Invaren van nieuwe kanaalbrug uitgesteld tot 28 april

Momenteel werken we volop aan de nieuwe brug op het montageterrein naast de Albertkanaalstraat.

 

Op zondag 28 april 2019 wordt deze nieuwe brug ingevaren naar zijn definitieve locatie. Voor dit kan worden gedaan moeten er nog een aantal voorbereidende werken plaatsvinden. Om deze werken uit te kunnen voeren, zal de Albertkanaalstraat  worden onderbroken tijdens de week van 22/04 tot 28/04. Tijdens deze periode vinden alle werkzaamheden plaats die het mogelijk moeten maken om de volledige stalen brug te verplaatsen van het montageterrein naar een ponton op het Albertkanaal.


=> Tijdens deze werken hebben enkel fietsers nog doorgang. Voor gemotoriseerd verkeer wordt een omleiding voorzien via de N729 en de N2.

 

Voor het invaren van de nieuwe brug was eerst als streefdatum 14 april opgegeven. Doch door de weersomstandigheden begin maart (felle rukwinden en storm) zijn de werkzaamheden licht vertraagd.  

Info: Vlaamse Waterweg

Foto: Marc Deferme

Foto's bouwen van de (oude) brug in Stokrooie

Ik ontdekte nog een aantal zelf gemaakte foto's van de bouw van de huidige brug in de jaren 50-60. Foto's genomen vanaf de  woonplaats van mijn grootouders (Swennen-Celis), het huis vlakbij de brug. 

 

Ik herinner me ook dat een deel van de betonconstructie in het kanaal viel omdat een kraanarm het begaf !

Tekst en foto's: Willie Vos

Zondag 14 april wordt nieuwe brug in Stokrooie geplaatst

Er wordt druk gewerkt aan de nieuwe brug op het montageterrein naast de Albertkanaalstraat. Op zondag 14 april 2019 wordt deze nieuwe brug dan ingevaren naar zijn definitieve locatie.

 

Midden juli moet de brug klaar zijn voor gebruik door de weggebruikers. Tussen 11 en 17 maart zal de Albertkanaalstraat enkele keren kort (2-tal uur) worden onderbroken voor alle verkeer. Tijdens die korte periodes zullen een aantal boogdelen op het montageterrein verplaatst worden.  Hiervoor moet met gebruik maken van de Albertkanaalstraat. De signalisatie zal worden aangegeven met tekstkarren. De brug zal dan zijn karakteristieke 'boogbrug-vorm' krijgen.

 

In de week tussen 8 en 14 april, vlak voor de plaatsing, gaat de Albertkanaalstraat helemaal dicht voor alle gemotoriseerd verkeer. Tijdens deze periode vinden alle werkzaamheden plaats die het mogelijk moeten maken om de volledige stalen brug te verplaatsen van het montageterrein naar een ponton op het Albertkanaal, dat klaar ligt voor het invaren van de brug. Tijdens deze werken hebben enkel fietsers nog doorgang. Voor gemotoriseerd verkeer wordt een omleiding voorzien via de N729 en de N2. Op zondag 14 april wordt de brug dan ingevaren naar zijn definitieve locatie.

 

Spectaculair

Het zal best spectaculair worden en er worden heel wat kijklustigen en persbelangstelling verwacht op 14 april. Voor de inwoners van Stokrooie wordt het een unieke gebeurtenis. Een nieuwe brug in Stokrooie maak je maar één keer in je leven mee. En de zondag werd gekozen omwille dat op zondag er heel weinig scheepvaartverkeer is. 
 

Werkwijze
In het Albertkanaal komt ter hoogte van het montageterrein een speciaal drijvend ponton te liggen. Met behulp van zware kranen wordt de nieuwe brug op dit ponton getild en zo op 14 april gevaren naar zijn defintieve plaats, parallel aan de bestaande brug. Met een hydraulisch systeem kan de nieuwe brug dan vanaf het ponton worden opgetild zodat hij vastklikt op de betonnen constructies die nu reeds klaar gemaakt zijn naast de bestaande brug.

 

Ingebruikname
De definitieve ingebruikname wordt voorzien voor 15 juli 2019 (streefdatum). Op 11 augustus wordt de oude (bestaande) brug dan afgebroken. Vanaf midden juni tot 15 juli zal er géén verkeer mogelijk zijn op de N729 (Stokrooieweg) en dient men een omleiding te volgen om “het kanaal over te steken”. 

