen graag Nederlands leren spreken. Dit omdat zij het nut en het voordeel hiervan inzien. 

En ikzelf heb een prachtig cadeau, een elektrische fiets, van de familie gekregen voor mijn 80e verjaardag. Na mijn corona was het moeilijk om nog te fietsen want in Brussel is veel bergop. Nu is het veel gemakkelijker om onze mensen te bezoeken. Nogmaals bedankt hiervoor. 

 

Beste familie en vrienden, ik wens jullie allen het beste en het mooiste voor 2022! Moge het Kerstekind, Jezus, door zijn komst in ons hart en in de wereld deze verwoestende virusplaag verjagen zoals God zijn volk bevrijdde van de 12 plagen van Egypte. 

 

Alle vrede en goeds in 2022 en bedankt voor alles want we weten dat we altijd op jullie steun met gebed en gift mogen rekenen! 

 

Prettige feestdagen!    

Hugo

Kerstbrief Hugo Vangeel 2021
Kerstbrief Hugo Vangeel 2021.pdf
Adobe Acrobat document 236.3 KB

Dankmail van Pater Vangeel - januari 2021

Mail van Pater Hugo Vangeel
10 januari 2021

Mijn beste vrienden, 
Allereerst nog een gelukkige en gezond jaar 2021. Jullie zijn ongelooflijk hoe jullie mij blijven voortstuwen om recht te doen aan de minstbedeelden van de gemeenschap. Ik GA stilaan naar de 80 en dit opslorpend engagement, weegt soms zwaar zowel moreel als fysisch. 
Ik ben u zeer dankbaar voor alles zowel voor ons nieuwjaarsfeest en dagelijkse maaltijden, als voor die scooter voor gehandicapte waar we veel moeilijkheden hebben gehad met de verzekering.
Ik wil en moet jullie duizend en eenmaal bedanken voor allés. Ik kan jullie alleszins mijn gebed teruggeven. Nogmaals hartelijk dank en een mooi en vreugdevol nieuwe jaar 2021.
Dank en het beste
P. Hugo

Oproep in de adventtijd 2015 voor steun aan Pater Vangeel

Op zaterdag 28 november 2015 werd in de kerk van Stokrooie even stilgestaan over Hugo Vangeel. Er werd steun gegeven maar er werd ook enkele punten uit zijn brief voorgelezen. Er wordt een warm oproep gedaan voor afgedankte winterkledij en dekens voor de winter die eraan komt. Hugo zal er blij mee zijn om in zijn eigen parochie Sint-Rochus in Brussel dit dan uit te delen onder de vluchtelingen en daklozen.

Hier enkele mensen in de parochie waar je de winterkledij kunt binnenbrengen.
Marie-Jeanne Vanvoorden 011/256813  
Hilda Vangeel (zus van Hugo) 011/251431

Tekst: Theo Vallons

 

De brief van Hugo Vangeel rond het periode van Welzijnszorg: 

 


Brief van Pater Hugo Vangeel
Brussel  den 23/11/2015

 

 

                                      Beste Vrienden,


Op de affiche van Welzijnszorg «Een toekomst zonder armoede» zie je een kinderkoets in de buiten- geen dak boven het hoofd,nog minder zelfs, ook geen tentje zoals in het Maximiliaanpark hier in onze parochie voor de vluchtelingen.

Dus dit menseenkind is niet beschermd tegen zon en regen.


Wel, mijn beste vrienden, sinds enkele maanden zien we hetzelfde bij onze vrienden- vluchtelingen. De opvang is ontoereikend en dus slapen velen buiten in zon en regen. Soms onmenselijke toestanden, vooral voor de meest kwetsbaren zoals ouders met kinderen en zwangere vrouwen.

Daarom hebben wij onze kerk opengesteld voor eet –en slaapgelegenheid voor deze meest kwetsbaren.

In September en Oktober (eerste vloed van vluchtelingencrisis) werden gemiddeld 20 à 30 mensen geherbergd. Maar sinds half Oktober (2de golf van vluchtelingen) wordt onze kerk halfpension met 80 à 130 vluchtelingen.


Beste mensen, dit is nog maar de materiële kant van de zaak maar het menselijke en morele leed gaat ons petje te boven en bezorgt ons soms slapeloze nachten.

Vandaag 23 november wegens terrorisme dreiging, is Dienst Vreemdelingenzaken niet open en verblijven zo'n 150-tal mensen heel de dag en nacht in de kerk.


Hier slechts enkele voorbeelden van menselijke en morele ellende.

