De Groene Delle - actueel - recent nieuws

Crowdfunding voor De Groene Delle door Limburgs Landschap

De snelste en beste manier om deze groene long definitief als natuurgebied te beschermen, is een aankoop door een erkende natuurvereniging. Limburgs Landschap vzw krijgt nu deze unieke kans! “Maar om deze grote aankoop van ruim 27ha te realiseren, is er – naast de subsidies die wij voor deze aankoop mogelijk ontvangen – nog een bedrag van 85.000€ aan eigen inbreng nodig,” vertelt Dirk Ottenburghs, communicatiemedewerker bij Limburgs Landschap vzw.
Lees meer

Start voor 'De Vrienden van De Groene Delle'

Woensdag 31 september 2020 was het niet alleen een ontbijtbabbel voor het actiecomité om feestelijk het behoud van de Groene Delle te vieren. Maar ook was het de start van de kerngroep van de "Vrienden van de Groene Delle". Deze nieuwe vriendenkring wil nadenken en werken over de concrete plannen op welke manier we de Groene Delle kunnen opwaarderen. Meer lezen

Het is beslist !

Groene Delle blijft definitief natuurgebied ! 

Mededeling van Minister Zuhal Demir aan de Vlaamse Regering
11/09/20

Lees de integrale mededeling van Minister Zuhal Demir tijdens de ministerraad van de Vlaamse Regering op 11 september 2020. Hierin verklaart ze officieel dat het GRUP wordt stopgezet en dat de Groene Delle behouden blijft als natuurgebied.

Ze verklaart in de mededeling tevens: 
"Gezien de resultaten van het openbaar onderzoek zal het ontwerp RUP zoals voorlopig vastgesteld door de Vlaamse Regering op 15 mei 2020, niet worden voorgelegd aan de Vlaamse Regering met het oog op definitieve vaststelling ervan. De procedure wordt stopgezet zodat er daarna ook geen formele procedurestappen volgen

Door de procedure stop te zetten wordt bijgevolg het volledige dossier gesloten, dient de Vlaamse Regering zich hierover niet meer uit te spreken en stoppen bijgevolg alle juridische beroepsmogelijkheden.

 

Lees de volledige mededeling in de PDF 

Mededeling van Minister Zuhal Demir tijdens ministerraad 11/09/2020
Mededeling aan Vlaamse Regering door min
Adobe Acrobat document 132.4 KB

Zuhal Demir: ‘Natuurgebied Groene Delle wordt niet gekapt’
11/09/2020 (De Morgen & Humo)

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) herroept de beslissing van haar voorgangster Joke Schauvliege (CD&V) om een deel van de Groene Delle te kappen. Het was de bedoeling dat het natuurgebied tussen Hasselt en Lummen plaats zou ruimen voor bedrijfsterreinen, maar na massaal en langdurig protest komt Demir daar nu op terug. ‘Ik vond het onverantwoord om dit gebied te kappen’, zegt ze in een interview met Humo dat dinsdag verschijnt.
Lees hier het artikel

Persberichten
In de media verschijnen quasi dagelijks verschillende artikels over de Groene Delle. Je kan hier de links vinden naar de oorspronkelijke artikels. 

HEEL veel informatie kan je in de media lezen
20/08/2020

Recent verscheen er in de media héél veel informatie. We hebben de belangrijkste artikels voor je opgelijst op de pagina met de Pers Links. Je kan niet het artikel zelf lezen op deze pagina (is ons verboden omwille van auteursrechten op de krantenartikels) maar met deze link die verwijst naar het oorspronkelijk artikel in de krant kom je al heel ver. 

Hoogst aantal bezwaarschriften ooit bij Vlaamse Overheid
19/08/2020

Het is een boodschap die kan tellen. Maar liefst 38.500 burgers tekenden bezwaar aan tegen het verdwijnen van 23 hectare bos in de Groene Delle tussen Hasselt en Lummen. Nooit eerder lokte een ruimtelijk dossier in Vlaanderen meer protest uit.

Bezwaarschriften indienen
04/07/2020

De termijn van het openbaar onderzoek naar het 'GRUP Zolder Lummen-Zuid' (beter gekend onder de naam 'De Groene Delle' loopt tot 7 augustus 2020. Dit wil zeggen dat iedereen, ook jij, bezwaar kan aantekenen. En er zijn héél veel bezwaarschriften nodig, hoe meer hoe liever ! 

Je kan op deze pagina online je bezwaarschrift opmaken en indienen. 

21-07-2020
21-07-2020

Ludieke actie op Grote Markt voor behoud Groene Delle
Zondag 19 juli hebben tientallen klimaatactivisten van Extinction Rebellion Limburg een ludieke actie gevoerd op de Grote Markt in Hasselt als protest tegen de komst van industrie in de Groene Delle.
 Nadat Extinction Rebellion Limburg in een videoboodschap aankondigde de vier bomen op de Grote Markt in Hasselt...
>>lees meer

Film De Groene Delle terug online

06/07/2020
De film over het natuurgebied 'De Groene Delle' was verplaatst op YouTube, daarom was de film een tijdje niet te bekijken. Maar hij is terug.
Veel kijkplezier !

 

04-06-2020
04-06-2020

Petitielijst Groene Delle nog steeds online !

De actiegroep voor het integraal behoud van De Groene Delle als natuurgebied heeft met een petitielijst inmiddels al meer dan 34.000 handtekeningen. Je kan nog steeds ondertekenen.