 

De nieuwe brug in Stokrooie heeft een totale overspanning van 123 meter en een nuttige breedte van 15,60 meter op haar smalste punt en bestaat uit ongeveer 1.000 ton staal. Daar komt nog eens 1.200 ton beton bij. Het totale gewicht van de brug komt zo op een 2.200 ton. 

Tekst en foto's: Marc Deferme
Info Vlaamse Waterweg

Artikel in het Belang van Limburg

 

Nieuwe brug wordt klaar gemaakt op het montageterrein aan de Albertkanaalstraat
Nieuwe brug wordt klaar gemaakt op het montageterrein aan de Albertkanaalstraat

Materiaal voor de nieuwe brug in Stokrooie aangekomen

Op donderdag 20 december zijn de brugdelen voor deze nieuwe boogbrug via het Albertkanaal aangekomen vanuit Italië in Stokrooie.

Deze brugdelen worden met twee grote kranen (gepositioneerd op het jaagpad en de Albertkanaalstraat) en een transportband overgeheveld van het ponton naar het montageterrein. Om deze operatie veilig te laten verlopen, moet de Albertkanaalstraat worden onderbroken van donderdag 20 december 2018 tot en met zaterdag 22 december.

 

Fietsers kunnen nog door via een tijdelijk aangelegd fietspad achter het montageterrein. Voor gemotoriseerd verkeer wordt een omleiding voorzien via de N729 en de N2.

Info: De Vlaamse Waterweg

 

Artikel in Het Belang van Limburg

Timing werken kanaalbrug Stokrooie en omleidingen

OVERZICHT

De brug in Stokrooie ligt op de Stokrooieweg (N729) en verbindt Stokrooie met Bolderberg. De aannemer bouwt de nieuwe brug naast de bestaande brug kant Kuringen (= rechteroever). Zo kan de fysische onderbreking van de Stokrooieweg beperkt blijven tot 4 weken en dit pas in de zomer van 2019 tijdens de aansluitingswerken op de nieuwe brug. De brug wordt geassembleerd op een montageterrein – naast de brug kant Bolderberg (rechteroever) - en wordt als ze klaar is ingevaren naar haar definitieve locatie.

 

Tijdens de werkzaamheden krijgt de Berkerwinningstraat ook een nieuw tracé waardoor ze enkele honderden meters verder van de brug op de Storkooieweg aansluit. Dit verhoogt de verkeersveiligheid.

 

De nieuwe brug wordt gebouwd volgens het principe van de 'generieke bruggen' die op verschillende locaties langs het Albertkanaal gebruikt worden. Op termijn zullen meer dan 20 gelijkaardige bruggen volgens dit principe worden gebouwd. De brug in Stokrooie heeft een totale overspanning van 123 m en een nuttige breedte van 15,60 m op het smalste punt. De brug overspant naast het Albertkanaal (met een breedte van 86 m) ook de oeverstroken waardoor onder de brug ruimte wordt gelaten voor jaagpaden (en de Kuilbergstraat / Goorstraat).

 

DATA - MIJLPALEN

 Invaren nieuwe brug: 2 maart 2019 (streefdatum)

 Ingebruikname nieuwe brug: 15 juli 2019 (streefdatum)

 Sloop bestaande brug: 11 augustus 2019 (streefdatum)

 

TIMING

(1) De voorbereidende werkzaamheden voor het omleggen van de nutsleidingen zijn in oktober 2017 gestart. De activiteiten voor de bouw van de nieuwe brug en het verleggen van de Berkerwinningstraat starten op 20 maart 2018.

 

(2) De bestaande brug zal gedurende VIER weken volledig afgesloten zijn in de zomer van 2019. Meer bepaald van 17 juni 2019 tot en met 15 juli 2019. Dan zal alle verkeer over de brug onmogelijk zijn. Je kan in die periode dan niet van Stokrooie naar Bolderberg. Dit zowel voor gemotoriseerd verkeer, fietsers en voetgangers. Er worden omleidingen voorzien. 

 

 

Omleidingen

Gemotoriseerd verkeer

Een omleiding volgen tussen 17 juni 2019 en 15 juli 2019
Omleiding via Hasselt N2 > E313 > Klaverblad Lummen > E314 > afrit circuit Zolder

Openbaar vervoer (De Lijn)

Er is een omleiding voorzien voorzien voor de busdiensten tussen 17 juni en 15 juli 2019

• Route 35c (Diest - Tessenderlo)

Rijdt niet tijdens de vakantie. In de twee weken buiten de vakantie wordt de route ingekort tot Stokrooie.

