Petanque

Roger Motmans trakteerde zijn petanquevrienden

Donderdag 10 maart 2022 was een feestdag voor de petanqueclub. Roger Motmans werd 70 jaar. En om deze mijlpaal te vieren trakteerde hij de petanqueclub op een buffet je met heerlijke lekkernijen.

 

Proficiat en nog vele jaren

De petanque vrienden. 

Tekst en foto: Jeannine Philippens

Feest bij de petanqueclub - Adeline Nijs is 70 jaar geworden

Het was een feestelijke donderdag bij de petanqueclub Zondag 24 oktober 2021 werd onze voorzitter 70 jaar en dat hebben we uitbundig gevierd. 

Zijn vrouwtje zorgde voor vele lekkere hapjes, en en een koele drink. 

Het weer zat mee, het was een gezellige avond die we niet snel gaan vergeten. 

 

Bedankt voorzitter. 

Tekst en foto's: Jeannine Philippens

Petanqeclub Stokrooie behaalt brons

Op zaterdag 4 september 2021 had in Heusden-Zolder op de pleinen van Olympia aan De Veen, het jaarlijkse petanquetoernooi plaats. Er waren maar liefst 28 ploegen van telkens 3 spelers ingeschreven zodat er behoorlijk wat concurrentie was en de spanning soms te snijden viel.


Ook de petanqueclub van Stokrooie was vertegenwoordigd met Adeline Nijs, Maurice Nijs en Jeannine Philippens. En dat ze de eer van Stokrooie met verve verdedigd hebben blijkt uit de uitslag. Ons trio werd derde en behaalde de bronzen medaille.


Proficiat aan het team van Stokrooie!

Tekst Ingrid Schepers
Foto's: Jeannine Philippens
Bron: Theo Vallons en Internetgazet Heusden-Zolder

Mijlpalen gevierd bij Petanqueclub Stokrooie

Er worden ook mijlpalen gevierd. Irene en jean waren op 12 augustus 2021 vijftig jaar getrouwd en trakteerde met een lekker ijsje. 

De ijskar kwam de parking op gereden en we werden verwend en het smaakte. 


Op 2 september. werd Gaston Vanduren 65 jaar en weer werden we verrast. 

Gaston kwam met zijn Traktor, friteuse en trakteerde met een zakje heerlijke zelfgemaakte frietjes. Het is er gezellig in onze petanqueclub

Tekst en foto's: Jeannine Philippens

Petanquebaan overkapping plechtig ingehuldigd in Stokrooie

Donderdag 26 augustus 2021 werd om 19u onder grote belangstelling van de petanquespelers de overkapping ingehuldigd door onze Schepen van sport Habib El Ouakili en Schepen Joske Dexters Ombudsdienst, burgerlijke stand en bevolking.

 

De Schepen van sport had positieve woorden over de petanqueclub Stokrooie, over de groei van onze club en de properheid van onze petanquebanen. Samen met de Schepenen toosten wij met een lekkere cava.    

Tekst en foto's: Theo Vallons

 

Petanqueclub Stokrooie in rouw (5 augustus 2021)

Gaston Rijckx was jaren een vaste speler bij de petanqueclub Stokrooie. Hij kwam graag naar Stokrooie om een balletje te gooien en ook tussen het volk te zijn. Hij vond zijn plezier op de petanquebaan. Maar opeens liet zijn gezondheid hem in de steek. Op 27 juli is hij van ons heengegaan. Het afscheid had plaats op 5 augustus in het crematorium van Hasselt. Vele spelers van de petanqueclub waren aanwezig om de laatste groet te brengen aan Gaston. Jeannine Philippens zorgde voor de muziek, bloemstuk en een tekst die werd voorgelezen.  

Tekst en foto: Theo Vallons 

 

Gaston Rijck is op de foto de man met de blauwe pet (2e van links)

 

Petanquebaan in Stokrooie overkoepeld (juli 2021)

Begin juli heeft de stad Hasselt in Stokrooie op een van de 3 petanquebanen een overkoepeling geplaatst. Daar zijn de deelnemers van de petanqueclub heel blij mee. Op vijf jaar tijd is de petanqueclub uitgegroeid met heelwat leden. Aan het OC Stokrode wordt twee keer per week gespeeld op maandag en donderdag vanaf 18.30u.  

