De erfgoedkoningen van Stokrooie

Uit de inzendingen van de wijk Stokrooie kozen Het Stadsmus en de Erfgoedcel voor de drie handgeschreven registers van de kerkfabriek Sint-Amandus, een inzending van Raymond Bruyninx en Jean Vanderspikken.

Je kan deze drie grote, dikke boeken van 5 tot 26 september 2010 bekijken in Het Stadsmus.

Dit is hun verhaal:

De kerkfabriek* van de parochie Sint-Amandus in Stokrooie bezit drie handgeschreven registers die gedurende meer dan 100 jaar minutieus vertellen hoe de financiële middelen van de parochie zijn beheerd. Wie ze vandaag wil lezen, moet zowel Nederlands, Frans en Latijn meester zijn.

Het eerste boek bevat de notulen (verslagen) van al de vergaderingen die de kerkraad, het bestuur van de kerkfabriek, heeft gehouden. De kerkraad vergaderde en vergadert nog altijd zo’n twee tot drie keer per jaar om de financiën van de kerk te bespreken of een nieuw bestuur te kiezen. Het onderhoud van de kerk en het beheer van talrijke stichtingen behoren tot de taak van de kerkraad. Het oudste verslag dateert van 1842 en heeft meteen ook te maken met de oprichting van de kerk. Tot dan was de gemeente Stokrooie afhankelijk van de parochie van Kuringen. Het laatste verslag in dit boek dateert van 2005.

De bouw en de inrichting van de kerk kunnen volledig uit dit boek worden afgelezen. Bijvoorbeeld, de Kruisweg die in 1924 werd aangekocht, kostte 14.000 frank. De belangrijkste schenkers kregen een vermelding op de schilderijen zelf.

Stichtingen werden opgenomen in het tweede boek (Kohier IIe Stichtingen/batingen). Het bevat notariële akten van gelovigen die geld of bezittingen schonken aan de kerk, meestal in ruil voor misvieringen, al dan niet na hun dood. Zo schonk een parochielid 1.000 frank op voorwaarde ‘Dat gemeld kerkfabriek zou laten celebreeren ten eeuwigen dage ter parochiale kerk van Sint-Amandus, zes gelezen missen ter eere van het H. Hart van Jezus, op vrije uur, op de zes eerste vrijdagen der zes eerste maanden van elk jaar.’

Ook het derde boek (Stokregister der fundaties) bevat een overzicht van alle stichtingen, zo’n 32 tussen 1834 en 1970.

De kerkfabriek beheert vandaag nog altijd deze stichtingen. De verslagen worden niet meer aangevuld in de oude boeken maar volgen de moderne weg van de computer. Ook de stichtingen zijn vandaag netjes in een computertabel geordend. Want vele van die notariële akten zijn ‘ten eeuwigen dage’ geldig. Bij elke wijziging wordt het bisdom op de hoogte gebracht.

Benieuwd of deze verslagen binnen 150 jaar ook nog zo vlot geraadpleegd kunnen worden.

* Een kerkfabriek is een openbare instelling die de materiële middelen beheert, nodig voor de uitoefening van de eredienst in de parochie.

Bron: Het Stadsmus Hasselt

Raymond Bruyninx en Jean Vanderspikken
Raymond Bruyninx en Jean Vanderspikken

Erfgoedkoning in Stokrooie

Misschien heeft u er al van gehoord. Het Stadsmus, het stadsmuseum van Hasselt, en de Erfgoedcel Hasselt zijn gestart met het project Erfgoedkoning. Vorige week kregen de inwoners van Stokrooie een brief over dit project. Wij zouden het heel erg leuk als jullie dit project en de oproep voor de mensen van Stokrooie ook op jullie website www.stokrooie.be konden opnemen.
 
Project Erfgoedkoning
Het Stadsmus en de Erfgoedcel Hasselt willen met dit nieuwe project alle Hasselaren rechtstreeks aanspreken over hun favoriete erfgoedstuk. De bedoeling is het begrip en de zorg voor erfgoed beter bekend te maken en Hasselaren te sensibiliseren en trots maken op ‘hun’ erfgoed.
 
Maand na maand, wijk na wijk worden de inwoners van de 24 Hasseltse wijken per brief uitgenodigd om elk een foto van hun favoriete erfgoedstuk in te zenden. Uit deze inzendingen wordt elke maand een Erfgoedkoning(in) gekozen. Die wordt dan geïnterviewd en gefotografeerd met zijn/haar erfgoedstuk en hij of zij krijgt een uitnodiging voor een geleid bezoek aan Het Stadsmus met zijn vrienden en familie. De foto krijgt een plaats in Het Stadsmus.
 
Boegbeeld van de campagne is gouverneur Herman Reynders met zijn oude uitrusting van de nationale basketploeg.
De wijken Sint-Hubertus (Runkst), Stevoort en Kuringen Centrum waren eerder al aan de beurt. Het resultaat ziet u op www.erfgoedkoning.be. Nu is Stokrooie aan de beurt. De inwoners van Stokrooie kregen de brief vorige week in de bus, nog tot 9 juli kunnen ze hun favoriete erfgoedstuk insturen bij Het Stadsmus, Guido Gezellestraat 2 in Hasselt of via hetstadsmus@hasselt.be of via www.erfgoedkoning.be.
 
Na Stokrooie volgen nog Tuilt, Schimpen, Sint-Jansheide, Banneux, Kermt, Spalbeek, Kiewit, Kiewit-Heide, Wimmertingen, Malpertuus, Rapertingen, Sint-Katarina, Sint-Kristoffel (Runkst), Sint-Lambrechts-Herk, Sint-Martinus, Ter Hilst, Godsheide, Hasselt Centrum, Heilig Hart en Heilig Kruis. Het hele project eindigt in april 2012.
 
Meer informatie vind u ook op de website www.erfgoedkoning.be of in bijgevoegde pdf.
 
Tekst en info: Stad Hasselt - Joanie Dehullu
Stedelijke Musea - Witte Nonnenstraat 19, 3500 Hasselt - Tel.: 011 23 98 5

Flyer "Word Erfgoedkoning zoals ik"
erfgoedkoning_flyer.pdf
Adobe Acrobat document 742.4 KB

Zoek in Stokrooie.be

Onze sponsors

Schrijf je in voor de gratis Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een geschenk. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven.
Privacyverklaring 

Vul hier je gegevens in:

VRT NWS

België stuurt dit jaar dan toch F-16-gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne
België gaat dit jaar dan toch F-16-gevechtsvliegtuigen leveren aan Oekraïne. Dat hebben premier Alexander De Croo (Open VLD) en Defensieminister Ludivine Dedonder (PS) aangekondigd. De regering wacht dus niet tot 2025 om de vliegtuigen te leveren, zoals aanvankelijk het plan was. Daarnaast wil de overheid ook luchtafweer leveren, ter waarde van ruim 200 miljoen euro. "Al wordt dat betaald met belastinggeld op geparkeerd Russisch geld", zegt De Croo.
>> meer lezen

Weer voor Stokrooie