• Route 51 (Hasselt - Heusden)

Omleiding via N74 > N72 > Zandstraat > N729

Fietsers

Fietsers die de (hoofdweg) Stokrooieweg volgen:  

Tijdens de onderbreking van de kanaalbrug tussen 17 juni en 15 juli 2019 moeten fietsers  een omleiding volgen via de Albertkanaalstraat (fietspad) om het Albertkanaal te dwarsen via brug 19 (brug van Kuringen) - Overdemerstraat om vervolgens via het jaagpad op rechteroever opnieuw terug te rijden en aansluiting te zoeken met de Stokrooieweg.

Fietsers die het jaagpad volgen:

Tijdens de bouwwerkzaamheden voor de brug worden de jaagpaden 2 maal onderbroken:

 Tussen 7 september 2018 en 4 oktober 2018 (*)

Tussen 6 augustus 2019 en 27 november 2019 (*)

 

EXTRA ONDERBREKINGOp rechteroever zijn de Goorstraat/Kuilbergstraat onderbroken voor autoverkeer vanaf 26 februari 2018 tot midden april 2018 (fietsers behouden doorgang). Tussen midden april 2018 en eind juni 2018 en tussen juni 2019 en eind augustus 2019 moeten ook fietsers een omleiding volgen.

 

De omleiding jaagpad kant Stokrooie (linkeroever) verloopt via de Sint-Amandusstraat > rotonde N729 > Kanaalstraat

De omleiding jaagpad kant Bolderberg (rechteroever) loopt via de Goorstraat > Massingweg > OVERSTEEK STOKROOIEWEG Schotelstraat

Opgelet: in beide omleidingen zitten twee gevaarlijke oversteken van de drukke Stokrooieweg. Wees hier uiterst VOORZICHTIG ondanks de beveiligende maatregelen voor deze oversteek.

 

 In de periode van 15 februari 2019 tot en met 12 april 2019 (*) wordt de doorgang op het westelijk deel van het jaagpad (kant Bolderberg) mogelijk met behulp van een veilige corridor. Deze corridor wordt gebouwd met behulp van verlichte fietscontainers.

 

(*) Dit zijn richtdatums. Deze kunnen nog wijzigen na uitwerken detailplanning van de werf. De uiteindelijke data communiceren we via deze website van zodra beschikbaar.

Info voor de Omwonenden (en plaatselijk verkeer)

Onderbreking kanaalbrug van 17 juni 2019 tot 15 juli 2019

• De omleiding vanuit Kuringen loopt via de Gebrandesrtaat > R71/singel > N2 > E313

 

Onderbreking Berkerwinningstraat

• ONDER DE BRUG - Op linkeroever is de Berkerwinningstraat onder de brug al onderbroken sedert 30/10/2017. De fietsers kunnen momenteel ter hoogte van de werkzaamheden passeren via een bypass. Dit blijft zo tot juni 2019. Tussen juni 2019 en eind augustus 2019 zal de Berkerwinningstraat onder de brug onderbroken worden voor alle verkeer.

• De Berkerwinningstraat is onderbroken van 20 maart 2018 tot 13 juni 2018 en van 17 juni 2019 tot 15 juli 2019 (*).

 Bedrijven en omwonenden blijven bereikbaar vanuit Stokrooie centrum via de Sint-Amandusstraat en de Albertkanaalstraat.

 Wegrijden kan via de Albertkanaalstraat en de Overdemerstraat.

 

Lokaal zwaar verkeer (zoals Van Helmont - Gedimat & Baldewijns)

 Éénrichtingsverkeer in Sint-Amandusstraat (vanuit rotonde N729 > Albertkanaalstraat)

 Vrachtwagens die de bedrijven verlaten rijden verplicht richting Albertkanaalstraat > Gebrandestraat > R71 > N2

 

(*) Dit zijn richtdatums. Deze kunnen nog wijzigen na uitwerken detailplanning van de werf. De uiteindelijke data communiceren we via deze website van zodra beschikbaar.

 

 

Tekst: Marc Deferme
Bron: De Vlaamse Waterweg nv

 

Grote opkomst informarkt ivm werken kanaalbrug Stokrooie

Woendagavond 7 februari werd er van 17 tot 20 uur  een informariemarkt georganiseerd in het Ontmoetingscentrum van Stokrooie. De Stad Hasselt en de Vlaamse Waterweg nv waren aanwezig en gaven samen met de aannemers van de werken uitgebreide toelichting. Er konden uitgebreid vragen worden gesteld aan de specialisten.

Tekst en foto's: Marc Deferme

Infomarkt op 7 februari ivm bouw nieuwe brug Stokrooie

Eind vorig jaar werden rondom de kanaalbrug in Stokrooie een aantal nutsleidingen verplaatst. Dit als voorbereiding op de bouw van een nieuwe verhoogde brug. In maart zet De Vlaamse Waterweg nv haar voorbereidende werkzaamheden verder om eind mei effectief van start te gaan met de bouw van de nieuwe brug. 

