Omhaling en voordracht voor Melissa in Guatemala

Melissa Wiams, dochter van Greta en Ivan groeide in haar jeugdjaren op in Stokrooie. Sinds vele jaren woont en werkt ze in Guatemala Centraal-Amerika. Melissa houdt haar bezig met een weefproject op een eenvoudige manier.

De inwoners maken producten van handtassen tot dekens. Dit verkopen ze om met de opbrengst te kunnen voorzien in hun levensbehoeften.

In het laatste Regiokrant is te lezen dat de omhaling in Stokrooie meer dan welkom is voor een nieuw winkeltje in Quezaltenango. Mag dit werkelijkheid een succes worden, Stokrooie duimt alvast mee. Melissa wil iedereen vooraf bedanken voor de steun.

Tijdens de avondviering 28 februari om 19.00 zal vader Ivan vertellen over het levenswerk van Melissa. De collecte zal gehouden worden onder omslag.

Tekst: Theo Vallons 
Foto: Melissa Wiams

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Broederlijk Delen 2014

Tijdens Broederlijk Delen steunen wij naar jaarlijks gewoonte Melissa Wiams uit Stokrooie, ze woont en werkt in Guatemala, gelegen in centraal Amerika.

Tijdens de zaterdagavond mis van 15 maart om 19.00u laten wij Ivan Wiams de vader Melissa, uitgebreid aan woord laten over het vrijwilligerswerk van zijn dochter in Guatemala.

Ivan, zal enkele weefproducten bij zich hebben om de kerk aan te kleden.

Na de viering is er de gelegenheid om een tas koffie of warme choco te nuttigen. Bij de koffietafel zal een doos staan waar iedereen een vrije bijdrage kan deponeren. Diegene die weefproducten willen aanschaffen kunnnen contact opnemen met Ivan Wiams. 

 

Iedereen is van harte uitgenodigd.

Parochieteam Stokrooie 

Tekst: Theo Vallons

Brief van Melissa aan Stokrooie (Maart 2014)

Beste Parochianen,

Vorige week ging ik voor het eerst dit jaar weer eens op bezoek in de dorpen. Enkele jongeren die vorig jaar aan de naaiworkshop deel genomen hadden riepen mij apart om te komen kijken naar hun nieuwe atelier. Benieuwd volgde ik hen naar naaiatelier ‘Los tres amigos´, zo luidt een zelfgescheven bordje dat aan het raam hangt.

Een klein kamertje achter in het huis hadden ze omgebouwd tot een atelier met 2 naaimachines, een tafeltje om te knippen en het materiaal dat ik hen na de workshops van vorig jaar gegeven had om thuis verder te werken. Tijdens deze workshops in ons atelier in de stad hebben acht jongeren toilettasjes en hemden leren maken.

Drie van hen zijn hier mee verder gegaan en hebben de hemden getoond aan verkopers op de markt. Deze hebben een bestelling bij hen geplaast van hemden en rugzakjes waaraan zij nu aan het werken zijn. Erg ontroerd stond ik te kijken naar dit prachtig initiatief.

Dit jaar wil ik de mogelijkheden bekijken om hen verder opleiding te laten volgen zodat ze een officieel diploma in confecctie kunnen behalen. Verder willen we ook het naaiatelier in de stad uitbouwen. Momenteel werken we met drie kleermaaksters in een klein atelier. Met het oog op meer productie wordt dit atelier erg klein en willen we graag extra ruimte huren. Hiernaast willen we ook de infrastructuur verbeteren door de aankoop van materiaal en professionele naaimachines. Momenteel beschikken we slecht over één goede machine voor drie kleermaaksters.

Met veel moed en nieuwe plannen op het project verder uit te breiden zetten we het jaar in. Ik wil iedereen in de Parochie bedanken voor zijn steun aan Yabal Handicrafts in Guatemala.

Wil je meer weten over Yabal Handicrafts, bezoek onze website www.yabal-handicrafts.com of ga langs bij Wereldwinkel Hasselt of Genk waar onze producten verkrijgbaar zijn.

Maltiox! Melissa 

Nieuwsbrieven

Hieronder kan je de verzamelde Nieuwsbrieven downloaden die Melissa heeft verstuurd. De meest recente staat bovenaan. 