15-05-2020
Natuur verdwijnt voor industrie in Groene Delle

De Vlaamse regering heeft op 15 mei 2020 haar akkoord gegeven voor 27 ha industriegebied in de Groene Delle. Een deel van het natuurgebied moet wijken voor industrie.
>>meer lezen

Grafiek: HBVL
Grafiek: HBVL

09-02-2018
Stad adviseert "voorwaardelijk" gunstig Groene Delle

De Stad Hasselt gaat akkoord met de ontwikkeling van 26 hectare in natuurgebied De Groene Delle als bedrijventerrein, maar koppelt dit terzelfder tijd aan 14 randvoorwaarden. Het vraagt de Vlaamse Regering om hiermee rekening te houden. >>lees meer

04-06-2018
Grote wandelmanifestatie op zondag 3 juni 2018

De Stad Hasselt gaat akkoord met de ontwikkeling van 26 hectare in natuurgebied De Groene Delle als bedrijventerrein, maar koppelt dit terzelfder tijd aan 14 randvoorwaarden. Het vraagt de Vlaamse Regering om hiermee rekening te houden. >>lees meer

08-01-2018
Plenaire vergadering op donderdag 25 januari 

Op donderdag 25 januari om 14 uur wordt in het VAC Hasselt een plenaire vergadering gehouden over het project Zolder-Lummen Zuid, ofwel De Groene Delle. Een plenaire vergadering is een besloten vergadering met advies verlenende instanties. Enkel de instanties die een uitnodiging per brief hebben ontvangen kunnen deelnemen aan dergelijke plenaire vergadering. 

>>meer lezen

08-01-2018 

RUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan) Groene Delle
Het voorontwerp is klaar van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan in uitvoering van de nadere uitwerking van het Economisch Netwerk Alberkanaal (ENA) 

Je kan het op deze website downloaden. Je vindt er héél veel informatie, teksten, plannen, kaarten en luchtfoto's van het RUP. Alle documenten kan je downloaden als een PDF en openen met Acrobat Reader.
>>meer lezen

06-01-2018
Bedrijventerrein van 26 hectare op Groene Delle

(artikel verschenen in Het Belang van Limburg / Nieuwsblad / De Standaard)

Er komt een watergebonden bedrijventerrein van 26 hectare de Groene Delle in Hasselt en Lummen. De rest van het gebied, zo’n 70 ha, wordt natuurgebied. De Vlaamse overheid mikt met het bedrijventerrein op een Europees distributiecentrum van een grote internationale speler. Zo staat in het voorontwerp van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan dat de redactie heeft kunnen inkijken.

 

(Nota website Stokrooie: omwille van auteursrechten kunnen we helaas het artikel hier niet integraal plaatsen - bedankt voor uw begrip - info)
>>artikel leze via HBvL

 

Bron: HBvL
Grafiek: HBvL

Grafiek: HBvL
Grafiek: HBvL

22-11-2015
Veel volk tijdens eerste benefietavond de "Groene Delle"

Met optredens van R&B band "Different" en speciale gast Stijn Meuris die een bevlogen toespraak gaf over de klimaatverandering en lokale projecten zoals de Groene Delle.. 
Bekijk de fotoreportage 
>>meer lezen

24-10-2015
Benefietavond "Groene Delle Happening" op 20 november

Op vrijdagavond 20 november gaat de benefietavond 'Groene Delle Happening' door in het OC van Stokrooie. Met optredens van R&B band "Different" en speciale gast Stijn Meuris die gratis hun medewerking verlenen. Inkom is gratis
>>meer lezen

23-09-2015

NV-A twijfelt over beslissing Groene Delle
In het TVL-nieuws werd gemeld dat SP.A in het Vlaams parlement een motie gaat indienen in om een stemming uit te lokken over de Groene Delle. Zo hopen Rob Beenders en Ingrid Lieten dat de meerderheid kleur bekent in dit gevoelige dossier.

22-09-2015

Vragenronde over Groene Delle in Vlaams Parlement
Tijdens de commissievergadering in het Vlaams Parlement op 22 september kwam de Groene Delle uitgebreid aan bod. Je kan het woordelijk verslag van de vergadering hier nalezen en ook de TV-beelden vragenronde integraal online herbekijken...
>>lees meer

31-08-2015
Volgens VOKA vormt het Koet (Groene Delle) oneerlijke concurrentie...

 

Bij mooi weer wemelt het in Het Koet op industrieterrein Lummen Zuid van gratis zwemmers. "Dat is niet alleen levensgevaarlijk maar bovendien ook illegale en oneerlijke concurrentie ten opzichte van ondernemers die openluchtrecreatie aanbieden en trachten het hoofd ‘boven water’ te houden", stelt gedelegeerd bestuurder Johann Leten van Voka Limburg.
>>Lees meer

31-08-2015
Schauvlieghe wil geen debat over de Groene Delle

 

HASSELT - Minister van Natuur Joke Schauvliege weigert een inhoudelijk debat over de groene Delle in het Vlaams parlement. Dat zeggen oppositieleden Rob Beenders (Sp.a) en Johan Danen (Groen). Zij vroegen de minister om een debat te houden omdat er nog heel wat onduidelijkheid is rond het dossier van de Groene Delle.

