Crowdfunding opgestart voor De Groene Delle

PERSBERICHT 

 

Limburgs Landschap kan de Groene Delle verwerven 

De voorbije jaren balanceerde natuurgebied De Groene Delle tussen een industrie- of natuurbestemming. In 2020 hakte minister Zuhal Demir de knoop door. Dankzij meer dan 40.000 handtekeningen werden de plannen om natuur om te zetten naar industrie – van tafel geveegd. Een verdienste van het actiecomité ‘Vrienden van de Groene Delle’ die alle zeilen bijzetten om het natuurgebied te beschermen. Heel wat partners hielpen mee om dit reddingsplan tot een goed einde te brengen. Ook natuurverenging Limburgs Landschap vzw streed mee. 

 

Maar de strijd is nog niet voorbij. De snelste en beste manier om deze groene long definitief als natuurgebied te beschermen, is een aankoop door een erkende natuurvereniging. Limburgs Landschap vzw krijgt nu deze unieke kans! “Maar om deze grote aankoop van ruim 27ha te realiseren, is er – naast de subsidies die wij voor deze aankoop mogelijk ontvangen – nog een bedrag van 85.000€ aan eigen inbreng nodig,” vertelt Dirk Ottenburghs, communicatiemedewerker bij Limburgs Landschap vzw. 

 

“Daarom doen wij een oproep jou aan het grote publiek om ons te helpen om deze som bij elkaar te krijgen. Elke storting brengt ons weer een stapje dichter bij de definitieve bescherming van De Groene Delle.” Via een crowdfunding of ‘publieksfinanciering’probeert de Limburgs natuurorganisatie mensen warm te maken om hen te steunen om dit zeer belangrijke project te realiseren. “Kleur samen met ons de Groene Delle voor altijd groen! Is onze slogan” aldus Dirk Ottenburghs. 

 

Redenen genoeg 

Volgens Limburgs Landschap vzw zijn er tal van redenen waarom deze aankoop zo belangrijk is. Het verwerven en beschermen van de Groene Delle is een zeer belangrijke stap in de definitieve bescherming van dit natuurgebied. Waarom we dit moeten beschermen? 

 

1. Natuur dichtbij 

Het is de voorbije periode duidelijk gebleken. Iedereen heeft nood aan natuur dichtbij. Niet enkel om er te gaan ontspannen, maar gewoon omdat het gezonder leven is – zowel fysiek als mentaal – in een groenere omgeving. Daarom moeten we alle natuur die we hebben, beschermen en koesteren. We kunnen ons niet veroorloven om nog meer natuur te verliezen. Elke m2 telt. 

 

2. Biodiversiteit 

Het gaat in de Groene Delle om waardevolle natuur. Het aantal soorten is enorm. Hun leefgebied – ook al is het deels – inpikken zou een grote flater zijn. De maatschappij dringt nu al heel veel soorten terug in wat er overblijft van hun biotopen. Geef de natuur de ruimte die ze verdient. 

 

3. Verbinding 

Dit natuurgebied vormt een verbinding tussen verschillende grotere natuureenheden. Het is als het ware een stapsteen tussen de natuurrichtlijngebieden aan beide zijden van het Albertkanaal. Deze is belangrijk voor de ontwikkeling en migratie van populaties van een lange reeks aan soorten. 

 

4. Klimaat 

De opwarming van de aarde is een feit. We weten ondertussen dat de natuur met zowel bossen als natte natuur in deze strijd een grote bondgenoot is. Nu blijkt dat beide natuurtypes in de Groene Delle aanwezig zijn. We mogen deze ‘groene long’ dus echt niet verliezen. 

 

5. Water 

Verdroging en een te lage waterstand. Een immens probleem dat op ons afkomt. Natuurgebieden waar we water kunnen bufferen, zijn dan ook cruciaal. Ook in deze strijd speelt de Groene Delle een belangrijke rol.

 

Meer info : www.limburgs-landschap.be 

Facebook: limburgs landschap 

 

Wil je doneren? Heel graag en hier kan het
https://crowdfunding.limburgs-landschap.be

 

  

Wat is Limburgs Landschap vzw? 

Natuurvereniging Limburgs Landschap vzw is in Vlaams Limburg actief en streeft sinds 1971 naar meer natuur in Limburg. In de eerste plaats gebeurt dat door natuurgebieden aan te kopen, te beheren en in te richten. Daarnaast laat Limburgs Landschap vzw iedereen kennis maken met haar natuur door de beheerde gebieden zoveel mogelijk open te stellen. Intussen heeft Limburgs Landschap vzw zo’n 2250 ha natuur onder haar hoede! 

 

Foto: Jan Leijskens
Foto: Jan Leijskens
Foto: Marcel Smeers
Foto: Marcel Smeers
Foto: Denise Dubois
Foto: Denise Dubois

Zoek in Stokrooie.be

Onze sponsors

Schrijf je in voor de gratis Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een geschenk. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven.
Privacyverklaring 

Vul hier je gegevens in:

VRT NWS

"Schokkend" en "flagrante schending van internationaal recht": wereld reageert scherp na Israëlische luchtaanval op Rafah
De Israëlische luchtaanval op een tentenkamp in Rafah lokt heel wat internationale kritiek uit. Bij die aanval kwamen volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid dan ook 45 mensen om het leven en geraakten nog eens 249 anderen gewond. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu geeft aan dat "iets drastisch is foutgegaan", maar dat Israël de zaak onderzoekt. Verschillende landen veroordelen de aanval en willen de druk opvoeren om het offensief in Rafah stop te zetten, zoals het Internationaal Gerechtshof in Den Haag recent heeft bevolen.
>> meer lezen

Weer voor Stokrooie