 

Nieuwsbrief Januari 2013
Nieuwsbrief januari 2013.pdf
Adobe Acrobat document 5.5 MB
Nieuwsbrief Oktober 2012
Nieuwsbrief oktober 2012.pdf
Adobe Acrobat document 1.1 MB
Nieuwsbrief April 2012
Nieuwsbrief April 2012.pdf
Adobe Acrobat document 716.2 KB
Nieuwsbrief Januari 2012
Nieuwsbrief januari 2012.pdf
Adobe Acrobat document 510.4 KB
Nieuwsbrief Oktober 2011
nieuwsbrief oktober 2011.pdf
Adobe Acrobat document 7.6 MB
Nieuwsbrief Juli 2011
nieuwsbrief june 2011.pdf
Adobe Acrobat document 2.7 MB
Nieuwsbrief Maart 2011
Nieuwsbrief2011-03.pdf
Adobe Acrobat document 1.6 MB
Nieuwsbrief April 2010
nieuwsbrief april2010.pdf
Adobe Acrobat document 1.2 MB
Nieuwsbrief December 2009
nieuwsbriefmelissa december2009.pdf
Adobe Acrobat document 2.6 MB

Stokrooie steunt Melissa Wiams in Guatemala - 2012

In het weekend van de Welzijnszorg van 15 en 16 december werd in de kerk van Stokrooie aandacht besteed aan Melissa’s werk in Guatemala. Haar vader - Ivan Wiams - las in de avondviering van 15 december een brief voor van Melissa over de Maya kalender 2012, de nieuwe zelfgemaakte producten, georganiseerde workshops en de start van het nieuwe naaiatelier in september. 
Na de eucharistieviering was er tijd om samen met de ouders van Melissa de kleine en grote werkjes uit Guatemala te bewonderen en aan te schaffen. Opbrengst ten voordele van Melissa Wiams.

Zondag 16 december na de gebedsviering was er nogmaals de mogelijkheid om zelfgemaakte werkjes te bezichtigen en aan te kopen. Hierna als afsluiting een tas koffie of thee, aangeboden door de parochieraad.

 

Tekst en foto's: Theo Vallons

 

 

Hieronder de brief van Melissa

2012 is een belangrijk jaar voor de Mayas in Guatemala. Het is het jaar van de 13 B´aqtun. Het is het begin van een nieuwe cyclus. In het Westen wordt dit vaak voorgesteld als het einde van de wereld. Bij de Mayas heeft dit een andere betekenis.
 

Op 21 december 2012 eindigt in de Maya kalender een lange cyclus van 144 000 dagen. Deze is door de oude Mayas berekend op basis van de bewegingen van de sterren, de zon, de maan en de planeten. Op deze dag zullen bepaalde planeten op 1 lijn komen te staan met de aarde, wat een verandering in cosmische energie te weeg brengt en effect zal hebben op de aarde en andere planeten. Deze verandering is stilaan begonnen 10 jaar geleden en zal nog 10 jaar verder duren. Door rituelen en respect voor de aarde, geloven ze dat deze verandering positief zal zijn voor de Maya bevolking. 

Y´abal wil dan ook meehelpen in deze positieve verandering en verder werken met de vrouwen. Dit jaar hebben weer nieuwe producten ontworpen en workshops georganiseerd. In het voorjaar organsieerden we een workshop over natuurlijk kleuren van garen, naast de naailessen, waarin de vrouwen toilettasjes leerden maken.
In september hebben we ook het nieuwe naaiatelier mogen openen. Dit bevindt zich boven de winkel in Quetzaltenango en wordt geleid door onze kleermaakster Elda. Zo kan er makkelijker gecomuniceerd kunnen worden en producten op bestelling gemaakt. In de toekomst willen we hier ook activiteiten organiseren voor de vrouwen. 

Ik wil iedereen in Stokrooie en Hasselt bedanken voor de steun, die deze positieve verandering voor de vrouwen mee waarmaakt. Elk product dat wij kunnen verkopen of donatie die gegeven wordt helpt mee in de positieve ontwikkeling van Pacutama. 
Ik wens jullie een zalige einde van het jaar toe en een voorspoedig 2013! Feliz Navidad!