De Vlaamse regering besliste voor de zomer dat een deel van het natuurgebied zou worden omgevormd tot industriezone. Sp.a en Groen zetten al enkele protestacties op poten, maar die lijken nu niets uit te halen.
(bron TVL)

18-08-2015
18-08-2015

18-08-2015
Debat in het Vlaams Parlement

Half september komt het Vlaams Parlement voor het eerst terug samen. Op vraag van Groen en sp.a zou minister Joke Schauvlieghe inmiddels laten weten hebben open te staan voor een debat over de Groene Delle. (bron: TVL reportage)
>>bekijk reportage

19-07-2015

Vlaamse regering beslist: toch industrie in Groene Delle

Tijdens de laatste ministerraad voor het verlof van 17/7 besliste de Vlaamse Regering om de ontwerpnota van het ENA goed te keuren.  
Lees meer:

Beslissing Vlaamse regering
Reactie actiegroep Groene Delle


06-07-2015

Politie gaat jongeren wijzen op gevaar van zwemmen in 't Koèt

Er zijn enkele krantenartikels verschenen ivm zwemmen in de vijver van de Groene Delle 

Het Laatste Nieuws & Het Belang van Limburg

25-05-2015

Meer dan 300 deelnemers voor de groenwandeling in de Groene Delle

Pinkstermaandag 25 mei had de groenwandeling plaats in de Groene Delle. De actie was een groot succes, meer dan 300 wandelaars stapten mee doorheen het natuurgebied. 

Lees hier het verslag
Bekijk hier de (talrijke) foto's

25-05-2015

Groenwandeling in de Groene Delle

Als je wil dat ‘de Groene Delle’ echt groen blijft kom dan op 25 mei om 14 u  mee wandelen doorheen dit unieke natuurgebied. Kom met familie, buren en vrienden en mobiliseer zo ruim mogelijk - ook via de sociale media.
Samenkomst: einde Kanaalstraat (huisnummer 91) Hasselt-Stokrooie.
De bedoeling is dat we met een grote opkomst uitgebreid in de pers
zullen komen en publieksaandacht krijgen. U komt toch ook?


Flyer wandeling pinkstermaandag 25 mei
Groene Delle flyer.pdf
Adobe Acrobat document 1.7 MB

13-05-2015

Film over de Groene Delle

Er is een kortfilm (1'30) gemaakt over het natuurgebied De Groene Delle 
Bekijk hem hier 

10-03-2015

Commissievergadering in het Vlaams Parlement

Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening, Energie en Dierenwelzijn. Gehouden op dinsdag 10 maart 2015 in het Vlaams Parlement. 

Vraag om uitleg en debat over MER-planning voor het Economisch Netwerk Albertkanaal van Rob Beenders aan minister Joke Schauvliege.

Lees hier transcriptie van het debat

20-01-2015

Schriftelijke vraag in het Vlaams Parlement

Vraag 335 van Johan Damen aan minister Joke Schauvliege over het Economisch Netwerk Vlaanderen en toekomst Groene Delle. Lees hier vraag en antwoord

15-10-2014

Schriftelijke vraag in het Vlaams Parlement

Vraag 74 van Rob Beenders aan minister Joke Schauvliege over het Economisch Netwerk Vlaanderen en toekomst Groene Delle. Lees hier vraag en antwoord

08-09-2014

Schriftelijke vraag in het Vlaams Parlement

Vraag 46 van Rob Beenders aan minister Joke Schauvliege over het Economisch Netwerk Vlaanderen en toekomst Groene Delle. Lees hier vraag en antwoord

06-08-2014

Jongeren organiseren grootschalige opruimactie op 11 augustus 

 

Vele jongeren die tijd aan 't Koet spenderen beseffen maar al te goed dat al dat afval niet thuishoort in een prachtig gebied als deze. Daarom organiseren we via een Facebookevenement een grootschalige opruimactie. Deze zal doorgaan op 11 augustus 2014 van 14:00 tot 18:00.

We hopen hierbij niet alleen dat het er aangenamer vertoeven wordt, maar ook dat we een statement kunnen maken naar oudere generaties, media en (onrechtstreeks) politiek.

Tekst: Jens Schoefs
Foto: zwanenveld.net

30-07-2014
Afval ontsiert Groene Delle

Het gebied aan het zuidoostelijk deel van de vijver van het natuurgebied Groene Delle in Hasselt ligt bezaaid met afval. Niet alleen slingervuil maar her en der ook afvalbergen ontsieren de omgeving. Wie de eigenaar is van die stukken grond is nog niet duidelijk. Vast staat wel dat het geliefd is om er bij zomerse dagen te picknicken of een feestje te bouwen.

 

Heel veel drankblikjes, voedingsverpakking, gebruikte condooms en ander afval liggen tussen de bomen aan de rand van de vijver of op de afvalberg. In het midden van de afvalberg staat een groencontainer van Intercompost. Naar alle waarschijnlijkheid is dat ook de reden waarom net op die plek zo'n berg afval zich al maar blijft opstapelen. Verder ook een kapotte strandstoel en tal van voile huisvuilzakken, die er waarschijnIijk een plekje hebben gevonden omdat de eigenaar er van uitging dat die er nog wel bij zouden kunnen. Het gevoig is wel dat een heel mooi plekje Limburgs groen het karakter krijgt van een vergeten achtergesteld gebied uit Calcutta.