Op woensdag 7 februari 2018 tussen 17 en 20 uur organiseert De Vlaamse Waterweg nv in samenwerking met de Stad Hasselt een infomarkt. Dit gaat door in het Ontmoetingscentrum Stokrode, Sint-Amandusstraat in Stokrooie). Doorlopend tussen 17 en 20 uur kan je een aantal infopanelen over de werkzaamheden bekijken en vragen stellen aan vertegenwoordigers van de Vlaamse Waterweg nv en de Stad Hasselt.

Wel degelijk een NIEUWE kanaalbrug

Er heerst bij sommigen blijkbaar nog het misverstand dat de noodbrug in Lummen (E314) naar Stokrooie zal verplaatst worden zodra de werkzaamheden in Lummen klaar zijn. Dit is dus NIET waar.

In Stokrooie komt wel degelijk een volledig nieuwe brug. Deze zal er qua look wel hetzelfde uitzien als in Lummen. De noodbrug in Lummen zal later worden ingezet tijdens werkzaamheden aan andere brugverhogingen over het Albertkanaal. 

Jaagpad kanaalbrug Stokrooie terug open (11-11-2017 )

Goed nieuws voor fietsers en wandelaars: het jaagpad ter hoogte van de kanaalbrug in Stokrooie is terug open gesteld voor fietsers en wandelaars. De voorbije weken was de doorgang afgesloten wegens werkzaamheden van nutsmaatschappijen.

Een omleiding waarbij de drukke Stokrooieweg moest worden overgestoken was toen noodzakelijk. Maar voor vele pendelaars die kiezen om met de fiets naar school of werk te gaan was dit een 10 minuten extra omweg en het oversteken in de bocht van de Stokrooieweg 's morgens en 's avonds - in het donker - zéér onveilig.  

De werkzaamheden van het nutsbedrijf zijn nu afgelopen en alle signalisatie en afsluitingen werd verwijderd. Voorlopig is het jaagpad (Fietssnelweg) terug open. 

Tekst: Marc Deferme

"Via T Albert" bouwt brug over Albertkanaal in Stokrooie

De nieuwe kanaalbrug in Stokrooie wordt gebouwd door de vennootschap "Via T Albert", een speciaal voor dit project opgerichte vennootschap die bestaat uit Franki Construct nv, Kumpen nv, Aswebo nv - alle behorende tot de Willemen Groep - en nv Hye.De Vlaamse Waterweg nv en de nv Via T Albert ondertekenden zopas het contract voor de publiek-private samenwerkingsovereenkomst voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het dertigjarige onderhoud van zeven bruggen over het Albertkanaal.

 

Het gaat om de bruggen in Eigenbilzen, Zutendaal, Stokrooie, Kwaadmechelen Zwartenhoek, Eindhout, Geel-Stelen en Herentals-Lier. De herbouw is nodig om de vrije doorvaarthoogte op het Albertkanaal te verhogen tot minimum 9,10 m. De voorbereidende werkzaamheden beginnen vrijwel allemaal deze maand. Het einde van deze projectfase is voorzien voor mei 2020. 

 

De hogere doorvaarthoogte op het kanaal verhoogt het rendement van de binnenvaart en zorgt voor een bijkomende boost voor de containervaart. Het wegwerken van de beperkingen die worden veroorzaakt  door de oudere en te lage bruggen is van groot belang, gelet op de prognoses. “Tegen 2030 verwachten we een aanzienlijke groei van het goederenvervoer. Nóg meer extra vracht vervoeren over de weg is geen optie. Daarom investeren we stevig in alternatieven zoals onze waterwegen. Door de bruggen over het Albertkanaal te verhogen bieden we ondernemers een aantrekkelijk alternatief voor het vrachtwagentransport”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.

 

“Vandaag beschikken reeds 31 bruggen over een verhoogde doorvaart en zijn een aantal projecten in uitvoering. Met deze nieuwe projectfase zitten we op schema. Bij de uitvoering van de pps-opdracht wordt De Vlaamse Waterweg nv bijgestaan door De Werkvennootschap nv, die in de uitvoering van de procedure op haar beurt werd bijgestaan door PMV”, aldus ir. Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv.