Tekst en foto: Theo Vallons

Nieuwe petanquebaan in gebruik te Stokrooi (april 2018)

 

De petanqueclub in Stokrooie is op twee jaar tijd erg gegroeid. Elke donderdag spelen we een potje petanque. In de winterperiodes om 14u en in zomerperiodes om 18u en dat telkens aan het OC Stokrode. 

 

We waren zeer blij dat er een derde petanquebaan werd aangelegd door de Stad Hasselt. Dit moest gevierd worden met alles erop eraan. De schepenen van de stad Hasselt Habib El Ouakili en Kevin Schouterden waren aanwezig om de nieuwe petanquebaan te openen. Daarna mochten we klinken op een lekker glas cava.  

Tekst en foto's: Theo Vallons

Stokrooie beschikt over een eigen petanquebaan in openlucht. Deze werd aangelegd (en onderhouden) door de Sportdienst van de Stad Hasselt. Je vindt de petanquebaan aan de voorzijde van het Ontmoetingscentrum (Sint-Amandusstraat) en je mag hier vrij petanque komen spelen. De baan is dag en nacht toegankelijk. Enkel de metalen of houten ballen, die moet je zelf meebrengen...

CONTACT

Theo Vallons

Waterlozestraat 90

3511 Stokrooie

Tel: 011/87 18 01

Stokrooie: de petanqueliefhebbers van 26 mei 2016

De Sportdienst Hasselt wil gedurende de maanden mei, juni en juli petanque promoten in de verschillende wijken van Hasselt. De laatste donderdag van de maand is de beurt in Stokrooie. Donderdag 30 juni om 19u kunnen de petanque liefhebbers zich uitleven. Een monitor van de Sportdienst Hasselt zal ons met veel plezier bijstaan.

De Sportdienst Hasselt leert je de regels en technieken aan en trekt het spel op gang. Naast een beetje beweging, ook het ideale moment om je buurtbewoners te ontmoeten en/of leren kennen! Het petanquecircuit wordt begeleid door de monitoren en vrijetijdsmedewerkers van de Sportdienst van Hasselt in nauwe samenwerking met de plaatselijke wijksportraad.

Op donderdag 26 mei hebben wij het startschot gegeven aan het ontmoetingscentrum Stokrode in Stokrooie. Het was een plezante avond. Diegene die het gemist hebben: er is op 30 juni opnieuw een kans om erbij te zijn. Aanvang: 19u.

 

Het zou mooi zijn om later meer gebruik te maken van onze petanquebanen in Stokrooie.  

 

Tekst en foto: Theo Vallons

 

Hasselt Petanque 2016

Hasselt Petanque!

Petanque is een eenvoudige, maar vooral gezellige sport, die je op heel wat plaatsen
in Hasselt kan beoefenen. De Sportdienst haalt telkens de laatste week van de
maanden mei, juni & juli haar beste ballensetjes uit de kast en trekt met een
petanquecircuit door de Hasseltse wijken. Zie dat je ons niet mist, als we bij jou in de
buurt passeren!

Wat?
De Sportdienst leert je de regels en technieken aan en trekt het spel op gang . Naast
een beetje beweging, ook hét ideale moment om je buurtbewoners te ontmoeten
en/of leren kennen! Het petanquecircuit wordt begeleid door de monitoren en
vrijetijdsmedewerkers van de Sportdienst in nauwe samenwerking met de
plaatselijke wijksportraad.

Waar en wanneer?
Er staat op onderstaande data telkens een sessie op 2 locaties gepland.
We starten telkens om 19 uur.

MAANDAG 23 mei, 27 juni & 25 juli 2016
- Centrum, Vlindersstraat
- Kuringen, Frambozenstraat

 

 DINSDAG 24 mei, 28 juni & 26 juli 2016
- Centrum, Hogevijf Campus Stadspark, Casterstraat 77
- Godsheide,o.c. Malpertuus, Vossenbergstraat 56


WOENSDAG 25 mei, 29 juni & 27 juli 2016
- Centrum, Hollandsveldlaan 32A (achter Hasselts toneel)
- Stevoort, de Libottonstraat


DONDERDAG 26 mei, 30 juni & 28 juli 2016
- Kuringen, Gierkensstraat
- Stokrooie – o.c. Stokrode, Sint-Amandusstraat 18

 

Je hoeft je niet in te schrijven. De sessies zijn volledig gratis.
Iedereen is welkom! Petanque is een sport voor iedereen, voor jong en oud!
Wil jij ook een petanquecircuit organiseren in jouw buurt? Geef de Sportdienst vast
en zeker een seintje!

