Gezamenlijke wandeling naar de Groene Delle - 30 november!

Omdat we samen willen blijven genieten van dit prachtige natuurreservaat organiseert de actiegroep een wandeling naar de Groene Delle en dit op 30 november.

Bijeenkomst op zondagnamiddag 30 november 2008 om 14 uur aan het Ontmoetingscentrum in de Sint-Amandussttraat. Na een korte voorstelling van het project rijden we met een aantal auto's samen (carpooling) naar de rand van het natuurgebied om vandaar met de wandeling te starten.  

Iedereen is welkom om mee te wandelen (je mag ook van buiten Stokrooie zijn)

Deelname is gratis.
De afstand van de wandeling is ongeveer 4km.
Het traject kan eventueel ook met een buggy worden gedaan, mits deze "dikke" banden heeft.  
Einde van de wandeling en terug aan het Ontmoetingscentrum rond 16.30 uur.

Meer info: Erik Van den Abbeele (tel 0479/446103)

De foto's van de wandeling

Voor een fotoverslag van de wandeling, klik hier.
Herken jij jezelf op een foto ?

Wandeling van 30 november (verslag)

Zondag 30 november om 14 uur kwamen zo'n 200 inwoners uit Stokrooie en sympathisanten samen in het Ontmoetingscentrum en dit voor een wandeling in het bedreigde natuurgebied De Groene Delle.

Als afgevaardigden van het stadsbestuur herkenden we schepen Michel Froidmont, als schepen bevoegd voor Ruimtelijke Ordening en Miieu, met zijn opvolger Michiel Liefsoens. Ook Karolien Mondelaers, toekomtig opvolgster van schepen Lieve Pollet die zich vooraf had verontschuldigd, kwam kennismaken met het Koèt. Verder waren er verontschuldigingen van schepen Toon Hermans en van de voorzitter van de gemeenteraad Hilde Vautmans die beiden hun steun toezegden aan het behoud van het natuurgebied De Groene Delle. Het actiecomité is alleszins blij met de aandacht en de steun van het stadsbestuur.

Prominent aanwezige was Ignace Schops (foto), directeur van het Regionaal Landschap van Kempen en Maasland en laureaat van verschillende internationale Milieu onderscheidingen (hij ontving in april 2008 de Amerikaanse Goldman Prize. Deze prijs wordt toegekend aan personen die zich inzetten voor het behoud van de natuur en is een van de meest prestigeuze prijzen op vlak van milieu in de wereld.)

Andere prominent aanwezige was Gust Feyen van de Limburgse Milieukoepel. Hij was negen jaar voorzitter van BBL en momenteel huidig ondervoorzitter. Ook Katja Roggen van Natuurpunt stapte mee op in de wandeling.

De deelnemers luisterden in het Ontmoetingscentrum eerst naar Erik Van den Abbeele en Wilfried Croux van het plaatselijke actiecomité.

Tijdens hun uiteenzettingen benadrukten beide sprekers voornamelijk de natuurwaarde én de milieufunctie als buffer voor Stokrooie van het 100 ha grote natuurgebied.  

Als alternatief voor een industriële ontwikkeling werd de nadruk gelegd op de economische meerwaarde voor Limburg van een verdere ontwikkeling als natuurgebied met recreatief gebruik.

Per auto's verplaatste men zich dan naar de vertrekplaats van de wandeling aan het einde van de Waterlozestraat. De bewoners daar hadden voor een verassing gezorgd. Op een groot spandoek hadden zij hun idee over het natuurgebied te duidelijk te  kennen gegeven.

Na enkele honderden meters konden de wandelaars al kennis maken met de mooie plas “Het Koèt” in het midden van het gebied. Verder ging het dwars door het bos tot aan de nieuwe rotonde, een stuk over het jaagpad, langs de berkenbroeken terug naar het vertrekpunt.

Na de wandeling werd er in het OC bij een tas koffie of warme chocomelk nog wat nagepraat over de actie. Iedereen was het er over eens dat deze een groot succes was. Er was niet alleen veel belangstelling vanuit Stokrooie maar ook van buurgemeenten en milieuorganisaties.

Iedereen ging naar huis met een gevoel van verbondenheid maar ook strijdvaardigheid. De molens van zulk planning- en uitvoeringsproces werken nu eenmaal langzaam en we zullen vooral waakzaam  moeten blijven.

Verslag: Wilfried Croux
Credits foto Ignace Schops: Tom Dusenbery
Fotoverslag: Wendy Scherpenbergh - Gaby Croux - Marc Deferme

Gust Feyen van de Limburgse Milieukoepel (midden) en Katja Roggen van Natuurpunt (rechts)

Langs het jaagpad terug naar De Groene Delle

Michel Froidmont, schepen Stad Hasselt (ruimtelijke ordening en leefmilieu)

Zoek in Stokrooie.be

Onze sponsors

Schrijf je in voor de gratis Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een geschenk. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven.
Privacyverklaring 

Vul hier je gegevens in:

VRT NWS

Liveblog formatie - Formateur Diependaele praat morgen al met Mahdi en Depraetere, echte onderhandelingen starten mogelijk volgende week 
Federaal informateur Bart De Wever (N-VA) heeft verslag uitgebracht bij de koning over zijn opdracht. Die heeft zijn opdracht met een week verlengd. Op Vlaams niveau geven zowel N-VA, Vooruit als CD&V aan dat ze bereid zijn om onderhandelingen op te starten. Matthias Diependaele (N-VA) zal die formatiegesprekken leiden. Volg de formatie op de voet in onze liveblog.
>> meer lezen

Weer voor Stokrooie