 

De zeven nieuwe bruggen worden stalen boogbruggen van eenzelfde type waardoor de ontwerpkosten worden beperkt en de uitvoering van de verschillende projecten wordt versneld. De huidige beperking in doorvaarthoogte en breedte onder de bruggen vormt een flessenhals voor de binnenscheepvaart op het Albertkanaal. De verhoging van de bruggen tot een vrije doorvaarthoogte van 9,10 m maakt het mogelijk om binnenschepen met vier lagen containers veilig en vlot te laten varen. Dankzij de ingreep krijgt bovendien ook Short Sea Shipping op het Albertkanaal betere kansen.


Bron: De Bouwkroniek 08/10/2017
Foto: De Bouwkroniek

Foto: De Bouwkroniek
Foto: De Bouwkroniek

Details nieuwe brug Stokrooie - UPDATE (Okt 2017)

STOKROOIE - De werkzaamheden voor de nieuwe kanaalbrug in Stokrooie zijn gestart. Hierbij een actueel overzicht, details van de werkzaamheden en een planning van de werken.

Bekijk het kaartje, hierop zijn de verschillende locaties aangegeven (van A tot D). Dit maakt het mogelijk om in de tekst te refereren naar de locatie op het kaartje.

Een grotere versie kan ook worden gedownload als PDF-bestand - klik op de illustratie of gebruik de download link (opgelet, kan even duren om te openen)

Detailplan brug Stokrooie - 2017
Groot bestand, duurt even om te openen
© De Vlaamse Waterweg nv
Plan fPY2IJ-wbk-bb1092-20-f002.pdf
Adobe Acrobat Document 20.1 MB

Details van de werken

Wat houden de werken in?

Aan de kant van Bolderberg (D) werd eind september begonnen met bomen te verwijderen om straks de Stokrooieweg (N729) te kunnen verleggen. De nieuwe metalen boogbrug wordt immers langs de huidige brug gelegd (stroomopwaarts – kant Kuringen). Op het kaartje is ook de huidige brug indicatief aangegeven. Zo zie je duidelijk dat de as van de Stokrooieweg ook heraangelegd moet worden zodat de weg straks recht kan aansluiten naar de nieuwe brug. 

 

De brug heeft een totale overspanning van 123 m en een nuttige breedte van 15,60 m op het smalste punt. De brug overspant naast het Albertkanaal (met een breedte van 86 m) ook de oeverstroken waardoor onder de brug aan beide zijden ruimte wordt gelaten voor jaagpaden (en voor de verbinding tussen Kuilbergstraat en Goorstraat (C).

 

Bij de heraanleg van de Stokrooieweg wordt het bestaande systeem van 2 rijstroken behouden. Naast de rijweg komen er vrijliggende eenrichtingsfietspaden. Op de linkeroever (B) wordt de bestaande as van de Berkerwinningstraat een honderd meter opgeschoven richting Kermt waar de Berkerwinningstraat met een acceptabele helling wordt aangesloten op de Stokrooieweg. Ook komt er op de Stokrooieweg - voor het verkeer vanuit Bolderberg - een linksafslagstrook naar de Berkerwinnigstraat. 

 

De Berkerwinningstraat (B) krijgt verhoogde aanliggende enkelrichtingsfietspaden. Ten westen van de Stokrooieweg (A) wordt een dubbelrichting fietstoerit voorzien tussen het jaagpad en Stokrooieweg. Aan het kruispunt van de Stokrooieweg met de Berkerwinningstraat komt er een beveiligde oversteekplaats voor fietsers (een middengeleider). 

Aan beide zijden van de brug (A en B) worden bovendien trappen met een fietsgoot voorzien die de fietspaden langs de Stokrooieweg verbinden met het jaagpad.

 

Op de rechteroever - kant Bolderberg (C en D) - worden de Goorstraat en de Kuilbergstraat over een beperkte lengte heraangelegd en aan beide zijden van de brug door middel van een T-aansluiting aangesloten op het jaagpad. Voor de aansluiting met het jaagpad wordt in beide straten een plateauconstructie aangebracht. 

 

Aan elke zijde van de Stokrooieweg kant Bolderberg (C en D) komt er een dubbelrichting fietstoerit én een trap met fietsgoot tussen het jaagpad en de Stokrooieweg. Aan de bushalten op de aanloophelling van de Stokrooieweg komen er schuilhuisjes.

 

Hoe zit het met de planning en fasering van de werken?

De voorbereidende werken zijn gestart in september 2017. In deze fase worden vooral kabels en leidingen verplaatst door de nutsmaatschappijen. Deze werken hebben een beperkte impact doordat de jaagpaden slechts tijdelijk en gedeeltelijk zullen worden onderbroken.