15-07-2014

Groene Delle industriegebied: geen sprake van!

Artikel verschenen op website Ludwig Vandenhove (gedeputeerde Provincie Limburg) 

TEKST
"De plannen om van een gedeelte van de Groene Delle (Hasselt) industrieterrein te maken, zijn voor mij onbegrijpelijk", zegt gedeputeerde voor leefmilieu en natuur Ludwig Vandenhove.


"Technisch zijn er heel wat elementen, die tegen pleiten (onder andere het natuurproject 'De Wijers'). Maar ook qua timing is dit voor mij niet te vatten.


Nauwelijks enkele maanden geleden, toen er een globaal politiek akkoord gemaakt is over de mogelijkheid voor de vestiging van IKEA in Hasselt, is industrie in de Groene Delle uitgesloten. Waarom komen het Verbond van Chrristelijke Werkgevers (VKW) en de Unie van Zelfstandige Ondernemers (UNIZO) dan nu opnieuw met deze plannen?

Door om de paar maanden van gedacht te veranderen, maken we ons als Limburg hopeloos belachelijk in Brussel.


En dan die arbeidsplaatsen waarmee gegoocheld wordt.

De vele Limburgse werklozen verdienen meer respect dan er zo mee om te gaan."


Ludwig Vandenhove gaf hierover een interview in het nieuws op Televisie Limburg (TVL) op donderdag 10 juli 2014.

Bekijk interview TVL

 

10-07-2014
Weer beroering rond de Groene Delle

Als je  de kranten Het Belang van Limburg, Het Nieuwsblad, Laatste Nieuws..., Radio2, Focus op Hasselt en TV Limburg volgt, dan kan je er niet naast kijken... Na lange windstilte op alle fronten duikt het dossier van De Groene Delle weer op uit het heldere water van het Koèt. Wat is ervan aan dat binnenkort het Stokroois natuurparadijs de plaats moet ruimen voor industrie? Hebben we als actievoerende bewoners van Stokrooie en omgeving dan toch bakzeil gehaald?

MER (Milieu-Effectenrapport)
Er zou een Milieu-effectenrapport zijn dat zegt dat De Groene Delle ideaal is voor bedrijven... Immers: langs het kanaal gelegen, en vlakbij het klaverblad, én aansluitend op de industriezone van Lummen-Zuid. Een visie die hardnekkig overeind blijft, vooral in de hoofden van de KMO-sector en de bedrijvensector en hun lobby: VOKA, VKW, de NV de Scheepvaart. Blijkbaar zitten zij achter die bijkomende MER-studie. Maar wiens brood men eet, diens woord men spreekt...

Groene Delle groen laten
De actiegroep reageerde gepast, zowel in Het Belang van Limburg, als op Radio 2, als op TVL. Wij toonden dat we onze acties, voorlopige resultaten en impact op het beleid en ons verzet tegen industrie/KMO's in De Groene Delle niet zullen opgeven. De Groene Delle moet 'groen' blijven, want:

1. De Groene Delle heeft op de gewestplannen "natuurgebied" als bestemming.
2. De Groene Delle is een stapsteen tussen het Wijergebied over het kanaal en het Schulens Meer en heeft een grote tot zeer grote natuurwaarde.
3. De Groene Delle heeft met zijn 100 ha een grote luchtzuiverende waarde, en ligt tussen het klaverblad en de landelijke woonzone.
4. Het Koèt is voor alle Stokrooienaars en voor velen van verder een bekende en rustgevende ontspanningsplek: wandelen, zwemmen, vissen, fietsen (al meerdere generaties).
5. We verzamelden reeds 5.000 handtekeningen voor behoud van De Groene Delle als groengebied. Dit zijn er veel meer dan er gezinnen zijn in Stokrooi! We kregen ook steun ook van al wat naam heeft in natuurmiddens, en van het middenveld /verenigingsleven in Stokrooie en omgeving.
6. De Stad Hasselt volgde ons in al onze argumenten om bij de Ruimtelijke Structuurplanning de Groene Delle aan te merken als belangrijke natuurverbinding tussen het Vijvergebied en de Demervallei (zie al onze belangrijkste argumenten)
7. De toekomst van Limburg, ook economisch, kleurt groen: groen toerisme is de tweede belangrijke economische sector in Limburg. Voor een leefbare en groene toekomst heeft Limburg nood aan behoud van elk waardevol stukje groen, en zelfs aan meer groen door het verbinden van alle groene eilandjes. Absoluut bestaande natuurverbindingen NIET vernietigen dus.
8. De Groene Delle is ook historisch van belang, en verbonden met Herkenrode, die andere toeristische poort in volle ontwikkeling.
9. Een stuk van De Groene Delle werd in 2006 reeds natuurreservaat, en de Vlaamse regering vermeldt in 2008 in haar ruimtelijke planning de Voortbeek als een te behouden en te versterken vallei, en De Groene Delle als een te versterken verwevingsbos.
10. In 2010 start de Vlaamse Regering het strategisch project van "De Wijers" waarbij
de Groene Delle wordt ingepland als heidegebied (wat het oorspronkelijk ook was).
11. In 2012 werden de wandelpaden in de Groene Delle verhard en werd door de Stad Hasselt een officieel bewegwijzerd wandelpad aangelegd.

