Verslag wandeling 24 januari 2010 (met foto's)

Zondagmorgen 24 januari, 10 uur.
Met een tiental vrijwilligers staan we klaar aan de deur van het Ontmoetingscentrum. Het personeel is vandaag niet beschikbaar maar de afspraak is dat we de cafetaria mogen gebruiken als we de zelf de handen uit de mouwen steken. We vliegen erin en op een uurtje is de zaak proper.
 
Om 13u15 komt Luc de geluidsinstallatie klaarzetten en ietsje later is de eerste wandelaar al present. De medewerkers van het comité zijn er het eerst, maar het grootste gedeelte van de wandelaars wacht blijkbaar tot de laatste minuut. Het is reeds 14 uur en in het cafetaria zijn nog maar een 20-tal aanwezigen. We beginnen toch wat zenuwachtig te worden want uiteindelijk weet je niet wat voor opkomst je moet verwachten. Afgevaardigden van natuurverenigingen zoals Gust Feyen, Katja Roggen en Rik Jabobs zijn al een poosje gearriveerd als ook gedeputeerde Frank Smeets (Provincie Limburg) zijn opwachting maakt. Nog even wachten op de burgemeester en dan kunnen we beginnen. Wilfried Croux geeft namens het comité een overzicht van de acties die we gedurende de afgelopen vijftien maanden reeds hebben gedaan.
 
Het bijsturen van het structuurplan van Hasselt, het begin van het wandelproject en de aanleiding voor de wandeling, namelijk een officiële wandelweg in de Groene Delle, zijn realisaties die we op onze rekening mogen schrijven. We mogen graag geloven dat we in de geesten van de politici een positieve evolutie hebben teweeggebracht, getuige de recente uitspraken van Ingrid Lieten, onze Limburgse minister in de Vlaamse regering. Wilfried Croux benadrukt vervolgens dat de Groene Delle geen pasmunt kan zijn voor eender welk gebied, of het een stedelijk dan wel regionaal bedrijventerrein betreft. Tot slot geeft hij aan dat we na een positieve afloop voor de Groene Delle actie gaan voeren voor een herstel van de verbinding over de E313 naar de vijvers van Thiewinkel.
 
Vervolgens neemt onze burgemeester, Hilde Claes het woord. Zij zegt dat de Stad Hasselt vanaf het begin achter het actiecomité heeft gestaan en al het mogelijke zal doen om de Groene Delle te behouden als natuurgebied. Zij verzekert ons dat we niet mogen opgeven en dat we altijd op de Stad Hasselt kunnen rekenen.

Gedeputeerde van leefmilieu Frank Smeets heeft het uitgebreid over zijn groene vingers in het economisch netwerk en benadrukt dat hij de Groene Delle als natuurverbinding over het kanaal wil behouden.
 
Tenslotte geeft Erik Van den Abbeele van het actiecomité een overzicht van het wandelproject van in de beginfase tot en met het huidige wandeltraject rond het Koèt. Hij bedankt ook nadrukkelijk schepen Rob Beenders en het volledig Stadsbestuur, de Groendienst en Regionaal Landschap der Lage Kempen voor de praktische uitvoering. Het vertreksein wordt gegeven door alle aanwezigen het woord 'groenedelle' te laten SMS-en naar 4666 (1 € per SMS) en dit als steun voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti.
 
Daarna verplaatsen we ons dan met auto's naar de Waterlozestraat waar we nog een even babbelen terwijl we wachten op de echte wandelaars die vanaf het Ontmoetingscentrum te voet komen. Schepen Valerie Del Re en schepen Michiel Liefsoens onthullen daarna de eerste wandelpaal (toegedekt met de vlag van de Stad Hasselt). Namens het actiecomité helpen Wiifried Croux en Erik Van den Abbeele de prominenten een handje. Ook gemeenteraadslid Kevin Schouterden is aanwezig. We zijn dan inmiddels met zo'n 120 wandelaars voor de wandeling (en nog een 20-tal honden).
 