Melissa 

Mail 26/12/2012 van Melissa aan de Parochieraad

 

Beste leden van de Parochieraad, 

Bedankt voor jullie steun aan mijn project! 
Ik vind het echt heel mooi dat jullie aan mij blijven denken en dat Y´abal steeds opnieuw in de aandacht mag komen gedurende de vieringen en op de website van Stokrooie. 
En ook bedankt om de gelegenheid te geven om de producten tijdens de viering voor te stellen.

Ik wens jullie een schitterend einde van dit jaar toe en het allerbeste voor 2013. 

Veel groetjes, 

Melissa

Aanvullende info

De verkoop in de kerk bedroeg 200 euro.

 

Melissa spreekt in kerk Stokrooie op 23 juni 2012

Melissa Wiams verblijft bij haar ouders tot 15 juli 2012. Zij maakte van de gelegenheid gebruik om de aanwezigen in de kerkdienst van Stokrooie op 23 juni toe te spreken. Vorig jaar heeft de parochie Stokrooie de waterleiding gefinancierd in enkele dorpen van Guatemala (Centraal-Amerika). Na de viering mochten wij een diploma in ontvangst nemen voor onze inzet in Guatemala.


Tekst toespraak Melissa

Beste Gelovigen,

 

Het is een hele eer om eindelijk eens aanwezig te zijn in de Kerk en jullie persoonlijk en in naam van de dorpen Pacutama en Chuicutama te bedanken.

Veel dingen die vanzelfsprekend zijn voor ons in het westen, is een overlevingsmiddel in het zuiden. Zo is ook Water een kostbaar goed in rurale dorpen in Guatemala en op vele plaatsen schaars, wat het één van de belangrijkste middelen maakt om te overleven. In Pacutama is dit ook het geval en voornamelijk in het droge seizoen, van November tot Mei, hebben ze weinig water. De ontdekking van een nieuwe bron en de mogelijkheid om een waterleiding te bouwen is dan ook één belangrijke gebeurtenis voor de inwoners van dit dorp.

Op zaterdag 10 maart werd de nieuwe wasplaats plechtig in gebruik genomen. Dankzij de Kerkgemeenschap van Stokrooie hebben de vrouwen in Pacutama nu een nieuwe wasplaats met 14 wasbakken en aansluiting via een nieuwe waterbron. Hierdoor kan er meer water naar het dorp gepompt worden en kunnen meer vrouwen tegelijk wassen. Voordien was er enkel plaats voor 8 vrouwen.

Tijdens deze officiële plechtigheid, in aanwezigheid van de burgemeester werd de waterbron ingehuldigd en hebben ze me een klein aandenken voor de Kerk overhandigd. Tijdens deze overhandiging kon ik hun oprechte dankbaarheid voor jullie steun waarnemen.

Hiernaast blijft het weefproject verder gaan. De winkel in Guatemala en de buitenlandse verkoop groeit beetje bij beetje. Momenteel zijn er naailessen aan de gang. Onze naaister is een cursus gaan het geven, waarin 8 vrouwen en 2 mannen deelnemen. Op dit moment zijn ze nog de basis aan het leren. Wij hopen dat ze op het einde van dit jaar tot een niveau geraken, waarop zij zelf ook producten kunnen produceren.

Op dit moment zijn ze aan het oefenen op oude naaimachines, die nog manueel met de voet bediend worden. Ook het atelier, in het huis van één van de deelneemster is zeer primitief. Het is een schuurtje met aarde vloer, plastiek voor de ramen en geen elektriciteit. Indien het project goed verloopt, willen we hen dit jaar helpen met nieuwe en betere machines, die bijdragen aan mooiere afgewerkte producten. En tevens ook het atelier een beetje verbeteren.

Hartelijk dank!