Akkoord
De partijen uit de vorige regering hadden een onderling akkoord om de Groene Delle groen te houden. Wij zijn benieuwd of diezelfde partijen hun woord gestand doen, ook in een volgende Vlaamse regering want die zal over de toekomst van De Groene Delle haar licht moeten laten schijnen. Als er een Vlaamse regering is tegen bv. september, dan duurt het uitwerken van een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) nog minstens een jaar. En ook daartegen kan beroep worden aangetekend. Wij waarschuwen alvast hen die beroering scheppen dat ze het vel van de beer niet moeten verkopen voor hij geschoten is.

Toerisme
Er zijn nog ettelijk vele hectaren (bv. de terreinen van de failliete Fordfabrieken enz...) die ook "watergebonden" voor een bedrijfsmatige economische groei kunnen zorgen. Géén natuur slachtofferen voor privé-belangen! Ook "groen toerisme" zoals wandelen, fietsen, historisch en landschappelijk toerisme zal de komende jaren meer dan 2000 jobs bij creëren. We zullen als aantrekkelijke groene provincie geen aanslag op de natuur- en landschappelijke rijkdom mogen dulden: tijd voor een definitief beschermen van alle waardevolle landschappen in groen Limburg!

U hoort nog van ons!

Erik Van den Abbeele
Secretaris Groene Delle 

Foto: TVL

 

09-07-2014

Ondanks petitie en lokale beleidssteun geen hele redding voor Groene Delle Stokrooie

 

Dit artikel werd overgenomen uit Focusophasseltdeopiniemaker van 09/07/2014 - By lutje

Een strijd van zes jaar tegen de invulling van het natuurgebied van De Groene Delle in Stokrooie als industrieterrein lijkt slecht af te lopen voor de buurtbewoners, ondanks het buurtprotest met een petitie van vijfduizend handtekeningen en de steun van het Hasselts stadsbestuur in vorige legislatuur.

 

groene delle 2

 

De Provinciale OntwikkelingsMaatschappij en het Vlaams Agentschap Ondernemen konden inmiddels een milieurapport afwerken en laten goedkeuren voor de inrichting van een watergerelateerd bedrijventerrein van tussen 13 en 26 hectare in het natuurgebied van de Groene Delle in Stokrooie. NV De Scheepvaart moet nu een kosten-batenanalyse maken om de Vlaamse regering toe te laten om het uitvoeringsplan definitief goed te keuren in een planwijziging van het GRUP Hasselt-Genk.

 

Bij het actiecomité voor het behoud van de Groene Delle reageren ze verwonderd, Waarom eerst een milieurapport wordt goedgekeurd als er nog geen uitvoeringsplan is? Ze dachten alleszins dat er na het definitief fiat van de invulling zo’n rapport moest worden opgemaakt. Echter elke nieuwe bedrijfsvestiging op dit terrein is ook onderhevig aan een MER. “Toch opmerkelijk dat ondernemers op de IKEA-site langs de E313 37ha NIET WILDEN hebben en dat ze hier zoveel moeite doen voor nog geen 20 ha!”, aldus het actiecomité.

Natuurgebied Thiewinkel bestrijkt 100ha, waarvan er 64ha – ook wel Groene Delle genoemd - zich bevindt op Hasselts grondgebied. Door de E-313 is de Groene Delle gesplitst in twee over het grensgebied van Hasselt, Thiewinkel-Lummen en Heusden-Zolder. Waterplassen, vochtige bossen een rijkgeschakeerde cultuurlandschap vormen de biotoop van het westelijk natuurgebied, terwijl het oostelijk deel – de bedreigde Groene Delle - vooral boslandschap is. 

 

De Groene Delle ligt dus geprangd tussen het Albertkanaal en de E-313 en is ontstaan als onaangeroerd gebied na de aanleg van de autosnelweg.

Niet alle natuur verdwijnt in de Groene Delle. Minimaal 38ha blijft voorlopig behouden na aanleg van het bedrijventerrein. Met de breekinstallatie van Baldewijns er nog bij met transport langs het kanaal, dan voelen de Stokrooienaren toch wel dat vooral de leefbaarheid in hun leefgemeenschap kan aangetast worden. Niettegenstaande staan ook economische ontwikkeling en vooral tewerkstelling hoog op het politiek lijstje om onze welvaart en welzijn te verzekeren. Ecologie versus economie.

 

 

09-07-2014
Toch bedrijvenzone aan Groene Delle Stokrooie


Na een windstilte van zes jaar, is het milieurapport goedgekeurd voor industriegebieden aan de Groene Delle in Stokrooie-Hasselt en in de buurt van het Munsterbos in Zutendaal/Bilzen. Beide gebieden liggen aan het Albertkanaal, maar leken begraven als mogelijk bedrijventerrein.

Vooral in Hasselt is er grote tegenkanting tegen de komst van bedrijven in het natuurgebied de Groene Delle in Stokrooie. Na een petitie met 5.000 handtekeningen en forse uitspraken van plaatselijke politici, leek het project van de baan. Maar op initiatief van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij en het Agentschap Ondernemen is het milieurapport toch verder afgewerkt.