 

In het voorjaar van 2018 starten de grootschalige werken voor de nieuwe brug. Tijdens de werkzaamheden blijft de verbinding over de Stokrooieweg beschikbaar over de bestaande brug, de nieuwe brug wordt er immers naast gebouwd. Beperkte hinder voor het verkeer door de werkzaamheden valt echter niet uit te sluiten.

 

Tijdens het aansluiten van de nieuwe infrastructuur op de bestaande infrastructuur wordt de verbinding voor het verkeer over de Stokrooieweg voor een beperkte periode onderbroken en omgeleid (voorzien in de zomer van 2019).

 

Van zodra de effectieve startdatum gekend is, volgt er een meer gerichte communicatie met betrekking tot de timing, fasering en omleidingen.

 

Hoe wordt de 'minder hinder' aangepakt?

Hinder bij werken is niet te vermijden, maar zal beperkt worden. De Vlaamse Waterweg nv is zich bewust van de impact die de werken op het verkeer zullen hebben. Er wordt bij dit project dan ook belangrijke aandacht besteed aan minder hinder. 

 

- Zoveel mogelijk aanvoer en afvoer van materiaal (afbraakpuin, grond) via binnenschip.

- Groot wegtransport buiten de spitsuren.

- Goede organisatie omleidingen 

- Fietsomleidingen van kern naar kern.

- Tijdelijke verhardingen in asfalt of cementgestabiliseerde steenslag indien nodig.

- Doorgang langs montageterreinen, voornamelijk jaagpad, blijft gegarandeerd.

Tekst: Marc Deferme 
Bron & grafiek: De Vlaamse Waterweg nv 

 

Write a comment

Comments: 4
 • #1

  Veltjen (Thursday, 05 October 2017 19:52)

  Pdf detailplan werkt niet

 • #2

  Webmaster (Saturday, 07 October 2017 20:51)

  Pdf werkt wėl maar het bestand wordt gedownload naar je computer en moet je manueel openen...

 • #3

  Dexter (Saturday, 04 November 2017 12:04)

  Beter wat buitenlanders als slaven gebruiken dan gaat het op enkele maanden

 • #4

  Hendrix (Friday, 06 July 2018 15:24)

  Heb woensdagavond met de fiets een ernstige val gemaakt op dat ellendig stukje aangelegde kiezel tussen Schotelstraat/Kuilbergstraat en jaagpad. Zeker met dit droge weer is het daar uiterst gevaarlijk met de fiets.
  Het is een SCHANDE dat de aannemer zo'n valkuil voor fietsers aanlegt en dat op de F5, een zogenaamde fietssnelweg. Gezien de lichamelijke schade ga ik een klacht indienen tegen de Vlaamse Waterweg het aannemersconsortium.

Voorbeeld generieke brug Stokrooie - © Ontwerp: Ney & Partners, copyright foto: J.L. De ru -photodaylight
Voorbeeld generieke brug Stokrooie - © Ontwerp: Ney & Partners, copyright foto: J.L. De ru -photodaylight

Actuele stand van zaken nieuwe kanaalbrug Stokrooie

STOKROOIE - 26/03/2017

Stand van zaken

Zoals eerder aangekondigd komt er in Stokrooie een nieuwe brug over het Albertkanaal. De huidige beperking in doorvaarthoogte van de bestaande bruggen vormt immers een beperking voor de binnenscheepvaart op het Albertkanaal dat beheerd wordt door De Vlaamse Waterweg nv (vroeger nv De Scheepvaart). Vooral het containervervoer kende de voorbije jaren een serieuze opgang. Daarom is een verhoging van alle bruggen over het Albertkanaal noodzakelijk waarbij dan een vrije doorvaarthoogte van 9,10 meter mogelijk wordt.

"In Stokrooie komt een nieuwe metalen boogbrug" zegt ingenieur Tom Ory, afdelingshoofd Waterbouwkunde van De Vlaamse Waterweg nv in een gesprek met de website Stokrooie. "Het wordt geen tijdelijke noodbrug zoals in Zolder maar een definitieve nieuwe brug. Deze komt langs de huidige brug aan de kant van Kuringen. De brug wordt gebouwd volgens het principe van de generieke bruggen zoals ze op diverse locaties langs het Albertkanaal gebruikt worden."

De N729 (Stokrooieweg) wordt vervolgens heraangelegd naar de nieuwe brug. Op de linkeroever (kant Stokrooie kerk) wordt de bestaande as van de Berkerwinningstraat een 100-tal meter opgeschoven (richting rondpunt) zodat de Berkerwinningstraat beter kan aansluiten op de Stokrooieweg. De huidige brug in Stokrooie wordt daarna afgebroken.