Een Iraakse gehandikapte vrouw in rolstoel wordt voortgeduwd door haar dochter van 16 jaar en dit anderhalve maand lang. Haar man werd dodelijk getroffen en zij hield er een handicap aan over. Met de dochter hebben we ze op een matras gelegd tegen de grond, hier haalde de vermoeidheid en ontreddering de bovenhand bij de dochter en viel al wenend in onze armen om ons te bedanken.

Zij heeft heel de nacht geslapen tot 9u 's morgens waar ik haar moest wakker maken voor het interview.

    

Een Syrische familie, man is dokter, vrouw verkracht en 2 lieve kinderen. Hij vertelt hoe hij 2x beschoten werd omdat hij mensen van de oppositie verzorgde en uit wraak voor mislukking van aanval, is zijn vrouw verkracht voor de ogen van de kinderen. Hij wil zo rap mogelijk terug om zijn beroep weer verder te kunnen uitoefenen.

Beste mensen, een toekomst zonder armoede materieel maar vooral ook zonder menselijk, morele armoede – wanneer gaan de mensen elkaar eens verstaan en respecteren. In elk geval wij krijgen veel dankbaarheid van deze mensen terug en dat doet deugd.


Voila, mijn bobijntje is afgerold en tot wederhoren.

P.Hugo  

 

 

2009 - Stokrooie overhandigt Pater Vangeel 500€ - collecte welzijnszorg

Bezoek aan Brussel
Op 17 januari 2009 vertrok het parochieteam van Stokrooie naar Brussel om de werking van pater Hugo Vangeel een steuntje in de rug te geven. Hij leeft en werkt in Brussel tussen de daklozen en mensen zonder papieren. In het Centraal station van Brussel stond pater Hugo Vangeel en "onze vaste gids " Christiaan ons op te wachten.

 

Vrouwenroute
Wij waren benieuwd wat Christiaan ons had voorbereid. Vorig jaar werd er gesuggereerd over een “vrouwenroute” maar niemand van ons had enig idee wat dit inhield. Lang liet hij ons niet op de honger zitten. De batterijen werden opgeladen voor een stevige wandeling. Hierbij enkele gegevens van onze voormiddag wandeling.

Rosa
Het eerste gebouw dat we tegen kwamen had de naam “ROSA“. Het is een documentatiecentrum, bibliotheek en archief voor gelijke kansen (www.rosadoc.be). Het is uitzonderlijk voor vrouwen bedoeld, zij kunnen er terecht voor allerhande problemen. Men probeert de vrouwen aan te moedigen zich toe te spitsen op de arbeidsmarkt. Want bij de meeste vrouwen is er nog altijd in gegrift “moeder bij de haard”.

Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele
Een beetje verder is het Vlaams Parlement waar enkele vrouwelijke ministers in zetelen (en ook daar in de minderheid zijn). Op een rustig tempo gingen wij naar de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele. Van de 13de tot de 15de eeuw werd de kerk herbouwd tot de huidige gotische Kathedraal. Sint-Goedele en Sint- Michiel worden nog steeds vereerd als patroonheiligen van de stad Brussel. Op de glasramen ziet men de grote figuren doorheen de eeuwen met steeds weer het onderscheid tussen man en vrouw. Vrouwen staan op de achtergrond, wat niet betekent dat vrouwen minder talenten hadden. Er zijn altijd sterke vrouwen geweest en het is de moeite waard om een kijkje te gaan nemen. Nu is de de kerk bekend voor zijn jaarlijks “Te Deum” (latijn voor “wij prijzen U” een hymne v/d H.schrift) en voor  plechtigheden in het bijzijn van de koninklijke familie.

Gift van 500 Euro
Zo stilaan werd het 12 uur en bij velen begonnen de maag te knorren. In "De Harmonie” een sociaal restaurant had onze pater een tafel gereserveerd. Het is een eetruimte waar iedereen mag komen eten, aan een sociaal tarief. Het is bedoeld om mensen die het niet breed hebben, gemakkelijk en vlot contact te laten leggen naar andere mensen toe terwijl zij ondertussen goedkoop een warme maaltijd kunnen gebruiken. Na het nuttigen van een goede tas koffie was het moment aangebroken om de collecte van Welzijnszorg Stokrooie (500 Euro) te overhandigen aan pater Hugo Vangeel. Hij was Stokrooie heel dankbaar en beloofde dat het geld goed besteed zal worden.

Bezeting Begijnhofkerk
Wij maakten ons klaar voor ons tweede deel van de wandeling. Nu bezochten we bezienswaardigheden in de Marokkaanse wijk van Molenbeek. Wat ons zal bij blijven is de Begijnhofkerk waar enkele dagen later op 19 januari de bezetting zou plaatsvinden van van de mensen zonder papieren. In een vochtig en koude kerk lagen de matrassen er onaangeroerd bij. Hier en daar is er een vuurtje, maar niet voldoende om een volledige kerk op te verwarmen.

