Tuinen Dina Deferme geopend in de zomermaanden 2020

De tuin van 4 hectaren van tuin- en landschapsarchitecte Dina Deferme wordt buiten 'corona tijden' bezocht door bezoekers van over heel de wereld. Hij is beroemd voor zijn borders die alle maanden van de zomer compleet van kleur veranderen.

 

In juli, na de uitbundige rozenmaand juni, is er hoofdbloei vaste planten. Borders in purpertinten zijn Dina’s lievelingskleuren. Maar je hebt ook een prachtig verfrissende geel-blauw-oranje tuin, een kruidentuin, spiegelborder… Onder de honderd jaar oude eiken is er het schaduwterras uitkijkend op de paardeweide en de vijvertuin. Op talrijke terrassen, omgeven door prachtig bloeiende bloemen, kan je tot rust komen.

 

Op zondagnamiddag tussen 13 en 18u is iedereen welkom. Inkomprijs 6,00 € pp (als steun voor het onderhoud van dit park). 

Op weekdagen, behalve op maandag, ook open voor groepen op afspraak.

www.deferme.be

 

Tekst: Dina Deferme

Chinese cameraploeg komt naar tuin van Deferme in Stokrooie

HASSELT - Twee opvallende beelden zondag 29 juli in Stokrooie bij Hasselt. Ten eerste ligt de grote tuin van tuinarchitecte Dina Deferme er ondanks de aanhoudende droogte prachtig bij en nog opvallend: er streek zondageen cameraploeg uit China neer. Ze zijn in Vlaanderen om een promovideo te maken over de opvallendste tuinen en kozen die van Dina Deferme uit. De uiteindelijke bedoeling is om Chinese toeristen naar hier te lokken.

 

Beeld en tekst: TV-Limburg

Middaguitzending Radio 2 vanuit de tuin van Dina Deferme

Op woensdag 16 mei 2018 zendt Radio2 ’s middags (12u-13u) het programma Middagpost - met presentator Maarten Cox - live uit vanuit de romantische tuin van tuinarchitecte Dina Deferme in Hasselt. Je krijgt van haar tips om je vijver gezonder te maken.

Het Provinciaal Natuurcentrum lanceert tijdens de uitzending haar campagne om de kwaliteit van elke Limburgse vijver in kaart te brengen. Iedereen kan de komende maanden door middel van een vragenlijst de kwaliteit van zijn of haar vijver onderzoeken en zo krijgen we een goed beeld van de gezondheid van onze vijvers. Want vijvers zijn belangrijk voor planten en dieren, maar zorgen ook voor rust en verkoeling.

Info: Radio 2 Limburg

Tuinarchitecte Dina Deferme uit Stokrooie tekent meerjarig contract in China

Dina Deferme, bekend van haar opentuin in Stokrooie kreeg een meerjarencontract bij een groot ontwerpbureau in het Chinese Chengdu. En in Sjanghai, de grootste stad van China, kreeg ze de opdracht om als enige Europese één van de tuinen voor de enorme ‘Gardenshow 2018’ vorm te geven. 

 

Dina Deferme kan het nog altijd niet geloven. “Het begon allemaal enkele jaren geleden, toen een Chinese journaliste op een mooie zomerdag mijn tuin bezocht" zegt Dina. "De journaliste was blijkbaar zo gecharmeerd dat ze me toevertrouwde dat ze me beroemd zou maken in China". In de herfst van 2015 verscheen er een acht pagina’s tellend artikel in het populaire blad ‘Trends Home’ in China (zie artikel lager op deze pagina).

 

De daaropvolgende maanden contacteerde een reisbureau me met de melding dat er interesse was vanuit China om in groep mijn tuin in Stokrooie te bezoeken. En in de zomer van 2016 kregen we de eerste superenthousiaste Chinese tuinvrienden over de vloer. Ondertussen zijn er heel wat Chinese bloemenliefhebbers in Stokrooie op bezoek geweest, samen met een Chinese TV-ploeg. Die crew is hier drie dagen gebleven en maakte een zes minuten durend filmpje over onze toontuin in Stokrooie dat intussen op zowat elke Chinese tv-zender getoond werd.” 