 

Melissa

 

 

Coordinatora de Y´abal Handicrafts Guatemala

 

(502) 4189 3615

12AV 3-35 Zona 1, Quetzaltenango 

www.yabal-handicrafts.com

 

Foto's: Gaston Reynders en Melissa Wiams

Omhalingen voor Melissa Wiams (Vasten 2012)

Sinds 2008 is onze dorpsgenoot Melissa Wiams werkzaam in Guatemala. Onze dorpsgemeenschap steunt haar tijdens de vastentijd in de vorm van omhalingen tijdens de Eucharistieviering. Het project waaraan ze werkt heet Yabal. In de mooie Mayadorpen is er nog veel menselijke nood, zo heeft ze een watersysteem laten bouwen met het geld wat ze vorig jaar ontvangen heeft.
Er is een weefproject opgestart en er worden naailessen gegeven om de mensen zelfstandiger te leren leven, zo kunnen ze zelf voor een inkomen zorgen.
Tijdens het weekend van 17/18 maart en het weekend 31/3 en 1/04 worden er in de Eucharistieviering collectes gehouden ten voordele van het werk van Melissa. De vader van Melissa, Ivan Wiams zal tijdens de viering van zaterdag 17 maart om 19 uur in de kerk van Stokrooie een woordje uitleg geven over haar project.

 

Tekst: Theo Vallons

Dankwoord van Melissa (Pasen 2011)

Beste Mr. Pastoor en leden van de parochieraad. 

Ik wil jullie bedanken voor jullie inzet en enthousiasme tijdens de vasteperiode aan het project Y´abal.
Gisteren ben ik ook naar de kerkdienst geweest in Pacutama en graag deel ik deze ervaring met jullie!Palmzondag in Pacutama.

 

In Guatemala wordt de paasweek druk gevierd. 

Het is het grootste feest van het jaar en na 3 jaar in de dorpen te werken werd ik dan ook meermaals uitgenodigd om dit feest met hen te vieren. 

Voor hen zijn de belangrijste dagen van de paasweek palmzondag, goede vrijdag en paaszondag. 

Maar aangezien op Palmzondag de kerkdienst en processie geleid werd door de gemeenschap waar ik werk vonden ze dit de beste dag voor mij om er bij te zijn.

 

Stipt om 7uur smorgens  vertrekt de processie, wat mij genoodzaakte al een dag ervoor te reizen aangezien een lange weg is tot in de dorpen. 

Aan vervelen kwan het er zaterdagmiddag niet aan toe. Iedereen was druk in de weer met de voorbereidingen van de processie en het bakken van brood, want geen paaseieren in Guatemala, maar paasbroden. Het traditionele brood van Santa Catarina Ixchtuacan is een plat wit brood gemaakt van water, bloem en suiker en gebakken in een houtoven. 

Met slechts 1 over voor het hele dorp en 25 families die tegelijk hun brood willen bakken, zorgt dit voor lange wachtrijen tot laat op de avond!

 

De volgende ochtend om 7 uur stipt worden de palmtakken gewijd door de pastoor vertrekt inderdaad de processie met misdienaars, wierrook en palmtakken gevolgd door zowat het hele dorp naar de kerk. Tijdens een kerkdienst in Pacutama zit niet iedereen stil op bankjes te wachten tot de pastor begint, maar het is een mengeling van kinderen, vrouwen en mannen zittend op de grond of rechtstaand, zingen en zwaaiend met tropisch grote palmtakken, die ze special de dag ervoor op 5 uur afstand aan de kust zijn gaan plukken. Het grote deel van de dienst in het Kiché, maar af en toe wordt er een spaanse lezing of gezang tussengevoegd, zodat het me toch af en toe de gelegendheid geeft iets te verstaan!

 

Zeker de moeite om eens een andere gewijde palmtak boven de deur te hangen!

 

Zalige Paasfeest,

 

Melissa

 


Coordinator of Y´abal Handicrafts Guatemala
(502) 4189 3615

12AV 3-35 Zona 1, Quetzaltenango

www.yabal-handicrafts.com 


 

Parochiereraad Stokrooie steunt Melissa in Guatemala (2011)

De leden van de parochieraad Stokrooie steunen het project van onze dorpsgenote Melissa Wiams in de 3week van de vastentijd op 2 april 2011.  Haar vader Ivan Wiams gaf volgende tekst mee tijdens de Eucharistieviering.


Diegene die Melissa Wiams wensen te steunen in Guatemala: rekeningnummer 776-5929797-90  

 

Tekst voorgelezen door Yvan Wiams tijdens de Eucharistieviering van 3/4/11

 
Vooreerst hartelijk dank aan Mijnheer Pastoor en de mensen van de parochieraad, omdat ze opnieuw het project Yabal in Guatemala steunen.