Tour & Taxis
Op het einde van de wandeling gingen wij Tour & Taxis binnen. Onze gids Christiaan leiden ons naar het gedeelten van het gerestaureerde gebouw van de NMBS. Het is de moeite waard om een kijkje te gaan nemen. Tijdens een drankje werd er nog na gepraat en namen wij afscheid van pater Hugo Vangeel en onze gids Christiaan. Voor iedereen was het fijn om eens er bij te zijn.

Aan onze gids Christiaan hartelijk dank voor de mooie wandeling en aan pater Hugo Vangeel maak het goed in Brussel Noordwijk.

Het Stokrooiese parochieteam

 

Tekst en foto's: Theo Vallons

 

Stokrooie steunt pater Hugo Vangeel in de Adventstijd - 2008

In onze parochie bereiden we ons voor op Kerstmis. Maar niet iedereen kan van Kerstmis vieren. In onze samenleving sluipt de armoede om ons heen.
Op zaterdag 13 december was er in de parochie Stokrooie een omhaling voor welzijnszorg, waarbij extra aandacht aan de minstbedeelden.
Stokrooie heeft al jaren een project “pater Hugo Vangeel” van de Sint-Rochusparochie in de Brussel Noordwijk. Deze parochie telt veel thuislozen: meer dan 2500 personen, o.a. door de hoge huishuren. Ze zijn meestal onbetaalbaar door de hoge huurkosten vanwege de Europese gemeenschap in de buurt.
Op 17 januari gaat het parochieteam de collecte van Stokrooie persoonlijk overhandigen aan pater Vangeel. Vorig jaar is er schoolgerief en andere benodigdheden aangekocht voor de kinderen zodat ze het basisonderwijs kunnen volgen en ook een kans krijgen op een eerlijke toekomst. Zo krijgen deze mensen ook een beetje Kerstmis dankzij Stokrooie...
Het parochieteam blijft u op de hoogte houden en bedankt iedereen voor de bijdragen. Indien U meer informatie wenst over het project kunt u zich wenden tot een van de parochieteamleden van Stokrooie of bij pastoor Thonon.

Tekst: Theo Vallons

 

Stokrooie steunt pater Vangeel

Pater Hugo Vangeel pastoor van Sint Rochus Brussel “de Noordwijk”

Graag even pater Hugo Vangeel voorstellen. Hij is 66 jaar jong geboren en getogen in Herk-De-Stad en werkt met hart en ziel al tien jaar in de Sint-Rochus parochie tussen een grote Afrikaanse gemeenschap. Dagelijks wordt hij geconfronteerd met mensen zonder papieren, Zuid Amerikaanse prostituees of daklozen.

Daarvoor was hij meer dan een kwarteeuw lang missionaris in Afrika vervolgens 23 jaar Kongo "in de brousse“ en 5 jaar Kameroen in de Sahel, het woestijngebied. In 1997 is hij noodgedwongen naar België teruggekomen omwille van gezondheidsredenen. In Kameroen is de pater Vangeel twee keer besmet met tyfus en heeft al verscheidene aanvallen van malaria achter de rug.

Nu is pater Vangeel goed ingeburgerd in de Noordwijk van Brussel en helpt hij zoveel hij kan tussen de verschillende nationaliteiten en gelovigen, wat niet altijd gemakkelijk is. Vele avonden helpt pater Vangeel mee aan het uitdelen van soep, brood en koffie aan de minstbedeelden aan het metrostation of op de hoek van de straat.

Dat stemt tot nadenken om pater Vangeel te blijven steunen in zijn werk. Zo hebben wij in Stokrooie samen met Broederlijk Delen collecte gehouden in onze kerk voor materiaal in de school van de Afrikaanse kinderen en zijn wij met het parochieteam Stokrooie een bedrag van € 500 gaan afgeven aan Pater Vangeel.

Op de foto:
Het parochieteam Stokrooie overhandigt het bedrag van de collecte aan Pater Vangeel.

 

Zoek in Stokrooie.be

Onze sponsors

Schrijf je in voor de gratis Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een geschenk. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven.
Privacyverklaring 

Vul hier je gegevens in:

VRT NWS

Kandidaten voor federale verkiezingen waren nog nooit zo oud, aandeel vrouwen voor het eerst gedaald
De kandidaten op de kieslijsten voor de Kamer waren nog nooit zo oud en het aandeel vrouwen op verkiesbare plaatsen is voor het eerst gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven van de kieslijsten voor de federale verkiezingen tussen 1987 en nu. De gemiddelde leeftijd ligt nu op 47 jaar, het aandeel vrouwen op verkiesbare plaatsen op 45,2 procent.
>> meer lezen

Weer voor Stokrooie