Beheerders: Annelotte Bollen en Katleen De Ceulaer

Oprichting BIN (Buurt Informatie Netwerk) Stokrooie

De veiligheid van elk van ons ligt ons nauw aan het hart. Daarom werd er enige jaren geleden een whatsapp groep gemaakt waarin buren van Stokrooie elkaar kunnen verwittigen als er iets verdacht gebeurt bij hen in de straat. 

In 2020 stond alles klaar om nog een stap verder te gaan, en een samenwerking met Stad Hasselt en de Politie op te starten, in de vorm van een Buurt Informatie Netwerk (BIN). Hierbij wordt er informatie verspreid door de politie naar uw eigen GSM, indien er verdachte dingen bij u of mij in de straat gebeuren. 

 

Omwille van Corona kon dat project BIN toen niet gelanceerd worden, maar begin 2022 is de draad nu terug opgepikt met een werkgroep van drie personen. 

 

Heb je zin om hier mee je schouders onder te zetten bij de praktische uitwerking (uitdelen van brieven in elke brievenbus), laat ons dan zeker iets weten. 

 

Mail naar : bin.stokrooie@gmail.com (annelotte) of bel naar 0473 778421 (goedele) 

Team BIN Stokrooie (Ludwig Clabots, Annelotte Bollen en Goedele Sohl) 

UPDATE: Omwille van coronavirus infoavond uitgesteld !

De Stad Hasselt heeft beslist om de geplande infoavonden van  het Buurtinformatienetwerk (BIN) uit te stellen naar een latere nog te bepalen datum. Alles heeft te maken met de recente ontwikkelingen ivm het coronavirus. 

Infoavond op woensdag 1 april (geen grap)

Op woensdag 1 april om 19h30 vindt er een infoavond plaats in het Ontmoetingscentrum Stokrooie. Hier komen de Stad Hasselt en de Politie Limburg Regio Hoofdstad het BIN netwerk toelichten. We verzamelen die avond dan ook de eerste aanmeldingen voor het BIN. Meer informatie volgt nog via een uitnodiging in je brievenbus.

Buurtpreventie Stokrooie

Doel

De buurtpreventie van Stokrooie heeft als doel de bewoners van onze mooie wijk samen te brengen en te informeren over mogelijke onveilige situaties.

Hierbij denken we in de eerste plaats aan het delen van verdachte of onveilige situaties, maar het kan ook gaan over preventietips en onrustwekkende verdwijningen.

 

Bel éérst 112 of de locale politie, ook als je niet zeker bent

De buurtnetwerken zijn geen kanaal naar de politie of de nooddiensten! Bij gevaarlijke of verdachte situaties contacteer je nog altijd éérst de politie, brandweer of ziekenwagen via 112. Je kan ook de lokale politie contacteren

 

En ook als je niet zeker bent of er wel echt iets aan de hand is, kan een melding aan de politie geen kwaad. Er volgt geen boete na een eerlijke melding van een ongeruste burger als dat toch vals alarm blijkt te zijn. Je krijgt wél een boete als het om opzettelijke valse meldingen gaat (bijvoorbeeld als grap).

 

WhatsApp buurtpreventie (WABP)

Via WhatsApp kunnen we als burgers onder elkaar communiceren. Dit is handig omdat we op die manier elkaar snel op de hoogte kunnen brengen van mogelijke problemen, ook problemen die niet noodzakelijk gemeld moeten worden aan de politie maar wel gevaarlijk zijn (kapotte verlichting, gladde stoepen, ...). Daarnaast kunnen we twijfelaars aansporen om hun melding ook bij de politie te doen. 

 

We werken met 2 groepen, een ALARM-groep voor de eerste melding in dringende situaties, en een INFO-groep voor minder dringende situaties en om aanvullende informatie te geven over alarmberichten. Als lid wordt je aan beide groepen toegevoegd, je kan de meldingen voor de INFO groep uit zetten zodat u niet voor elke reactie een geluid hoort. Voor de ALARM-groep kan je het meldingsgeluid eventueel wat luider dan normaal zetten.

 

Aanmelden
Aanmelden kan via wabp.stokrooie@gmail.com met vermelding van je naam, adres en gsm nummer.

Meer informatie over dit systeem en een overzicht van alle geregistreerde WhatsApp groepen: www.wabp.be

Buurtinformatienetwerk (BIN) - Nieuw in 2020!

 

Dit jaar start het Hasseltse stadsbestuur, in samenwerking met de lokale politie Limburg Regio Hoofdstad; met de oprichting van buurtinformatienetwerken. Zij werken hiervoor met de alarmeringsmodule BIN via het platform van Be-Alert. 

 

Een BIN netwerk is een groep van burgers die rechtstreeks berichten ontvangen van de politie. Via Be-Alert is dit naar keuze een sms, email of telefonisch (audiobestand). De politie beslist hierbij welke BINs gealarmeerd worden en welke informatie er gedeeld wordt. Er stroomt dus enkel informatie van de politie naar de burgers in een bepaalde zone, niet andersom (dus je kan geen melding doen via dit systeem) en niet tussen burgers onderling. 

 

Als beheerders van de WABP groep hebben we ons vrijwillig opgegeven om ook het BIN te beheren. Op die manier kunnen we de leden van het ene systeem vragen ook aan te sluiten bij het andere systeem en beide communicatiekanalen combineren.

 

Op woensdag 1 april om 19h30 vindt er een infoavond plaats in het Ontmoetingscentrum Stokrooie. Hier komen de Stad Hasselt en de Politie Limburg Regio Hoofdstad het BIN netwerk toelichten. We verzamelen die avond dan ook de eerste aanmeldingen voor het BIN. Meer informatie volgt nog via een uitnodiging in je brievenbus.

 

Contactgegevens voor het aanmelden voor het buurtinformatienetwerk volgen later, na de infoavond.

Zoek in Stokrooie.be

Onze sponsors

Schrijf je in voor de gratis Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een geschenk. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven.
Privacyverklaring 

Vul hier je gegevens in:

VRT NWS

Liveblog formatie - Formateur Diependaele praat morgen al met Mahdi en Depraetere, echte onderhandelingen starten mogelijk volgende week 
Federaal informateur Bart De Wever (N-VA) heeft verslag uitgebracht bij de koning over zijn opdracht. Die heeft zijn opdracht met een week verlengd. Op Vlaams niveau geven zowel N-VA, Vooruit als CD&V aan dat ze bereid zijn om onderhandelingen op te starten. Matthias Diependaele (N-VA) zal die formatiegesprekken leiden. Volg de formatie op de voet in onze liveblog.
>> meer lezen

Weer voor Stokrooie