14-11-2012
Witte zwaan gered in de Groene Delle

 

In een grote weide naast het natuurgebied De Groene Delle in Stokrooie is er enkele dagen geleden een mooie witte zwaan neergestreken. Omdat hij al enkele dagen op dezelfde plaats bleef werden buurtbewoners ongerust. Daarom contacteerden ze het  Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum van Heusden Zolder.
Niet lang daarna kwam er al een medewerker langs (toevallig woont hij zelf in Stokrooie). 
Hij legde uit dat hij eerst de zwaan ging benaderen om te kijken of hij zou opvliegen, desnoods zou hij een vangnet nemen mocht het nodig zijn. Daarna benaderde hij de zwaan rustig maar er was bij de zwaan weinig reactie te merken. Het dier stapte langzaam naar de buitenrand van de weide maar deed geen aangestalte om op te vliegen. Zonder veel moeite kon de medewerker hem vastnemen en naar de auto brengen. Hij vertelde ons dat de zwaan er erg uitgeput uitzag en daardoor waarschijnlijk de trekgroep niet had kunnen volgen.
Tijdens het transport naar het opvangcentrum wordt (om hem rustig te houden) een doek over de kop gelegd. Op het eerste zicht mankeerde de zwaan niets, het was nog een jong exemplaar. In het opvangcentrum zal hij grondig door een dierenarts onderzocht worden. Daarna wordt hij geplaatst in een met vogelnetten overspannen weide met vijver, voor verdere observatie.
De winter brengt hij dan door in deze beschermde omgeving om volgende lente aangesterkt te kunnen uit vliegen. En zover zwanen dit kunnen zal hij zijn redding in de Groene Delle nog lang blijven herinneren...

 

Foto's

 

Tekst en foto: Theo Vallons


10-10-2012
Groene Delle belangrijk thema tijdens verkiezingen 2012

 
De Groene Delle is één van de belangrijke thema's van de verkiezingsstrijd in Hasselt. Ook provinciaal geniet het de nodige belangstelling. Het behoud van de Groene Delle wordt vermeld in meerdere partijprogramma's. Kandidaten van verschillende partijen zeggen in hun folders dat de Groene Delle zeker behouden moet blijven.

In de verkiezingsbijlage van het Belang van Limburg van 6 oktober wordt de Groene Delle ook vernoemd, bij het thema 'logistiek', één van de zes speerpunten van het provinciaal beleid: "De zoektocht naar een logistiek park in Midden-Limburg verloopt moeilijker. De dossiers Zolder-Lummen Zuid (Groene Delle) en Genk-Zuidwest (langs het kanaal in Diepenbeek) stuiten op tegenkanting".

We hebben, dankzij de niet aflatende inzet van vele Stokrooienaren, het behoud van de Groene Delle, en van waardevolle groengebieden in het algemeen, bovenaan de politieke agenda kunnen plaatsen. Hopelijk krijgen we nu snel uitsluitsel, dat de Groene Delle effectief ongeschonden blijft. Eerder zullen de Stokrooienaren niet gerust zijn.

 

Tekst: Bieke Jongen

18-09-2012
Wandelpaden in Groene Delle worden verhard door de Stad Hasselt

Sinds deze week is er terug bedrijvigheid in de Groene Delle: alle wandelpaden worden aangepakt. Maandag 17 september 2012 reden de vrachtwagens van de Stad Hasselt, geladen met kiezelbeton, af en aan naar het natuurgebied de Groene Delle.

Eerst worden de wandelpaadjes gefreesd zodat de kuilen en oneffenheden weg zijn. Dan worden de paadjes gelijk gemaakt. Vervolgens wordt er met een tractor en aanhangwagen een laag kiezelbeton aangebracht. Deze laag is overal even dik (ongeveer 2 cm). In totaal zal er zo'n 270 ton gemalen kiezelbeton gebruikt worden en zijn de werkzaamheden gespreid over twee werkdagen.

 
Het bedrijf Green Road uit Heusden-Destelbergen ( www.greenroad.be) voert deze werkzaamheden uit in samenwerking van de Stad Hasselt. 

 

Vermits alle wandelpaden in de Groene Delle, uitgezonderd deze die liggen op privé terrein, nu voorzien zijn van een mooie verharding zullen wandelochten in het natuurgebied voortaan mogelijk zijn onder alle weersomstandigheden. 

voor foto's      


07-07-11

Actiegroep de Groene Delle bijna drie jaar in het verweer.

Een stand van zaken...


De dreiging van een industriële bestemming blijft als een zwaard van Damocles boven ons mooie natuurgebied de Groene Delle hangen. Projecten zoals het economisch netwerk van het Albertkanaal die eenmaal op gang gekomen zijn verlopen volgens een vastgelegd planningsproces en het is voor een actiegroep belangrijk om de inspraakmogelijkheden maximaal te benutten.