 

Chinees architectenbureau

In september 2017 kreeg Dina een uitnodiging in de bus van een architectenbureau uit het Chinese Chengdu. Na vijf fantastische dagen heb ik daar een contract van samenwerking getekend. Dina Deferme: "Ik zal voor het bureau tuinen ontwerpen voor hun klanten. Dat kan ik perfect thuis doen. Maar wel met de planten van ginds. Dat is dus mijn bezigheid nu: het bestuderen van planten die een mediterraan klimaat aankunnen, zoals in China.”

 

Gardenshow 2018

Na vijf dagen vloog Dina verder naar Sjanghai om de site te gaan uitkiezen waar ze de tuin voor het de "Gardenshow 2018" moet ontwerpen. “Tegen midden december bezorg ik hen het ontwerp en kunnen ze aan de uitvoering beginnen. Net voor de start van het festival in maart 2018 ga ik terug naar Sjanghai om alles te controleren. En na de openingsceremonie, waar ze me absoluut bij willen hebben, keer ik terug naar Stokrooie” vertelt een trotse Dina. "Maar mijn uiteindelijke doel blijft zo veel mogelijk Chinezen naar Limburg loodsen. Naar mijn tuin in Stokrooie, maar ook naar bezienswaardigheden in de buurt.”

 

Tekst: Marc Deferme - bron HBVL

Foto: Sven Dillen (HBVL) 

 

Foto: Sven Dillen
Foto: Sven Dillen

Openingsuren tuin 2017

De romantische tuin van Dina Deferme kan je gaan bezoeken iedere zondagnamiddag van 13 tot 18 uur in de maanden juni - juli en augustus. Mocht je een andere dag willen dan kan dat ook, maar dan telkens op afspraak. 

Openingsuren 2016

De tuin is iedere zondag van juni, juli en augustus enkel in namiddag open voor individueel bezoek (van 14 tot 18 uur).

Hasseltse speculaas voor Dina Deferme

HASSELT - De gekende tuinarchitecte Dina Deferme kreeg vanwege het Stadsbestuur van Hasselt de speculaas van de maand. Deze onderscheiding wordt verleend aan Hasselaren die hun stad op bijzondere wijze in de spotlights zetten.

 

Dina Deferme beleefde onlangs de verrassing van haar leven. Vanuit China kreeg ze een exemplaar van een luxe magazine dat maar liefst acht bladzijden aan haar tuin in Stokrooie besteedde. Dina: "Vorige zomer kreeg ik bezoek van een Chinese gaste, zij verbleef bijna een halve dag in de tuin, en ze nam veel foto's. BijZe nam afscheid met de woorden 'I'll make you very famous in China'. En inderdaad, wat later viel het nummer in de brievenbus."

Dina Deferme mocht de Hasseltse speculaas ontvangen uit de handen van burgemeester Hilde Claes.
Dina Deferme mocht de Hasseltse speculaas ontvangen uit de handen van burgemeester Hilde Claes.

De tuin van Dina Deferme

Dina Deferme bekend tot in China

STOKROOIE - De gekende tuinarchitecte Dina Deferme beleefde onlangs de verrassing van haar leven. Vanuit China kreeg ze een exemplaar van een luxe magazine dat maar liefst acht bladzijden aan haar tuin te Stokrooie besteedde.

 

Dina: “Het verhaal begint in de zomer van 2015 toen ik een telefoon van een meisje kreeg met de vraag of haar Chinese vriendin een bezoek aan onze tuin mocht brengen. Enkele dagen later arriveerde onze Chinese gaste met een cadeautje onder de arm.”