En dan beginnen we met de wandeling. We volgen nauwgezet de splinternieuwe wandelpaaltjes en komen snel aan het Koèt waar nog een dikke ijslaag op ligt. Altijd weer zijn mensen verrukt als ze de eerste keer deze mooie waterplas zien, ook Frank Smeets kon zijn bewondering niet verbergen bij dit mooie uitzicht. We blijven grotendeels de wandelpaaltjes volgen maar als we langs het kanaal terugkomen slaan we af het bos in want hier ligt natuurlijk het waardevolle kinderbos aan de Voortbeek met berken- en elzenbroek. Zo belanden we na een uurtje terug in de Waterlozestraat waar we met de auto's terugrijden naar het Ontmoetingscentrum.
 
Snel nog wat tafels en stoelen klaargezet in het cafetaria en dan kan er wat nagekaart worden. Schepen Valerie Del Re en schepen Michiel Liefsoens zijn nog lang blijven napraten maar Gust Feyen (Limburgs Landschap) had  toch wel zeven keer zijn sjaal al om- en afgedaan voor hij zijn discussies met Mark Willems en Erik Van den Abbeele kon afronden. Gust Feyen is dan ook iemand die als geen ander politieke manoeuvres kan voorspellen.
 
Ook had Gust net als wij allemaal een goed gevoel bij deze dag; de inzet en het engagement van het stadsbestuur, vertolkt door de aanwezigheid en woorden van burgemeester Hilde Claes, en de aanwezigheid van de schepenen Valerie del Re en Michiel Liefsoens, aangevuld met de prominente aanwezigheid van gedeputeerde van leefmilieu Frank Smeets waren zeer positief. Kortom er was “schoon volk” op onze wandeling. Daarbij de inzet en vastberadenheid van ons actiecomité en het duidelijke politieke signaal van Vlaams minister Ingrid Lieten en we mogen spreken van een geslaagde dag.
 
Aan iedereen die hier aan heeft meegewerkt, hartelijk dank!

Verslag: Wilfried Croux
Foto's: Erik Van den Abbeele & Luc Gijbels

Inwandelen wandelproject Groene Delle op 24 januari

Inwandeling deel wandelproject Groene Delle op zondag 24 januari 2010.
Naar aanleiding van de realisatie van een gedeelte van het wandelproject in het natuurgebied “Groene Delle“ organiseert het actiecomité de Groene Delle een officiële inwandeling op zondag 24 januari 2010. Samenkomst om 14.00 uur aan het Ontmoetingscentrum van Stokrooie Sint-Amandusstraat te 3511 Hasselt. De wandeling zelf start omstreeks 15 uur aan het einde van de Waterlozestraat.

Het wandelproject beoogt uiteindelijk een wandeling te realiseren vanuit het domein Herkenrode te Kuringen in de Demervallei naar het gebied de Groene Delle, dat deel uitmaakt van een uitloper van het vijvergebied “De Wijers” van Midden-Limburg. Dit wandelproject krijgt gestalte door de inspanningen van het actiecomité en wordt op het terrein gerealiseerd door Regionaal Landschap der Lage Kempen in opdracht van de Stad Hasselt.
Deelname Gratis.

TIP
Omwille van nog sommige "drassige" stukken in het tracé is deze wandeling niet  geschikt voor kinderwagens.

Zoek in Stokrooie.be

Onze sponsors

Schrijf je in voor de gratis Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een geschenk. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven.
Privacyverklaring 

Vul hier je gegevens in:

VRT NWS

"Schokkend" en "flagrante schending van internationaal recht": wereld reageert scherp na Israëlische luchtaanval op Rafah
De Israëlische luchtaanval op een tentenkamp in Rafah lokt heel wat internationale kritiek uit. Bij die aanval kwamen volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid dan ook 45 mensen om het leven en geraakten nog eens 249 anderen gewond. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu geeft aan dat "iets drastisch is foutgegaan", maar dat Israël de zaak onderzoekt. Verschillende landen veroordelen de aanval en willen de druk opvoeren om het offensief in Rafah stop te zetten, zoals het Internationaal Gerechtshof in Den Haag recent heeft bevolen.
>> meer lezen

Weer voor Stokrooie