Onze acties worden doelgericht gepland naar het openbaar bestuur of zijn bedoeld om een maatschappelijk draagvlak te bekomen door middel van allerlei activiteiten zoals wandelingen, petities, affichecampagnes...
We mogen zeker stellen dat onze voortdurende inzet, actiebereidheid en druk, resultaat heeft opgeleverd. We hebben onder meer bekomen dat een beslissing die gepland was voor het voorjaar van 2009 al minstens twee jaar is uitgesteld. We zijn onder andere door de minister van natuur en milieu Joke Schauvliege uitgenodigd om deel te nemen aan een aantal werkvergaderingen om het project van de Vlaamse regering “de Wijers” gestalte te geven. Het project de Wijers beoogt het unieke vijvergebied van Midden-Limburg, waar de Groene Delle deel van uitmaakt, te onderhouden en te bewaren voor de toekomst.
Ondertussen zijn er twee workshops achter de rug waar aan wij hebben deelgenomen en waar onze inbreng in functie van het gebied de Groene Delle ten zeerste werd gewaardeerd. Zo is door ons het voorstel gelanceerd om het totale projectgebied van de Wijers, inbegrepen de Groene Delle, voor te dragen als erfgoedlandschap.
Onze laatste briefing naar de Vlaamse regering heeft als resultaat opgeleverd dat we op 4 juni een interessant onderhoud hebben gehad op het kabinet van viceminister Ingrid Lieten. De medewerkers van de minister waren zeer geïnteresseerd naar onze beweegredenen en onze argumenten die genoegzaam bekend zijn.
We hebben samen het dossier voor de Vlaamse regering doorgenomen en van onze kant vooral de nadruk gelegd op de positieve beslissingen van de Vlaamse regering in verband met de Groene Delle: zo is deel is reeds erkend als reservaat - in het ruimtelijk structuurplan is de Groene Delle bestemd als verwevingsbos - de opstart van het project de Wijers en onze inbreng… Een belangrijk gegeven is dat het provinciale structuurplan aan herziening toe is. Uiteraard gaan we niet nalaten daar onze argumenten vooraf aan te brengen.
Ook hebben we tijdens ons bezoek aan het kabinet verwezen naar de uitspraken van minister Ingrid Lieten ten gunste van de Groene Delle. Men heeft ons verzekerd dat dit zeker geen loze woorden zijn. Onze volgende stappen gaan richting Provincie Limburg waar we ongetwijfeld het dossier van de breekcentrale mee in zullen betrekken.

 

24-01-10
Wandeling Groene Delle - samen met de Stad Hasselt
Op zondag 24 januari werd het wandeltracé van de Groene Delle officieel ingewandeld. Voor het volledig verslag + foto's klik hier

 

13-01-10
Minister Lieten wil dat Groene Delle "groen" blijft
Tijdens een werkbezoek op 12 januari 2010 aan Kaai 16 in Hasselt heeft Minister Ingrid Lieten gezegd dat "het natuurgebied 'de Groene Delle' in Stokrooie vollop die groene functie moet bewaren."
Voor Lieten is de strook vanaf Kinepolis en de Ethias Arena, langs het hele industriegebied tussen de Singel en het Albertkanaal en stadinwaarts via de scholencampus in de Elfde Liniestraat, de Groene en straks Blauwe Boulevard tot aan de stationsbuurt, een meer dan waardig alternatief voor nieuwe bedrijven.
"Vanuit de Vlaamse regering willen we de zones rond het Albertkanaal optimaal benutten", zegt Ingrid Lieten. "Daarom is het zo belangrijk te weten dat hier in dit lint alle kansen aanwezig zijn voor nieuwe bedrijven om aan inbreiding te doen. Tegelijk opent dit grote perspectieven voor het waardevolle natuurgebied Groene Delle in Stokrooie dat we dan, in tegenstelling tot wat in het Ecologisch Netwerk Albertkanaal (ENA) gepland is, groen kunnen laten en niet hoeven aan te snijden. Ik ga dit tot het uiterste verdedigen bij mijn collega-ministers."

 

31-12-09
Inwandeling deel wandelproject Groene Delle op zondag 24 januari 2010
Naar aanleiding van de realisatie van een gedeelte van het wandelproject in het bedreigde gebied “Groene Delle“ organiseert het actiecomité de Groene Delle een officiële inwandeling op zondag 24 januari 2010. Samenkomst om 14.00 uur aan het ontmoetingscentrum van Stokrooi Sint-Amandusstraat te 3511 Hasselt. De wandeling zelf start omstreeks 15 uur aan het einde van de Waterlozestraat.

Het wandelproject beoogt uiteindelijk een wandeling te realiseren vanuit het domein Herkenrode te Kuringen in de Demervallei naar het gebied de Groene Delle, dat deel uitmaakt van een uitloper van het vijvergebied “De Wijers” van Midden-Limburg. Dit wandelproject krijgt gestalte door de inspanningen van het actiecomité en wordt op het terrein gerealiseerd door Regionaal Landschap der Lage Kempen in opdracht van de Stad Hasselt.
Deelname Gratis.

 

10-12-09
In het december- nummer van het tijdschrift 'Limburg Landschap' is een interessant artikel verschenen over het ENA project, waarin ook de Groene Delle in Stokrooie ruim aan bod komt. Op de downloadpagina kan je het artikel downloaden.

 

30-11-09
Op maandag 30 november 2009 is op het terrein de start gegeven van het realiseren van een stap-voor-stap aanleggen van de wandelweg(en) tussen Herkenrode en De Groene Delle. Met Geert Van de Kerkhof van de Stad Hasselt en Bart Paesen van Regionaal Landschap Lage Kempen werd een eerste tracé uitgezet, dat een embrionale start voor onze grootse wandelwegplannen in Stokrooie moet worden. Ook de verantwoordelijke voor het plaatsen van de wandelpalen was erbij: in de week die volgt zal dit eerste tracé worden bewegwijzerd. Meer

 