 

Guatemala is wat natuur betreft een prachtig land met kust, bergen, oerwoud met eeuwen oude Mayatempels, warm waterbronnen, vulkanen en noem maar op, maar spijtig genoeg is er ook veel corruptie, en grote delen van het grondgebied worden onveilig gemaakt door allerlei bendes en de Mayabevolking wordt volledig aan hun lot overgelaten.

 

Melissa verblijft sedert 2008 in Guatemala, heeft er eerst spoedcursus Spaans gevolgd, dan heeft ze een tijdje in een weeshuis gewerkt en is uiteindelijk bij het project Yabal terecht gekomen.

 

Yabal werd in 2005 door een Nederlandse (die inmiddels teruggekeerd is) opgericht met als doel twee dorpen in het gebergte van Guatemala te helpen, nadat deze zwaar getroffen werden door de orkaan “Stan” Deze zware storm veroorzaakte modderstromen en overstromingen, met als gevolg honderden doden, akkers vernietigd en huizen onbewoonbaar. Ze vluchten, naar het onherbergzame en gure gebergte; Ze hadden alles achter moeten laten. Ze kregen van de staat wat golfplaten en plastic, waarmee ze hutten konden maken en voor de rest werden ze aan hun lot overgelaten. Van terugkeren was geen sprake gelet op het constante gevaar van modderstroom en grondverzakkingen.

 

De NGO Yabal werkte met deze twee dorpen rond infrastructuur en gezondheid. In 2008 werd binnen de NGO Yabal gestart met Yabal Handicrafts, met als doel de vrouwen en hun gezin een duurzamer inkomen te bezorgen. Bovendien wil men een eeuwenoude traditie van heupweven niet laten verloren gaan ten gevolgen van massaproductie. Langzaam komt er een stabieler basis voor dit project. En thans wil Melissa ingaan op de vraag van de gemeenschap om betere watervoorziening. Op dit ogenblik moeten de vrouwen en kinderen meestal met kruiken water aanbrengen uit bronnen gelegen hoog in de bergen, aangezien de enige waterleiding die er is meestal niet voldoende water geeft voor het hele dorp.

Vorig jaar werd een nieuwe waterbron ontdekt op ongeveer 1 km van het dorpscentrum. Volgens reeds uitgevoerde metingen zou deze bron voldoende water kunnen voorzien voor beide dorpen. Voor deze mensen is water een zeer kostbaar goed. De ontdekking van een nieuwe bron is dan ook een feestelijke aangelegenheid.

 

In de inheemse dorpen van Guatemala zijn de mensen katholiek gelovig, hiernaast hebben ze ook nog hun traditionele mayareligie, waarin natuurelementen een belangrijke rol spelen. Bij de ontdekking van een waterbron wordt dan ook een mayapriester uitgenodigd die in aanwezigheid van het hele dorp een ceremonie uitvoert.

 

Yabal wil samen met de dorpsraad een nieuwe waterleiding bouwen tot in het centrum van het dorp en indien financieel ,mogelijk met enkele verdeelpunten, waardoor het wassen en waterhalen makkelijke en minder tijdrovend wordt. Hierdoor zouden de leefomstandigheden van de vrouwen merkelijk verbeteren. Bij de uitvoering van dit project zullen 25 gezinnen welvaren. De bron ligt binnen het gebied van het dorp en er wordt een document opgesteld waarin de waterleiding als gemeenschapsgoed wordt gezien en iedereen uit de gemeenschap gelijke rechten heeft op het gebruik van het water. Ook de lokale overheid heeft al zijn toestemming gegeven voor de bouw van de leiding. Daarnaast zijn de ingenieurs ter plaatse geweest om een eerste kostenraming en topografie te maken van het project. Exactere berekeningen worden nog in de loop van dit jaar gedaan, wanneer het regenseizoen voorbij is. De totale kost van het project wordt geschat op 2500 tot 3000 euro.

 

In het verleden ontving Melissa steun van uit de parochie Stokrooie, ook van de Stad Hasselt en de provincie Limburg. Melissa is hiervoor ook U allen heel dankbaar. De naam Yabal betekent in de Mayataal “Hoop” Melissa en de Maya’s hopen dit waterproject tot een goed einde te kunnen brengen, zodat er een betere leefomstandigheid ontstaat voor deze mensen en zeker voor de vrouwen en de kinderen.