Verwachte timing werkzaamheden
Momenteel is De Vlaamse Waterweg nv bezig met de aanbestedingsprocedure voor het toekennen van een aannemer. De brug van Stokrooie maakt immers deel uit van 7 kanaalbruggen die in één totaalpakket worden aanbesteed. Het wordt dus eenzelfde aannemer die alle 7 bruggen gaat bouwen. Door middel van deze aanpak wordt de efficiëntie en het rendement van dit project gevoelig vergroot.

"Nu al een exacte timing opgeven voor de werkzaamheden is moeilijk" zegt Tom Ory, "het is immers aan de aannemer om ook een prognose van de timing voor de werkzaamheden in te dienen met zijn prijsofferte. Samen met deze opgave maakt de vermoedelijke hinder voor het afsluiten van wegen en jaagpaden deel uit van de onderhandelingsprocedure en de toewijzing van de opdracht. Wel zal worden aangedrongen dat het tijdelijk afsluiten van wegen en het jaagpad - dat veelvuldig wordt gebruikt door fietsers en wandelaars - tot een minimum wordt beperkt. In september zal men vermoedelijk klaar zijn met de administratie en aanstelling aannemer zodat de voorbereidende werkzaamheden in het najaar van 2017 kunnen starten. Wanneer de brug er effectief zal liggen zal gecommuniceerd worden bij de aanstelling van de aannemer (ten laatste september 2017)".

De werkwijze voor het monteren van de brug is ook afhankelijk van de gekozen aannemer, en houdt rekening met de voorschriften opgenomen in de stedenbouwkundige vergunning.

Zo gaat de brug eruit zien
De nieuwe boogbrug bestaat uit een dubbele rijbaan voor het autoverkeer, heeft een nuttige breedte van 15,60 meter en aan beide zijden een fietspad dat van de rijbaan wordt gescheiden door een betonnen afsluiting. Zowel voor fietsers als voetgangers wordt het veel veiliger om de brug te gebruiken. Ook zullen er voor voetgangers en fietsers aan beide zijden van de brug voorzieningen zijn waarlangs op- of afdalen naar het jaagpad mogelijk blijft. Deze paden zullen minder steil zijn als bij de huidige brug en dus gemakkelijker in gebruik. Verder wordt de nieuwe brug voorzien van geïntegreerde LED-verlichting. Dit is niet enkel ecologisch en milieuvriendelijk maar ook voor de veiligheid een goede zaak.

Infomoment
Voordat effectief met de werken wordt gestart zal er voor de inwoners van Stokrooie nog een infomoment georganiseerd worden. Hierbij zullen de Stad Hasselt en De Vlaamse Waterweg nv de plannen gedetailleerd toelichten.

Tekst: Marc Deferme
Foto: Ontwerp: Ney & Partners, copyright foto: J.L. De ru -photodaylight

Voorbeeld generieke brug Stokrooie - © Ontwerp: Ney & Partners, copyright foto: J.L. De ru -photodaylight
Voorbeeld generieke brug Stokrooie - © Ontwerp: Ney & Partners, copyright foto: J.L. De ru -photodaylight

De foto geeft een heel goed beeld hoe de nieuwe brug in Stokrooie er zal komen uitzien. Een rijbaan met aan beiden zijden een fietspad, gescheiden van de rijbaan door een betonnen afsluiting.

Jouw reactie:

Toelichting plannen op dinsdag 15 december 2015

Tijdens het openbaar onderzoek, dat midden december start en 30 dagen loopt, kan men de plannen inkijken bij de dienst Ruimtelijke Ordening van de Stad Hasselt (Dr. Willemstraat).


Ook organiseren nv De Scheepvaart en de Stad Hasselt een infomoment. Dit vindt plaats op dinsdag 15 december om 18 uur in het Ontmoetingscentrum van Stokrooie.


Tijdens het infomoment worden de plannen toegelicht. De timing en het verloop van de werken worden pas bepaald als het project een bouwvergunning heeft en een aannemer is aangeduid. Dan vindt er opnieuw een infomoment plaats. Bedoeling is om de brug te vervangen in 2017.

Info: nv De Scheepvaart en Stad Hasselt

Verhoging brug Stokrooie (werken voorzien in 2017)

Momenteel loopt de bouwaanvraag voor het verhogen van de brug over het Albertkanaal ter hoogte van de N729 (Stokrooieweg) in Stokrooie.