29-10-09
De Groene Delle is beslist de moeite als wandelgebied...in elk seizoen. Ook de Stad Hasselt heeft dat begrepen en gaat eerstdaags beginnen, in samenwerking met Regionaal Landschap Lage Kempen, om prioritair alvast een wandelweg open te stellen in De Groene Delle en omgeving. De grotere wandelweg met verbinding naar Herkenrode volgt daarna... Als De Groene Delle officiëel wandelgebied wordt, dan is dat alvast een invulling van groenbehoud, zoals de Stokrooienaren dat wensen...
Zie fotopagina voor prachtige herfstfoto's

 

19-07-09
Er wordt gewerkt aan een toeristische wandeling vanaf het domein Herckenrode, door de Demerbeemden naar en door de Groene Delle en terug naar Herckenrode. Afstanden 11 en 13 km.
Deze wandelweg komt tot stand op voorstel van het comité Groene Delle en werd bekrachtigd door een beslissing van het Schepencollege van de Stad Hasselt. Praktisch wordt dit uitgevoerd in overleg met Paul Vos en Geert Vandekerkhof en het personeel van de Groendienst van de Stad Hasselt. Namens het Stadsbestuur zijn vooral Schepen Michel Froidmont en Schepen Rob Beenders nauw bij het project betrokken.
Op 6 juli werd door de technische diensten van de Stad Hasselt samen met Erik Vandenabeele (namens comité Groene Delle Stokrooie) de wandelweg afgestapt en in detail met de verantwoordelijken bekeken welke werkzaamheden er technisch moeten gebeuren.
Je kan (op de downloadpagina) een boeiend fotoverslag downloaden waarin je alle punten van de nieuwe wandelweg kan bekijken. Ook al woon je in Stokrooie, je zal ongewtijfeld mooie stukjes natuur tegenkomen waar je nog nooit bent geweest.

 

16-05-09
Op zaterdag 16 mei werd in Stokrooie het natuurgebied de Groene Delle ingewandeld. Met de steun van de Bond Beter Leefmilieu, De Stad Hasselt en een aantal politici van verschillende partijen werd fietser Fons in Stokrooie welkom geheten. Verslag

 

28-04-09
De Gemeenteraad beslist officieel na stemming dat ze het advies van Gecoro ivm de Groene Delle niet volgt maar de Groene Delle als waardevol natuurgebied gaat behouden. Er komen ook verschillende wandelwegen vanuit Herckenrode naar en door het gebied de Groene Delle.
Woorden van burgemeester Herman Reynders in HBVL: "Het Economisch Netwerk Albertkanaal kan nu alsnog anders beslissen, maar zelfs dat zou ons verwonderen. We willen de Groene Delle in zijn geheel als natuurgebied behouden".

 

28-04-09
Met een kleine afvaardiging van de actiegroep de Groene Delle wordt de maandelijkse Gemeenteraad van de Stad Hasselt bijgewoond. Op het agenda staat immers de behandeling van het advies van Gecoro i.v.m. het Ruimtelijk Structuurplan.

 

18-04-09
Bij alle huizen van Stokrooie wordt een raamaffiche verdeeld, bedoeld om aan het venster te plaatsen. Ook worden er langs de straten enkele grote protestborden geplaatst. De tekst van de affiches en de borden: "Stokrooie stemt voor de natuur - Groene Delle moet natuurgebied blijven"

 

22-03-09
Er wordt gedacht aan een officiële wandelroute Herckenrode - Groene Delle. Hiervoor zal worden samengewerkt met de diensten van de Stad Hasselt om een route uit te stippelen.

 

18-03-09
De Groene Delle is ook opgenomen in de coalitite van de OpenRuimte AdemRuimte van de Bond Beter Leefmilieu. Meer dan dertig organisaties hebben zich inmiddels geschaard achter dit initiatief. Meer info

Teken het online manifest van de Bond Beter Leefmilieu
OpenRuimte AdemRuimte is een initiatief van Bond Beter Leefmilieu, de koepel van 140 Vlaamse milieu- en natuurverenigingen. Je hebt waarschijnlijk in de media gehoord dat ze een campagne gestart zijn onder de naam "Open Ademruimte". Ook de Groene Delle wordt expliciet vernoemd als probleemzone. Je kan online het manifest ondertekenen. Zeker doen!!!

 

30-12-08
Afgifte van bezwaarschrift Stokrooie (4.965 handtekeningen) aan Schepen Michel Froidmont in het Stadhuis Hasselt. Enkele leden van de actiegroep werden samen met een afvaardiging van kinderen ontvangen in de raadszaal. De pers was aanwezig.

 

15-12-08
Vergadering actiegroep.

30-11-08
Wandeling in de Groene Delle door zo'n 200 inwoners van Stokrooie en sympathisanten.

Zoek in Stokrooie.be

Onze sponsors

Schrijf je in voor de gratis Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een geschenk. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven.
Privacyverklaring 

Vul hier je gegevens in:

VRT NWS

Liveblog formatie - Formateur Diependaele praat morgen al met Mahdi en Depraetere, echte onderhandelingen starten mogelijk volgende week 
Federaal informateur Bart De Wever (N-VA) heeft verslag uitgebracht bij de koning over zijn opdracht. Die heeft zijn opdracht met een week verlengd. Op Vlaams niveau geven zowel N-VA, Vooruit als CD&V aan dat ze bereid zijn om onderhandelingen op te starten. Matthias Diependaele (N-VA) zal die de formatiegesprekken leiden. Volg de formatie op de voet in onze liveblog.
>> meer lezen

Weer voor Stokrooie