Veel volk tijdens eerste benefietavond van de Groene Delle 

Benefietavond - Groene Delle Happening op 20 november

Buiten de politieke druk is het belangrijk om ook maatschappelijk de druk hoog te houden en daarvoor zijn verdere acties nodig. Het actiecomité steunt volledig op vrijwilligers en de bijdragen van sympathisanten.

Kosten voor juridische bijstand en verder procederen zullen immers hoog oplopen. Daarom organiseren we op vrijdag 20 november een benefietavond “Groene Delle Happening” in het Ontmoetingscentrum te Stokrooie met de R&B band “Different” en als speciale gast Stijn Meuris. Alle artiesten en ook presentator Ronny Boussu verlenen gratis hun medewerking aan deze avond.
Vrijdag 20 november - Gratis inkom vanaf 20 uur.

Helpende handen zijn altijd welkom. Je kan contact opnemen met Erik
Van Den Abbeele 0476 35 43 84 of Wilfried Croux 0477 48 56 38.

Download flyer "Groene Delle Happening"
Flyer Groene Delle - LR.pdf
Adobe Acrobat Document 376.8 KB

Verslag van de groenwandeling van 25 mei 2015

Meer dan 300 deelnemers voor de groenwandeling in de Groene Delle

Pinkstermaandag 25 mei had de groenwandeling plaats in de Groene Delle. De actie was een groot succes, meer dan 300 wandelaars stapten mee doorheen het natuurgebied. 

Lees hier het verslag
Bekijk hier de (talrijke) foto's

Oproep voor deelname groenwandeling op 25 mei

Groenwandeling in de Groene Delle

Als je wil dat ‘de Groene Delle’ echt groen blijft kom dan op 25 mei om 14 u  mee wandelen doorheen dit unieke natuurgebied. Kom met familie, buren en vrienden en mobiliseer zo ruim mogelijk - ook via de sociale media.
Samenkomst: einde Kanaalstraat (huisnummer 91) Hasselt-Stokrooie.
De bedoeling is dat we met een grote opkomst uitgebreid in de pers
zullen komen en publieksaandacht krijgen. U komt toch ook?


TIP

Het filmpje over de Groene Delle al bekeken? Kijk hier


Flyer wandeling pinkstermaandag 25 mei
Groene Delle flyer.pdf
Adobe Acrobat Document 1.7 MB

Wijerdag in Herkenrode en in Stokrooie (verslag)

Zondag 29 september 2012 om 10 uur startte de Wijerdag met een rondleiding op de Abdij van Herkenrode. Zo'n 30 geïnteresseerden gingen mee met de vakkundige gidsen. Als eerste mocht Marc Willems van de Erfgoedkring Herkenrode-Kuringen iedereen welkom heten. Hij nam vervolgens de geschiedenis van de Abdij van Herkenrode voor zijn rekening en de “waterhuishouding op Herkenrode-vroeger en nu”. 

Daarna was het de beurt aan boswachter Jan Wellekens van het 'Agentschap voor Natuur en Bos'. Jan Wellkens had het over natuurherstel en de ontwikkeling rond de Abdij van Herkenrode.

Ten slot kwam Werner Mennen, ingenieur bij de Vlaamse Milieumaatschappij. Hij vertelde over de grote werken die ondertussen gestart zijn rond de Abdij van Herkenrode. Zo worden er o.a. een grote en kleine visvijvers aangelegd, wordet de Tuilterdemer hersteld zodat er meer fauna en flora komt (visbestand) en beter bevloeiing door het natuurgebied Abdij van Herkenrode. Ook over de herstelwerkzaamheden aan de Tuiltermolen gaf hij alle uitleg. 

 

Tekst en foto's: Theo Vallons

Wandelen tussen abdijsite Herkenrode en de Groene Delle

Datum:    30/09/2012 10:00 tot 18:00
Plaats:     Vertrekken kan vanaf Abdijsite Herkenrode, Tuyltermolenhoeve, Limburg Lavendel en Lekenshof.
INFO        Gratis
Wandelbrochure te verkrijgen op de diverse startlocaties.
Voorzie gemakkelijke en waterdichte schoenen.

Wandel mee op de dag van de Wijers 30 september 2012

Overal in het gebied van De Wijers (Midden-Limburg) wordt op die dag de landschappelijke en historisch/culturele en toeristische rijkdom van deze aaneengesloten en unieke streek in de kijker geplaatst. Dit vijvergebied is uniek!


Ook in Stokrooie is er een uitgebreid aanbod aan activiteiten: op Herkenrode, Tuiltermolen, Het Lekenshof, de Lavendelhoeve.

Vier bewegwijzerde wandelcircuits (3,5 km, 5 km, 6 km en 11 km) laten je toe de diversiteit van historiek, landschap en menselijke activiteiten te verkennen op de grens van Haspengouw en Kempen. De erfgoedkring Herkenrode-Kuringen en de Afdeling Natuur en Bos van het Vlaamse Gewest begeleiden die dag om 10 uur een themawandeling over de waterhuishouding vroeger en nu op de Herkenrodesite. Vertek aan het belevingscentrum van de Abdijsite. Ontdek het volledig programma op www.wijers.be 

 

Op de abdijsite van Herkenrode (Poortgebouw) is er tussen 10 en 18 uur doorlopend een fotopresentatie diversiteit aan natuur tussen Abdijsite Herkenrode en de Groene Delle. Maak via de foto's van Erik Van den Abbellele kennis met de enorme diversiteit aan landschappen tussen Herkenrode en het natuurgebied de Groene Delle: brongebieden, drassige beemden, oude heide, berkenbos, vennetjes... en natuurlijk De Wijers. 