Wat houden de werken in?
De nieuwe metalen boogbrug wordt langs (stroomopwaarts – ten Oosten richting Kuringen) de huidige brug gebouwd. Deze brug wordt gebouwd volgens het principe van de ‘generieke bruggen’ die op verschillende locaties langs het Albertkanaal gebruikt worden. Op termijn zullen meer dan 20 gelijkaardige bruggen volgens dit principe worden gebouwd.

De brug heeft een totale overspanning van 123 m en een nuttige breedte van 15,60 m op het smalste punt. De brug overspant naast het Albertkanaal (met een breedte van 86 m) ook de oeverstroken waardoor onder de brug ruimte wordt gelaten voor jaagpaden (en de Kuilbergstraat / Goorstraat).

De N729 (Stokrooieweg) wordt vervolgens heraangelegd naar de nieuwe inplanting van de brug. Hierbij wordt het huidige 2x1 rijstrokenprofiel behouden. Naast de rijweg komen er vrijliggende eenrichtingsfietspaden.
Op de linkeroever (kant Stokrooie) wordt de bestaande as van de Berkerwinningstraat opgeschoven in zuidelijke richting zodat de straat met een acceptabele helling kan worden aangesloten op de N729 (Stokrooieweg). Op de N729 (Stokrooieweg) wordt een linksafslagstrook naar de Berkerwinnigstraat voorzien. De Berkerwinningstraat krijgt verhoogde aanliggende enkelrichtingsfietspaden. Hierlangs wordt de fietsverbinding tussen de N729 (Stokrooieweg) en het jaagpad aan de oostzijde van de N729 (Stokrooieweg) gerealiseerd.

Ten westen van de N729 (Stokrooieweg) wordt een dubbelrichting fietstoerit voorzien tussen het jaagpad en de N729 (Stokrooieweg). Ten zuiden van het kruispunt N729 (Stokrooieweg) met de Berkerwinningstraat komt er een beveiligde oversteekplaats voor fietsers (een middengeleider). Aan beide zijden van de brug komt er een trap met een fietsgoot die de fietspaden langs de N729 (Stokrooieweg) verbindt met de jaagpaden.


Op de rechteroever (kant Bolderberg) worden de Goorstraat en de Kuilbergstraat over een beperkte lengte heraangelegd en aan beide zijden van de brug door middel van een T-aansluiting aangesloten op het jaagpad met een plateauconstructie. Op het jaagpad wordt gemengd verkeer voorzien tussen de aansluiting van de Kuilbergstraat en de aansluiting van de Goorstraat. Aan elke zijde van de N729 (Stokrooieweg) komt er een dubbelrichting fietstoerit en een trap met fietsgoot tussen het jaagpad en de N729 (Stokrooieweg).


Aan de bushalten op de aanloophelling van de N729 (Stokrooieweg) komen schuilhuisjes. Ten zuiden van de bushalten  wordt een voetgangersoversteek voorzien.

Hoe zit het met de planning of fasering van de werken?
De planning en fasering worden op een later tijdstip toegelicht. De eigenlijke start der werken is immers pas ten vroegste 2017 voorzien.
Tijdens de werkzaamheden voor de nieuwe brug blijft de verbinding over de N729 (Stokrooieweg) beschikbaar over de bestaande brug, de nieuwe brug wordt er immers naast gebouwd. Beperkte hinder voor het verkeer door de werkzaamheden valt echter niet uit te sluiten. Tijdens het aansluiten van de nieuwe infrastructuur op de bestaande infrastructuur zal de verbinding voor het verkeer over de N729 (Stokrooieweg) voor een beperkte periode worden onderbroken en omgeleid.


Van zodra de effectieve startdatum gekend is, volgt er een meer gerichte communicatie met betrekking tot de timing, fasering, te verwachten hinder en omleidingen.


Info en foto: nv De Scheepvaart

Voorbeeld van een "Generieke Brug" - Dit model van brug wordt ook in Stokrooie voorzien
Voorbeeld van een "Generieke Brug" - Dit model van brug wordt ook in Stokrooie voorzien

Zoek in Stokrooie.be

Onze sponsors

Schrijf je in voor de gratis Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een geschenk. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven.
Privacyverklaring 

Vul hier je gegevens in:

VRT NWS

Niet meer kamperen aan scholen vanaf schooljaar 2020
Het Vlaams parlement heeft het nieuwe inschrijvingsdecreet goedgekeurd. Dat betekent dat ouders vanaf het schooljaar 2020-2021 niet meer aan de schoolpoort moeten kamperen om in te schrijven. Het decreet liep vertraging op nadat de Franse gemeenschapscommissie Cocof een belangenconflict had ingediend. 
>> Read More

Weer voor Stokrooie

Volg ons op Twitter