 

INFO
Sportdienst Hasselt
Tel. 011 23 94 49
sport@hasselt.be

Folder Petanque - Stad Hasselt 2016
petanque_folder_2016_A5.pdf
Adobe Acrobat document 10.3 MB

Oprichten van een clubje

Tijdens het ZOMER-DROOM-FEEST 2007 hebben we leren kennismaken met deze mooie sport en waren er zeer veel mensen die interesse hadden.

DAAROM........
Willen we graag een "clubje" oprichten, enkel als ontspanning.
- We gooien een balletje en doen een babbeltje met nieuwe vrienden.
- We helpen jullie aan het nodige materiaal.
- We hebben ook de reglementen zodat alles vlot en sportief kan verlopen.

Lijkt je dit wat? Bel dan naar Theo Vallons (Wijksportraad): 011/871801
Of loop even langs bij Theo: Waterlozestraat 90

Dit aanbod is niet datum gebonden en dus vandaag ook nog geldig.

Spelregels

Bij petanque (in het frans Pétanque) is het de bedoeling om de metalen ballen zo dicht mogelijk bij een klein houten balletje (de but) te werpen of te rollen. De afstand vanwaar de spelers werpen tot het klein houten balletje kan variëren van 6 tot 10 meter.

Petanque kan zowel individueel als in teamverband gespeeld worden, waarbij een team kan bestaan uit twee of drie spelers. Men noemt dit ook wel doublette en triplette. Individueel noemt men ook tête-à-tête waarbij elke speler 3 ballen heeft. In geval met drie spelers per team wordt gespeeld, heeft elke speler 2 ballen. De metalen ballen hebben een diameter tussen 70,5 en 80 millimeter, en een gewicht tussen 650 en 800 gram. De but heeft een diameter tussen 25 en 35 millimeter.

Het team dat de wedstrijd mag beginnen wordt bepaald door loting. Degene die de toss wint, trekt een cirkel met een diameter tussen de 35 en 50 centimeter en gooit het but uit op een afstand tussen de 6 en 10 meter. Het team dat het but werpt, werpt ook de eerste boule en probeert deze zo dicht mogelijk bij het but te plaatsen. Daarbij moet er op gelet worden dat de voeten in de cirkel staan en zij niet van hun plaats mogen komen voordat de geworpen boule de grond heeft geraakt.

Vervolgens mag de tegenpartij proberen een boule dichter bij het but te plaatsen, de bal van het andere team te verplaatsen (tirer of schieten) of het but te verplaatsen. Het team dat het dichtste bij het but ligt, speelt pas weer als de tegenstander beter ligt of geen boules meer heeft.
In het laatste geval mag dat team proberen meer punten te scoren door boules dichterbij te brengen dan de beste van de tegenstander. Voor elke boule die een speler dichter heeft geplaatst dan de tegenpartij krijgt men een punt (max. 6 punten bij triplette en doublette).

Dan is de ronde of mène voorbij. Het team dat heeft gescoord, trekt een cirkel op de plaats waar het but lag en gooit hem opnieuw, waarna de volgende mène begint. Het spel eindigt als een team het eerste 13 punten heeft behaald.

Meer info bij de Petanque Federatie Vlaanderen

(bron Wikipedia)

Zoek in Stokrooie.be

Onze sponsors

Schrijf je in voor de gratis Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een geschenk. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven.
Privacyverklaring 

Vul hier je gegevens in:

VRT NWS

Jongen (19) neergestoken aan schoolpoort van Spectrumcollege in Lummen: "Geen leerling van school betrokken"
Aan het Spectrumcollege in Lummen is een 19-jarige jongeman uit Lummen neergestoken. Volgens de directie is er niemand van de school bij het incident betrokken. Het slachtoffer is met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, maar verkeert niet in levensgevaar. De verdachte is een 18-jarige jongen, ook afkomstig uit Lummen. Voorlopig is er geen duidelijkheid over de aanleiding.
>> meer lezen

Weer voor Stokrooie