 

Hartelijk dank. Gracias Maltosj (in de Mayataal Kiché)


Foto: Theo Vallons

 

Presentatie Melissa in Stokrooie op 27 augustus 2010

Melissa is even terug in Storkooie en nodigt je op 27 augustus uit op een presentatieavond over Guatemala en het weefproject dat zij daar heeft opgestart. Ze brengt ook producten mee die kunnen worden aangekocht.  Vanaf 18 uur kan je in het Ontmoetingscentrum langskomen voor een hapje en een drankje (er is spaghetti  aan 10 € of koffie en zelfgebakken taart). Melissa start met haar presentatie om 20 uur.

Vrijdag 27 augustus om 18 uur (spaghetti) en om 20 uur (presentatie)

Meer info of een seintje als je komt spagetthi eten:
melissawiams@hotmail.com - 011/254618 - Schellestraat 18

Stokrooie geeft 1000 euro aan Melissa

Beste Meneer Pastoor en leden van de parochieraad,

Iik zou jullie weer eens willen bedanken voor de gulle steun aan mijn project.
Inmiddels, mede dank zij de steun van de parochie van Stokrooie hebben wij het afgelopen jaar en ook dit jaar weer veel vooruitgang kunnen boeken in het project.

Zoals jullie misschien reeds vernomen hebt van mijn vader kom ik in juni voor 2 maanden naar Belgie. Ik wil dan zeker van deze gelegenheid gebruik maken om jullie en misschien we andere parochianen te bedanken en enkele resultaten kenbaar te maken door middel van fotos of producten gemaakt in de verschillende dorpen waar ik werk.

Verder wil ik jullie alvast ook met enige trots verwijzen naar onze nieuwe website, waarmee wij hopen een breder publiek en potenciele kopers voor de producten te bereiken. Deze is ook mede tot stand kunnen komen door de gulle donaties van de parochianen uit Stokrooie. (www.yabal-handicrafts.com)

In de loop van volgende week zullen wij jullie ook verder informeren met onze laaste nieuwsbrief.

Maar nogmaals alvast hartelijk bedankt!

Vriendelijke groeten,

Melissa

Stokrooie steunt Melissa in Guatemala

n de 3e week van de vastentijd (7 maart 2010) met als thema “delen met mensen” werd in onze parochie gekozen om Melissa in Guatemala te steunen. Melissa is de dochter van Ivan en Gerda Wiam, die in Stokrooie wonen. Van haar ouders kregen wij attributen uit Guatemala om de kerk te versieren. Tijdens de viering bracht de trotse vader van Melissa de volgende tekst.

"Vooreerst hartelijk dank aan EH Pastoor en aan de parochieraad, die mij opnieuw toestaan om in het kort iets te vertellen over het vrijwilligerswerk van Melissa. Begin 2008 vertrok Melissa naar Guatemala en kwam terecht bij een organisatie genaamd Entremundos (tussen werelden).
Deze organisatie werd opgestart in 2005, hoofdzakelijk door Amerikaanse studenten, met als doel de Maya’s te helpen. Melissa was van bij haar aankomst erg bekommerd om het lot van de Mayavrouwen, en is dan ook met het project Yabal gestart (dwz Hoop).

Het doel van dit project is tweeledig:
1)  Het instant houden van eeuwenoude traditie van het heupwezen, dit dreigt verloren te gaan ingevolge de concurrentie van de industrie. Het voordeel van heupwezen is dat het thuis kan gebeuren en zonder hoge kosten voor aankoop weeftoestellen. Gaat evenwel minder vlug.

2) Het hoofddoel is evenwel er voor te zorgen dat deze vrouwen een duurzaam inkomen hebben, zodat ze hun kinderen kunnen laten studeren en dat er gevarieerd en gezond eten op tafel kan komen ( thans te eenzijdig:  hoofdzakelijk maïs). Daarnaast is het de bedoeling om de positie van de vrouw binnen het gezin te verbeteren en hun meer eigenwaarde te geven.

Naar wat gaat op dit ogenblik vooral de aandacht?
Kwaliteitsverbetering van de stoffen: Melissa heeft goede contacten met de Modeschool van Gent en met de faculteut Handelswetenschappen aan de Universiteit. Een laatste jaarstudent maakt zijn proefschrift over project Yabal. Hij doet hiervoor marktonderzoek in België en Europa.