 

Tekst: dewijers.be

Flyer Stokrooie - Wijerdag 30 september
wijerdag.pdf
Adobe Acrobat Document 246.6 KB

Infonamiddag bedreigde bossen op 30 oktober 2010

Zaterdag 30 oktober 2010 gaat in de cafetaria van het OC van Stokrooie de infonammidag door over bedreigde bossen in Vlaanderen met aansluitend een wandeling naar de Groene Delle. De pers is verwittigd, de natuurverenigingen zijn verwittigd. We verwachten natuurlijk in de eerste plaats belangstelling van de buurtbewoners, met name de mensen van Stokrooie en Thiewinkel.

Iedereen die in het verleden op een of andere manier interesse heeft getoond voor de problematiek van de Groene Delle zal deze mail in de bus krijgen met in bijlage het persbericht van VBV en de flyer.

Tekst: Wilfried Croux

Persbericht Bedreigde Bossen 30-10-2010
persberichtvbv.pdf
Adobe Acrobat Document 355.6 KB

Internationale schapentocht door Stokrooie

Op 6 september 2010 trok de internationale schapentocht, die startte in Berlijn, en over Brussel en Luxemburg naar Trier reist, dwars door Stokrooie en De Groene Delle.

Van vroeg op de ochtend reeds onthaald door een delegatie van het actiecomité De Groene Delle, op een mooi weitje in natuurgebied vlakbij de kapel van O.L.V.van de eeuwigdurende bijstand (Hamelheide), trokken herder, 590 schapen en wat begeleiders (waaronder een Duitse biologe die de biodiversiteit onderzoekt), belangstellenden en leden van het actiecomité De Groene Delle (allen met een mooi Groene-Delle T-shirt), de kanaalbrug over, en langs de kanaaldijk naar en door De Groene Delle tot achteraan de Waterlozestraat.

De internationale schapentocht wil overal waar ze komen mensen bewust maken van de noodzaak om definitief open ruimte en natuur te beschermen, en kijken hoe het met natuur en de biodiversiteit gesteld is (het aantal en de verspreiding van planten en dieren, en landschapstypes, verbrokkeling en verbinding van natuurgebieden). De Stokrooieweg werd een tijdje afgesloten voor de schapendoortocht.

Op de oever van het kanaal, onderaan de brug, werden herder en schapen opgewacht door Stokrooise schoolkinderen en hun juffrouwen. Even verder werd halt gehouden om te zorgen dat Hilde Claes, Hasselts burgemeester, en Michiel Liefsoens (o.m. schepen van dierenwelzijn) de kudde welkom konden heten door symbolisch de herdersstaf even over te nemen. De herder sprak de kinderen toe, en ook Erik Van den Abbeele van de plaatselijke actiegroep “De Groene Delle” werd gevraagd even het woord te nemen. Aan de kinderen en de aanwezigen werd duidelijk gemaakt dat de schapen door Stokrooie kwamen, omdat ook hier open ruimte en natuur bedreigd worden (De Groene Delle). Ook werd nogmaals duidelijk gesteld dat De Stad Hasselt zich achter het opzet van de schapentocht en de eisen van het Groene-Dellecomité schaart.

Voor de kinderen was het ongetwijfeld een unieke dag: met de kudde mee trekken langs de kanaaldijk, en dan door De Groene Delle tot de rustplek (een bereidwillig ter beschikking gestelde wei langs de Waterlozestraat, vlakbij De Groene Delle, gelegen langs de Voortbeek), waar de boterhammetjes werden verorberd en werd nagepraat…

De  helaas weinige pers die er was werd  te woord gestaan, en ondertussen had ook Frank Smeets, de Limburgse deputé voor natuur en milieu, zich in De Groene Delle bij de groep gevoegd, en ook een heel stel Stokrooise belangstellenden vervoegden de kudde op de rustplek. De aanwezigheid van de deputé wijst er zeer zeker nogmaals op dat het streven van de actiegroep “De Groene Delle”, om definitief de Groene Delle te behouden zeker niet kansloos is.

Langs het hele traject waren er alleen maar positieve reacties te horen: wat een belevenis, zo doordeweeks in Stokrooie! De schapentocht werd “vereeuwigd” bij wijze van menig digitaal geklik …

Tot slot begeleidden een paar van de “Groene-Delle-fietsers” herder en schapen tot bij het kasteel St. Paul in Lummen, waar de Lummense milieuschepen de honeurs waarnam . In de late namiddag passeerden de schapen nog in De Grote Molen in Lummen, en zouden ze overnachten bij het Schulens meer. Een vermoeiende, maar prachtige zonnige nazomerdag om niet te vergeten !


Klik hier voor de foto's

Tekst en foto's: Erik Van den Abbeele

Zoek in Stokrooie.be

Schrijf je in voor de Digitale Nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis Digitale Nieuwsbrief Stokrooie met actuele artikels. Zo hoef je geen nieuws over Stokrooie te missen. Tevens ontvang je op je verjaardag een presentje. Zomaar... We respecteren uiteraard je privacy: je mailadres wordt NIET voor andere doeleinden gebruikt - en je kan je op ieder ogenblik uitschrijven. 

Onze sponsors

Hero vastgoed Heusden-Zolder

vrt NWS

Sportarts: "Te weinig mensen hebben juiste voorbereiding gehad: verantwoordelijkheid van sporters en van organisatie"
Sportarts Tom Teulingx vindt dat deelnemers aan sportevenementen zoals de 10 Miles in Antwerpen beter voorbereid moeten zijn. "Dat is de verantwoordelijkheid van de deelnemers en van de organisatoren", zegt hij. De organisatie van de 10 Miles laat weten dat ze de deelnemers wel degelijk heeft gewaarschuwd voor de gevaren van de hitte.
>> Read More

Weer voor Stokrooie

Volg ons op Twitter