De Chinese bezoekster verbleef bijna een halve dag in de tuin en het viel Dina op dat ze redelijk veel foto’s nam. “Bij haar vertrek nam ze afscheid met de woorden “I’ll make you very famous in China’. Ik glimlachte en had al van vele bezoekers gehoord dat ze mijn tuin zouden aanbevelen bij hun vrienden; maar in China?”

“Enkele dagen geleden kreeg ik evenwel een mailtje vanuit China. Onze bezoekster van toen bleek een journaliste te zijn die de wereld afreisde op zoek naar mooie tuinen. Ze vertelde ook nog dat ze een reportage van 8 pagina’s in haar magazine had geplaatst, waar we een exemplaar van krijgen. Er heeft zelfs een vliegtuigmaatschappij contact met mij genomen, omdat ze in juni een reis van een week naar Limburg plannen. Onze tuin zou het uitgangspunt vormen van hun verblijf.”

 

Openingsuren 2015

We hebben hard gewerkt en de tuin staat er weelderig op. Iedereen is van harte welkom vanaf zondag 7 juni tot en met de laatste zondag van augustus.

Groeten
Dina 

Foto: Robert Mavic

Openingsuren 2014

Van harte welkom, iedere zondag open nog tot einde augustus 2014 voor individueel bezoek van 10 tot 18u
Voor groepen op afspraak - alle dagen behalve maandag

Groeten

Dina

Foto's: Dina Deferme

Deze prachtige 4 ha grote Engels getinte tuin van tuinarchitecte Dina Deferme bevindt zich in een landelijke omgeving niet ver van Hasselt. Een tuin vol verrassingen, waar elk deel pure rust uitstraalt en boeit door een unieke sfeer.
De indrukwekkende borders veranderen elke maand van kleur. Komt zeker eens langs, Dina zal met veel plezier gids zijn in haar romantische tuin.

Open: iedere zondag van juni, juli en augustus van 10 uur tot 18 uur (honden niet toegelaten)
Inkom: (5€ tvv de zwaar verbranden)
Groepen: (min 20 personen) op afspraak van dinsdag tot zaterdag 8€ pp. - inbegrepen: geleid bezoek, koffie of thee.

De Romantische tuin.
Contactpersoon: Dina Deferme.
Beuzestraat 64 Stokrooie (Hasselt)
info@deferme.be
Tel 011/256458
GSM 0475577408

Tekst: Theo Vallons
Foto's: Dina Deferme 

Weet jij hoe ‘romantiek’ ruikt? In de romantische tuin van tuinarchitect Dina Deferme en Tony Pirotte vind je vele geuren die je misschien doen denken aan een romantisch uitje. Deze 4 ha grote tuin is opgedeeld in tuinkamers waar je kunt genieten van een onderscheiden en bonte verzameling vaste planten, rozen, klimplanten en heesters.

Adres: Beuzestraat 64 - 3511 Stokrooie-Hasselt
Tel & Fax: 011 - 25 64 58
Open: iedere zondag in juni, juli en augustus van 10 tot 18 uur
Inkom: ten voordele van de Belgische Brandwonden Stichting


Website: www.deferme.be

Zoek in Stokrooie.be

Onze sponsors

Schrijf je in voor de gratis Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een geschenk. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven.
Privacyverklaring 

Vul hier je gegevens in:

VRT NWS

Franse president Macron sluit sturen van westerse troepen naar Oekraïne in de toekomst niet uit
De Franse president Emmanuel Macron sluit het sturen van westerse troepen naar Oekraïne niet uit. "Er is voorlopig geen consensus over, maar we mogen in de toekomst niets uitsluiten", zei hij na een Europese top over steun aan Oekraïne. Een 15-tal landen gaat wel een "munitiecoalitie" vormen om munitie aan te kopen voor Oekraïne.
>> meer lezen

Weer voor Stokrooie

Volg ons op Twitter