Wat is tot op heden het resultaat:
Dit jaar (2010) wil Melissa dat allemaal verder uitwerken, vermoedelijk komt ze in juni eventjes terug naar België, om hier contacten te leggen en om verder afspraken te maken met de modeschool en met de Universiteit. Deze projecten blijven nog open voor de toekomst, maar beetje bij beetje en dankzij de steun van de parochie van Stokrooie, van de stad Hasselt en de provincie Limburg worden zij meer en meer werkelijkheid voor de Maya’s.
Waarvoor Melissa jullie allemaal hartelijk dankt."

 

Tekst: Theo Vallons

Benefietavond Melissa Wiams 2009 (verslag)

Een gelukkige Melissa Wians en haar ouders Gerda en Ivan waren zondag 18 januari in de wolken over de benefietavond in het Ontmoetingscentrum Stokrooie.

Er waren zeer veel inschrijvingen voor de kaas- en wijnavond. Vrienden en kennissen hielpen mee om alles in goede banen te leiden. De opbrengst voor deze avond ging volledig naar Melissa's weefproject Y’bal en Entremundos in Guatemala.

In de zaal stond een reuzescherm waardoor iedereen het mooie land Guatemala leerde kennen. Rond 19 uur nam een ontroerende Melissa het woord om iedereen te bedanken voor de steun die ze kreeg en voor de inzet van de vrienden en familieleden. Verder gaf ze met veel enthousiasme toelichting over het land Guatemala, zijn inwoners en hun huisvesting.

Natuurlijk kwam ook haar weefproject uitgebreid aan bod. In de nabije toekomst, wilt Melissa met haar collega’s een soort atelier oprichten. Maar hier is veel voorbereiding voor nodig, zoals de mensen te motiveren om anders te gaan te werken (ritme, planning) en aan bedrijfsbeheer te doen.

Tot slot had Melissa een aantal kledingstukken uit Guatemala meegebracht, die men kon kopen. We hopen met z'n allen dat de wens van Melissa om naaimachines aan te kopen in vervulling mag gaan.

Melissa vertrekt op 23 januari terug naar Guatemala, wij wensen haar een goede terugreis en veel geluk met het werk in Guatemala.

Tekst en foto's: Theo Vallons

Benefietavond - Melissa Wiams 2009

Zoals de meeste inwoners van Stokrooie wel weten is de Melissa Wiams, de dochter van Ivan en Gerda, begin 2008 als vrijwilligster gaan werken bij de maya's in Guatemala. Momenteel is ze even in Stokrooie, ze vertrekt opnieuw op 23 januari.

Kaas en Wijnavond
Om haar project te steunen organiseren we een benefietavond op zondag 18 januari. Deze gaat door in het Ontmoetingscentrum Stokrode vanaf 17 uur. Je bent van harte welkom, ook voor een babbel.

Presentatie project
Om 19 uur zal Melissa Wiams haar weefproject presenteren. De opbrengst van de avond gaat integraal naar het weefproject Y'bal en Entremundos in Guatemala.

Verder inlichtingen over haar project kan je vinden:
www.yabal.org/artisan en www.entremundos.org

Meer info: Ivan Wiams (tel 011/254619)

Zoek in Stokrooie.be

Onze sponsors

Schrijf je in voor de gratis Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een geschenk. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven.
Privacyverklaring 

Vul hier je gegevens in:

VRT NWS

Liveblog - Nog niet duidelijk hoe Israël zal reageren na eerste overleg oorlogskabinet, VN-Veiligheidsraad zit samen
In Israël is het opnieuw rustig na de aanval vanuit Iran van afgelopen nacht. Volgens het Israëlische leger zijn zowat alle 300 drones en raketten onderschept. De internationale gemeenschap, waaronder de G7, veroordeelt de luchtaanval. De VN-Veiligheidsraad zit momenteel samen. Voor Iran kan het hierbij als vergelding blijven. Maar hoe zal Israël reageren? Het Israëlische oorlogskabinet kwam vandaag samen, maar heeft daar voorlopig nog geen antwoord op. Herlees hier de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.
>> meer lezen

Weer voor Stokrooie